Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul lui Benedict al XVI-lea la împlinirea a zece ani de la vizita lui Ioan Paul al II-lea la București

Ortodocșii și catolicii români pe căile curajoase ale unității

În aceste zile se desfășoară în România celebrările la împlinirea a zece ani de la vizita lui Ioan Paul al II-lea în țară (7-9 mai 1999). Pentru acest eveniment, Benedict al XVI-lea l-a numit ca reprezentant al său pe arhiepiscopul Dominique Mamberti, secretar pentru Raporturile cu Statele, căruia i-a încredințat un mesaj, adresat Monseniorului Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, al cărui text îl publicăm în continuare.

Către veneratul frate
Mons. Ioan Robu
arhiepiscop mitropolit de București

Am aflat cu bucurie că Biserica Catolică din România, Biserica Ortodoxă Română și statul român au voit să amintească împreună împlinirea a 10 ani de la memorabila vizită a slujitorului lui Dumnezeu Ioan Paul al II-lea în țara română, unde a venit cu propunerea de "a confirma acele legături dintre România și Sfântul Scaun care au avut atâta importanță pentru istoria creștinismului în regiune" (Ceremonia de sosire, 7 mai 1999), și pentru "a aduce omagiu poporului român și rădăcinilor sale creștine" (Audiența generală, 12 mai 1999).

De aceea, îmi face mare plăcere să trimit salutul meu cordial celor care vor participa la acest eveniment semnificativ. E vorba de o inițiativă interesantă care unește credincioșii catolici și ortodocși din această țară, care, prin poziția sa geografică și prin lunga sa istorie, prin cultură și tradiție, păstrează înscrisă în rădăcinile sale o vocație ecumenică singulară. Urarea pe care o formulez din inimă este ca toți cei care cred în Cristos nu numai să păstreze vie amintirea acelor zile de neuitat, ci, adunând învățăturile veneratului meu predecesor Ioan Paul al II-lea, să se angajeze cu toții în căutarea căilor curajoase pentru a înfrunta împreună cu încredere marile provocări din zilele noastre. Mă gândesc, în mod special, la apărarea vieții omului în orice fază a ei, la ocrotirea familiei, la respectarea creației, la promovarea binelui comun. În afară de asta, însușindu-mi propunerile iubitului papă Ioan Paul al II-lea, invit la rugăciune pentru ca să se poată ajunge cât mai curând posibil la comuniunea fraternă deplină între toți creștinii atât în Occident cât și în Orient. Tocmai pentru "această unitate, vivificată de iubire, s-a rugat Învățătorul divin în Cenacol, în ajunul pătimirii și morții sale" (Omilia, 9 mai 1999).

Cu aceste sentiment, asigur amintirea mea în rugăciune și trimit binecuvântarea mea dumneavoastră, frate venerat, celor prezenți și întregii comunități creștine din România. Un salut cordial și de binecuvântare trimit și iubitului patriarh ortodox și tuturor membrilor acelei Biserici nobile.

Din Vatican, 6 mai 2009

Benedict al XVI-lea

(După L'Osservatore Romano, 9 mai 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat