Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pașcani: Inaugurarea sediului Mănăstirii "Cavanis" și a Centrului pentru Tineret "Sf. Iosif"

Congregația Școlilor de Caritate, prezentă în orașul Pașcani din anul 2000, a inaugurat sâmbătă 2 mai 2009, sediul Mănăstirii "Cavanis" și a Centrului pentru Tineret "Sf. Iosif", celebrând totodată și primul hram în România. S-a celebrat de asemenea împlinirea a 207 ani de la începerea activității publice a celor doi frați, Marco și Antonio Cavanis, întemeietorii congregației, în Italia (Veneția).

Ziua a debutat cu un moment destinat copiilor Parohiei "Sf. Anton" din Pașcani, animat de un grup de tineri de la centrul "Don Bosco" din Bacău. Cei prezenți, copii și tineri deopotrivă, și-au manifestat apoi bucuria și speranța că părinții Institutului "Cavanis" îi vor ajuta "să crească frumos".

Credincioșii au participat după-amiază la sfânta Liturghie care a avut în centru cuvintele evanghelistului Matei ce simbolizează și misiunea fraților din Mănăstirea "Cavanis": "Oricine primește un copil în numele meu, pe mine mă primește".

La sfânta Liturghie au mai luat parte pr. Giuseppe Moni, superiorul provincial al Congregației "Cavanis" din Italia, pr. Anton Vilasboa, consilier provincial, pr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată, peste 30 de preoți, multe persoane consacrate, precum și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe din localitate, cărora li s-au alăturat și autoritățile locale.

Pr. Anton Despinescu a dezvăluit, la predică, unele momente importante din viața congregației: cine sunt întemeietorii, cum și când și-au început activitatea, care sunt țările în care s-a dezvoltat ulterior, precum și deviza institutului: "Sola in Deo sors" ("Mai presus de toate, împlinirea voinței lui Dumnezeu").

În final, după binecuvântare, copii, tineri și adulți, au plecat spre casele lor, gândindu-se la darul minunat pe care l-a oferit Dumnezeu pentru întreaga comunitate: un adevărat ajutor în educarea și sprijinirea copiilor și tinerilor, viitorii adulți ai Bisericii și societății în care trăim.

"Congregația Școlilor de Caritate, în fața lipsurilor și a dificultăților educației și în fața pericolelor pe care le întâlnește tineretul în creșterea sa, «a fost instituită îndeosebi pentru a exercita față de tineri îndatoriri, nu atât de învățător, cât mai ales de tată», venind în ajutorul acțiunii educative a familiei" (Const. 2).

Claudia Balint

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 mai: Pașcani: Inaugurarea sediului Mănăstirii "Cavanis" și a Centrului pentru Tineret "Sf. Iosif"


 

lecturi: 81.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat