Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Orientul Mijlociu ca frate al musulmanilor și al evreilor

Interviu luat vicarului catolicilor de limbă ebraică din Israel

de Karna Swanson

Una din provocările cele mai mari legate de vizita lui Benedict al XVI-lea în Țara Sfântă este aceea de a reuși să arate evreilor și musulmanilor chipul lui Cristos, conform părintelui David Neuhaus.

Părintele Neuhaus, patriarh vicar al comunităților catolice de limbă ebraică în Patriarhia latină de Ierusalim, a vorbit cu Agenția Zenit cu privire la călătoria papei în Iordania, Israel și în teritoriile Autorității naționale palestiniene, programată pentru zilele 8-15 mai.

În acest interviu, iezuitul arată cum se pregătește Israelul pentru vizită și vorbește despre principalele provocări cu care se va confrunta Sfântul Părinte în această călătorie și despre importanța istorică a acestui eveniment.

În ce mod se pregătește Israelul pentru vizita lui Benedict al XVI-lea? Și îndeosebi cum se pregătesc catolicii de limbă ebraică din Israel?

Părintele Neuhaus: Israel, ca națiune, se pregătește să primească un oaspete foarte ilustru. Steagul Vaticanului flutură deja pe străzile pe care Sfântul Părinte va trebui să le străbată. Măsurile de siguranță sunt deja vizibile în locurile vizitei sale. Presa este plină de știri despre papa Benedict, despre programul vizitei sale, despre aspectele vieții Bisericii și mai ales despre Biserica locală care primește în general puțină atenție într-o țară în care creștinii reprezintă doar 2% sau 3% din populație.

Cu toate acestea, comunitatea catolică de limbă ebraică, precum și cea de limbă arabă, se pregătește înainte de toate să-l primească pe păstorul nostru cu bucurie și entuziasm. Ne pregătim să ascultăm și să privim, să învățăm și să deschidem inimile noastre. Avem mare speranță să primim de la papa încurajare și ajutor în înțelegerea mai profundă a vocației noastre de a fi o "mică oază" în acest ținut caracterizat de acum de prea mult timp de conflict. Suntem foarte mândri că papa Benedict a insistat să ne viziteze înainte de toate pe noi și să stea cu noi.

Sfântul Părinte a cerut în mod repetat rugăciuni pentru acest pelerinaj al său și purtătorul său de cuvânt l-a definit o călătorie "deosebit de curajoasă". Credeți că pot exista riscuri deosebite într-o călătorie în Țara Sfântă astăzi?

Părintele Neuhaus: Este efectiv o călătorie curajoasă deoarece riscurile sunt multiple. Trăim în mijlocul unui conflict politico-național și toate părțile în cauză sunt gata să profite în folosul propriu de vizita Sfântului Părinte. El se va confrunta nu numai cu realitatea vieții religioase în Țara Sfântă, ci îi va întâlni și pe reprezentanții Israelului și ai Autorității palestiniene.

De altfel îi va întâlni într-unul din cele mai semnificative contexte: în timpul vizitei la Yad Vashem (memorialul victimelor lui Shoah) și la Aida Camp (un lagăr de refugiați palestinieni din războiul din 1948). Riscurile sunt evidente, deși papa vine ca pelerin rugăciune pentru pace și unitate. Mulți se așteaptă să audă de la el cuvinte de sprijinire a propriei cauze. Însă papa vine ca păstor. Mulți vor încerca să analizeze fiecare cuvânt și fiecare mișcare a sa pentru a scoate o semnificație politică.

Vizita va trebui să fie coordonată cu mare abilitate, în așa fel încât să ferească intențiile Sfântului Părinte într-un context în care mulți vor încerca să-l atragă în mocirla conflictului și a intereselor de parte. Papa va avea nevoie de curajul profeților din vechime care s-au confruntat cu puternicii din timpul lor, pentru a putea exprima cuvântul său de adevăr și a duce la îndeplinire vizita sa în această țară ca pelerin al păcii, al unității și al iubirii. Fie ca rugăciunile lui Ioan Paul al II-lea să poată da putere papei Benedict în timp ce merge pe cărarea predecesorului său. Fie ca acest pelerinaj să se poată edifica și lărgi pe temeliile minunatului pelerinaj al predecesorului său.

Cardinalul Leonardo Sandri a revelat săptămâna aceasta că vizita în Țara Sfântă a fost voită de papa încă de la începutul pontificatului său. De ce este așa de importantă?

Părintele Neuhaus: Importanța acestei vizite se exprimă a diferite nivele. Înainte de toate, Sfântul Părinte vine în țara care a fost teatru al istoriei mântuirii noastre: țara patriarhilor, a profeților și înțelepților din Vechiul Testament; țara lui Isus Domnul nostru și a discipolilor și apostolilor din Noul Testament. El vine pentru a ne aminti de importanța acestor locuri sfinte pentru identitatea noastră de creștini, deoarece reprezintă un memorial permanent al fidelității lui Dumnezeu față de noi.

În al doilea rând, el vine pentru a ne încuraja și a susține Biserica mamă din Ierusalim. În aceste săptămâni - de la Paște la Rusalii - citim Faptele Apostolilor, în care Ierusalimul și Biserica sa reprezintă un constant punct de referință. Trebuie să întărim Biserica din Ierusalim ca punct constant de referință al începuturilor noastre și pentru că a da mărturie despre Isus în țara în care el a trăit este esențial.

În al treilea rând, papa vine în inima unei zone agitate, pentru a arăta chipul Bisericii ca promotoare de dreptate, de pace și mai ales de iertare și compasiune. Avem nevoie de această vizită în mod special pentru a promova iertarea, așa de absentă din discursurile noastre cu privire la conflictul local.

În al patrulea rând, papa vine pentru a promova dialogul, fie cu evreii, fie cu musulmanii.

Această călătorie va fi o oportunitate de întâlnire între catolici, musulmani și evrei. Ce poate să facă papa pentru a evita neînțelegeri cu religiile ebraică și islamică, așa cum s-a întâmplat cu câteva luni în urmă după iertarea excomunicării episcopului Richard Williamson, sau cu discursul de la Regensburg la începutul pontificatului său?

Părintele Neuhaus: Întâlnirea cu autoritățile ebraice și islamice este un element important al acestei călătorii. Sfântul Părinte va merge și în locurile cele mai importante pentru aceste două tradiții religioase: Haram al-Shariv (unde va vizita Cupola Stâncii) și Zidul occidental (Zidul plângerii). Toate acestea vor fi precedate de o adunare interreligioasă în care papa se va adresa mai mult sute de evrei creștini și musulmani, activi în dialogul interreligios, în educație, în voluntariat, în drepturile umane, în democrație și în toleranță: persoanelor care muncesc ca făcători ai păcii și promotori ai dreptății și reconcilierii.

Atât evreii cât și musulmanii așteaptă cuvinte și gesturi de reconciliere, ținând cont de precedentele episoade de tensiune. În acest scop, momentele importante nu vor fi vizitele la autoritățile religioase și la locurile sacre pentru tradițiile ebraică și musulmană, ci și întâlnirile cu lumea suferindă din regiune. Aceste întâlniri vor fi la rândul lor ocazie pentru Sfântul Părinte de a arăta fraților noștri evrei și musulmani chipul unui frate care le adresează cuvinte de înțelepciune și de iubire și care face gesturi de respect și compasiune.

Papa a spus că merge ca "Pelerin al păcii" în Țara Sfântă. Cum poate conducătorul Bisericii Catolice să reprezinte o forță de pace în această regiune?

Părintele Neuhaus: E vorba de o provocare enormă, într-o regiune care prea des pare că nu vrea să întreprindă drumul păcii. Papa nu vine ca lider politic, ci ca lider spiritual și religios în pelerinaj. Asta înseamnă că are libertatea Duhului și poate încerca să transforme viziunea celui care în această regiune nu reușește să vadă dincolo de conflict și de ciocnire.

Este puțin probabil că Sfântul Părinte poate să propună o nouă formulă liderilor politici, dar nu am nici o îndoială că el va putea să sublinieze acele elemente care sunt esențiale pentru un proces de pace și care totuși sunt citate rar în discursurile politice care domină regiunea noastră. Iertarea și compasiunea sunt două din aceste elemente pe care papa, în întâlnirile sale cu israelienii și palestinienii, cu siguranță va voi să le sublinieze.

Papa nu vine ca un rege, ci ca un profet și un înțelept. Acest lucru îi conferă un anumit grad de libertate de imperativele puterii și ale politicii, pentru a putea lua în considerare condiția noastră tristă cu cuvinte de adevăr și de iubire. Dacă el ar reuși chiar și numai să deschidă viziunea noastră pentru a ne arăta ceea ce nu reușim să vedem - adică faptul că celălalt este un frate al nostru și nu un dușman al nostru - atunci ne va ajuta să alungăm demonii fricii, suspiciunii și urii care au colonizat mințile noastre și inimile noastre.

Pentru cei care urmăresc călătoria papei din exterior, puteți găsi câteva din elementele principale ale contextului cultural de care să țină cont?

Părintele Neuhaus: Pur și simplu, probabil cei care urmăresc evenimentul vor trebui să înțeleagă că papa merge în locuri care nu sunt catolice, dar care sunt de tradiție, istorie și identitate ebraică (Israel), și de tradiție, istorie și identitate arabă musulmană (Iordania și teritoriile Autorității naționale palestiniene). Pentru cea mai mare parte a oamenilor papa nu este păstorul iubit, ci un străin ilustru care reprezintă și parte a suferințelor și dificultăților care au caracterizat raporturile dintre evrei și catolici și dintre musulmani și catolici.

Noi toți trebuie să ne rugăm ca această vizită să poată fi un moment important de transformare, în care israelieni și palestinieni, evrei și musulmani, să poată vedea în chipul papei Benedict al XVI-lea chipul lui Isus Cristos, umil, milostiv și slujitor al fraților și surorilor săi. Aceasta este în definitiv cea mai mare provocare a acestei călătorii.

(După Zenit, 8 mai 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat