Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Zece ani de la vizita papei Ioan Paul al II-lea în România

În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a avut loc duminică, 10 mai 2009, o celebrare solemnă cu ocazia împlinirii a zece ani de la vizita Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea în România (7-9 mai 1999). La Liturghia celebrată de PS Petru Gherghel începând cu ora 11.00 au participat peste 30 de preoți, seminariștii de la Institutul Teologic Romano Catolic "Sf. Iosif" din Iași, persoane consacrate și numeroși credincioși.

Liturghia a început cu implorarea binecuvântării lui Dumnezeu asupra celor care participau la celebrarea duminicală, ca și asupra imaginilor celor patru evangheliști realizate în mozaic, ca patru stâlpi care susțin catedrala din Iași.

La cuvântul de învățătură, PS Petru l-a amintit cu bucurie pe venerabilul Sfânt Părinte Ioan Paul al II-lea "care a venit în România să ne spună că Dumnezeu ne iubește", care i-a adunat pe toți românii de orice confesiune și i-a îndemnat să formeze un popor unit care să vorbească lumii despre marea bucurie a credinței și a lui Cristos cel înviat. A amintit apoi dorința neîmplinită a papei Ioan Paul al II-lea de a veni și la Iași. Dorind să împlinească această dorință, episcopul i-a dat apoi cuvântul papei, "care ne vorbește de la fereastra cerului", și care a fost prezent în catedrală prin fragmente video de la vizita Sfântului Părinte în România, pregătite prin grija pr. Iosif Dorcu, decan de Iași.

Momentele deosebite trăite din nou de credincioșii prezenți, la zece ani după memorabila vizită a suveranului pontif, au reușit să smulgă lacrimi din inimile celor prezenți, care s-au unit în spirit cu cei care în urmă cu un deceniu strigau cu atât entuziasm "Vivat papa!" și "Unitate!".

Preasfințitul i-a mulțumit încă o dată lui Dumnezeu pentru un asemenea dar, "un păstor care a rămas și rămâne în memoria noastră", pentru că l-a învrednicit să ajungă și la noi să ne îmbucure inimile. I-a mulțumit Sfântului Părinte că ne-a încurajat, ne-a întărit credința și ne-a lăsat un vis, "un vis pe care el continuă să-l trăiască în ceruri, visul ca toți să fie una".

Liturghia s-a încheiat cu prezentarea salutului trimis de papa Benedict al XVI-lea cu ocazia celebrării a zece ani de la memorabila vizită a papei Ioan Paul al II-lea. Urarea formulată a fost "ca toți cei care cred în Cristos nu numai să păstreze vie amintirea acelor zile de neuitat, ci, adunând învățăturile veneratului meu predecesor Ioan Paul al II-lea, să se angajeze cu toții în căutarea căilor curajoase pentru a înfrunta împreună cu încredere marile provocări din zilele noastre... Cu acest sentiment vă asigur de amintirea mea în rugăciune și trimit binecuvântarea mea... întregii comunități creștine din România".

În catedrală a fost prezentată și o expoziție fotografică legată de personalitatea papei Ioan Paul al II-lea și vizita sa în România, expoziție ce va rămâne în catedrală până joi, 14 mai 2009, când va fi prezentată la Institutul Teologic Romano Catolic "Sf. Iosif" din Iași, unde va avea loc o oră de rugăciune cu toți preoții din Iași și un program special cu toți seminariștii.

Florin Jitaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 mai: Iași: Zece ani de la vizita papei Ioan Paul al II-lea în România


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat