Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Joseph Ratzinger: "Israelul, Biserica și lumea"

În cursul pelerinajului său în Țara Sfântă în anul 1994, la puțin timp după recunoașterea Israelului din partea Sfântului Scaun, cardinalul Joseph Ratzinger, pe atunci prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, oaspete al "International Jewish-Christian Conference", a ținut un discurs important la Ierusalim, în care a exprimat "sprijinul personal la relațiile Israel-Vatican și în favoarea înaintării raporturilor dintre evrei și creștini".

* * *

Introducere

Istoria raporturilor dintre Israel și creștinătate este îmbibată de lacrimi și sânge, este o istorie de neîncredere și de ostilitate, dar - mulțumire lui Dumnezeu - și o istorie mereu străbătută de tentative de iertare, de înțelegere, de primire reciprocă.

Misiunea reconcilierii

După Auschwitz, misiunea reconcilierii și a iertării s-a prezentat în fața noastră în toată necesitatea sa inevitabilă. Deși știm că Auschwitz este expresia îngrozitoare a unei ideologii care nu se limita la voința de a distruge ebraismul, dar care ura moștenirea ebraică și în creștinism și încerca s-o elimine, în fața unor evenimente de acest gen rămâne întrebarea cu privire la motivele prezenței în istoriei a unei așa ostilități între cei care, în schimb, ar fi trebuit să recunoască propria afinitate în virtutea credinței în unicul Dumnezeu și a mărturisirii voinței sale.

Această ostilitate provine oare chiar din credința creștinilor, din "esența creștinismului", așa încât pentru a ajunge la o adevărată reconciliere ar trebui în mod necesar să se facă abstracție de acest nucleu și să se nege conținutul central al creștinismului? E vorba de o ipoteză care, în fața ororilor istoriei, a fost formulată în ultimele decenii chiar de unii gânditori creștini. Dar atunci mărturisirea de credință în Isus din Nazaret ca Fiu al lui Dumnezeu cel viu și credința în cruce ca răscumpărare a omenirii implică în mod necesar o condamnare a evreilor datorită încăpățânării și orbirii lor, deoarece sunt vinovați de moartea Fiului lui Dumnezeu? Într-adevăr, lucrurile sunt așa, ca și cum însuși nucleul credinței creștine ar duce la intoleranță, ba chiar la ostilitate față de evrei și că, dimpotrivă, auto-considerația evreilor, apărarea demnității lor istorice și a convingerilor lor cele mai profunde cere din partea creștinilor renunțarea la însuși centrul propriei credințe, deci o renunțare la toleranță? Conflictul este înnăscut în natura cea mai intimă a religiei și poate să fie depășit numai cu abandonarea sa?

Reconciliere fără abandonare a credinței creștine?

În această acutizare dramatică proprie, problema se pune astăzi cu mult dincolo de un dialog pur academic între religii, implicând opțiunile fundamentale ale acestui moment istoric. Se încearcă adesea să nu se dramatizeze problema prezentându-l pe Isus ca un învățător evreu care, în substanță, nu s-a depărtat mult de ceea ce era conceptibil în tradiția iudaică. Atunci uciderea sa ar trebui să fie înțeleasă în cadrul tensiunilor dintre iudei și romani: de fapt, condamnarea sa la moarte a fost realizată conform modalităților pe care autoritatea romană o rezerva pedepsirii răzvrătiților politici. Deci preamărirea sa ca Fiu al lui Dumnezeu ar fi avut loc după aceea, în cadrul contextului cultural elenist și responsabilitatea morții sale pe cruce ar fi fost transferată de la romani la iudei tocmai datorită situației politice a epocii. Această interpretare a faptelor poate să reprezinte o provocare care constrânge exegeza la o ascultare atentă și precisă a textelor și, în felul acesta, poate probabil să aibă și vreo utilitate. Totuși, lecturi de acest gen nu vorbesc despre Isus din izvoarele istorice, ci construiesc un Isus nou și diferit; izolează în ambientul mitic credința istorică a Bisericii în Cristos. Astfel el apare ca un produs al religiozității grecești și al intereselor politice particulare în imperiul roman. Însă, în felul acesta, nu se dă cont seriozității problemei, pur și simplu ne retragem de la ea.

Rămâne deci întrebarea: poate credința creștină, fără să-și piardă rigoarea și demnitatea, nu numai să tolereze ebraismul, ci să-l primească în misiunea sa istorică? Poate să existe adevărată reconciliere fără abandonarea credinței sau reconcilierea este legată de o asemenea renunțare?

Răspunsul "Catehismului Bisericii Catolice"

Pentru a răspunde la această întrebare, care ne implică pe noi toți foarte profund, nu vreau să expun reflecțiile mele, ci mai degrabă să încerc să arăt care este poziția Catehismului Bisericii Catolice editat în anul 1992. Această carte a fost publicată de magisteriul Bisericii ca expresie autentică a propriei credințe; în același timp, tocmai având în fața ochilor Auschwitz și misiunea lăsată de Conciliul al II-lea din Vatican, problema reconcilierii este tratată în el ca intim legată de însăși problema credinței. Așadar, să vedem în ce mod se află el față de întrebarea noastră pornind de la această misiune a sa.

1. Iudeii și păgânii în relatarea despre magii veniți din Orient (Mt 2,1-12)

Desigur, aleg textul cu care Catehismul explică istoria magilor veniți din Orient în Mt 2,1-12. Acești oameni sunt considerați de Catehism ca origine a Bisericii care provine din păgâni și ca o reflexie permanentă a drumului lor. În această privință Catehismul scrie: "Venirea magilor la Ierusalim pentru a se închina regelui iudeilor (Mt 2,2) arată că ei caută în Israel, la lumina mesianică a stelei lui David, pe acela care va fi împăratul neamurilor. Venirea lor înseamnă că păgânii nu pot să-l descopere pe Isus și să-l adore ca pe Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul lumii decât îndreptându-se spre iudei și primind de la ei făgăduința lor mesianică, așa cum este ea cuprinsă în Vechiul Testament. Epifania manifestă că «marea masă a neamurilor» intră «în familia patriarhilor» și dobândește dignitas israelitica - demnitatea israelită" (528).

Misiunea lui Isus: reunirea iudeilor și păgânilor

În acest text se vede bine cum Catehismul vede relația dintre iudei și celelalte națiuni din lume în perspectiva comunicată nouă de Isus; în același timp el ne oferă și o primă descriere a misiunii lui Isus însuși. Am putea spune: misiunea lui Isus este deci reunirea iudeilor și păgânilor într-un singur popor al lui Dumnezeu, în care se împlinesc promisiunile universaliste ale Scripturii, care de mai multe ori afirmă că toate popoarele îl vor adora pe Dumnezeul lui Israel, până acolo încât în Trito-Isaia nu se mai citește numai despre pelerinajul popoarelor spre Sion, ci este vestită trimiterea de mesageri la popoarele "care nu au auzit de faima mea și nu au văzut gloria mea [...]. Și din rândul lor îmi voi lua preoți și leviți, spune Domnul" (Is 66,19.21).

Pentru a explica reunirea Israelului și a națiunilor, textul scurt din Catehism - interpretând tot Mt 2 - ne prezintă o învățătură despre raportul dintre religiile lumii, credința lui Israel și misiunea lui Isus: religiile lumii pot să devină steaua care-i călăuzește pe oameni pe cale și-i conduce la căutarea împărăției lui Dumnezeu. Steaua religiilor indică Ierusalimul, se stinge și strălucește din nou în cuvântul lui Dumnezeu, în Sfânta Scriptură a lui Israel. Cuvântul lui Dumnezeu care este păstrat acolo se dovedește steaua adevărată, fără de care și făcând abstracție de ea nu se poate ajunge la țintă.

Catehismul, atunci când desemnează steaua ca "steaua lui David", leagă istoria magilor cu oracolul lui Balaam despre steaua care răsare din Iacob (Num 24,17) și vede acest oracol la rândul său în strâns raport cu binecuvântarea lui Iacob asupra lui Iuda, care promite toiagul de conducător și sceptrul celui căruia i se datorează ascultarea popoarelor (Gen 49,10). Catehismul vede în Isus acest vlăstar al lui Iuda care reunește Israelul și națiunile în împărăția lui Dumnezeu.

Istoria lui Abraham trebuie să devină istoria tuturor

Ce înseamnă toate acestea? Așadar, misiunea lui Isus constă în a reuni toate popoarele în comuniunea istoriei lui Abraham, a istoriei lui Israel. Misiunea sa este unire, reconciliere, așa cum se citește și în Scrisoarea către Efeseni (2,18-22). Istoria lui Israel trebuie să devină istoria tuturor, filiațiunea lui Abraham trebuie să se extindă până îi va cuprinde pe cei "mulți". Acest proces are două aspecte: popoarele pot să intre în comuniunea promisiunilor lui Israel în măsura în care intră în comuniunea unicului Dumnezeu, care acum devine și trebuie să devină calea tuturor, pentru că există un singur Dumnezeu și voința sa este deci adevăr pentru toți. Pe de altă parte asta înseamnă că toate popoarele, fără ca prin asta să dispară misiunea specială a Israelului, prin legătura cu voința lui Dumnezeu și acceptarea domniei lui David, devin frați și părtași de promisiunile poporului ales, deci, împreună cu el, popor al lui Dumnezeu.

"Mântuirea vine de la iudei"

O altă observație poate să fie utilă aici. Dacă istoria magilor, în interpretarea Catehismului, prezintă răspunsul cărților sacre ale lui Israel ca indicație decisivă și la care nu se poate renunța pentru toate popoarele pământului, tocmai prin asta ea nu e altceva decât o variațiune a aceleiași teme care se găsește în formula ioanee "Mântuirea vine de la iudei" (In 4,22). Această origine își menține vie valoarea sa în prezent, în sensul că nu poate să existe nici un acces la Isus, deci nici o intrare a popoarelor în poporul lui Dumnezeu, fără acceptarea credincioasă a revelației lui Dumnezeu, care vorbește în Sfintele Scripturi pe care creștinii le numesc Vechiul Testament.

În sinteză, putem spune că Vechiul și Noul Testament, Isus și Sfânta Scriptură a Israelului, apar aici inseparabile. Noua dinamică a misiunii sale, reunirea Israelului și a națiunilor, corespunde dinamicii profetice a Vechiului Testament însuși. Reconcilierea în recunoașterea comună a împărăției lui Dumnezeu, a voinței sale ca și cale, este nucleul misiunii lui Isus, în care persoana și mesajul sunt inseparabile: această misiune este deja activă în clipa în care el zace încă mut în iesle. Nu s-a înțeles nimic despre el dacă nu se intră cu el în dinamica reconcilierii.

2. Isus și Legea: nu abolire ci "împlinire"

Totuși, marea viziune a acestui text lasă deschisă o întrebare: cum se realizează din punct de vedere istoric ceea ce apare aici prefigurat în imaginea stelei și a oamenilor care o urmează? Imaginea istorică a lui Isus, mesajul său și opera sa corespund acestei viziuni sau nu ajung chiar să o contrazică?

Acum nici o problemă nu este atât de discutată cum este problema lui Isus istoric. Catehismul, ca și carte a credinței, pornește de la convingerea că Isus din evanghelii este unicul Isus autentic istoric. Pornind de la această idee fundamentală el prezintă înainte de toate mesajul lui Isus folosind o expresie care rezumă totul, "împărăția lui Dumnezeu", în care sunt cuprinse diferitele aspecte ale mesajului lui Isus, în așa fel încât ele să-și primească sensul și conținutul concret tocmai pornind de aici (541-560).

Apoi Catehismul arată relația Isus-Israel în trei domenii de referință: Isus și Legea (577-582), Isus și Templul (583-586), Isus și credința lui Israel în Dumnezeul unic și Mântuitor (587-591). Apoi trece la examinarea destinului final al lui Isus: moartea și învierea sa, în care creștinii văd realizat și dus la maxima sa profunzime teologică misterul pascal al lui Israel.

Isus și Israelul

Aici ne vom ocupa îndeosebi de capitolul central despre Isus și Israelul, care este fundamental și pentru interpretarea conceptului de împărăție a lui Dumnezeu și pentru înțelegerea misterului pascal. Ori, tocmai temele despre Lege, despre Templu, despre unicitatea lui Dumnezeu poartă în sine toată încărcătura explozivă a sfâșierilor ebraico-creștine. Este posibil să le înțelegem în manieră corectă din punct de vedere istoric, coerent cu credință și în primatul reconcilierii?

Nu numai primele interpretări ale istoriei lui Isus au dat o imagine în general negativă despre farisei, preoți și iudei. Tocmai literatura liberală și modernă au readus la apogeu clișeul contrapozițiilor: farisei și preoți apar aici ca susținători ai unui legalism rigid, ca reprezentanți ai legii veșnice a puterii constituite, ai autorităților religioase și politice, care împiedică libertatea și trăiesc din asuprirea celuilalt. În linie cu acestea interpretări se alătură lui Isus și consideră că se continuă bătălia sa, angajându-se împotriva puterii clericale în Biserică și împotriva ordinii stabilite în stat. Imaginile dușmanului din anumite bătălii pentru libertate se confundă cu imaginile din istoria lui Isus și toată istoria sa este în fond interpretată, în această perspectivă, ca o bătălie împotriva dominării omului asupra omului mascat de religie, ca început al acelei revoluții în care el a trebuit, e adevărat, să moară, dar care tocmai cu înfrângerea sa a găsit un început pe care acum trebuie să-l ducă la victoria definitivă. Dacă Isus trebuie să fie văzut așa, dacă moartea sa trebuie înțeleasă într-un context de acest gen, mesajul său nu poate să fie reconcilierea.

Fidelitatea lui Isus față de Lege

E clar de la sine că această optică nu este împărtășită de Catehism. Pentru aceste probleme el rămâne mai ales de imaginea lui Isus din Evanghelia după Matei și vede în Isus pe Mesia, cel mai mare în împărăția cerurilor; ca atare el se știa obligat să "respecte Legea, practicând-o în integralitatea sa fără a-i încălca nici cel mai mic precept" (578).

Așadar, Catehismul leagă misiunea specială a lui Isus de fidelitatea lui față de Lege; vede în el pe slujitorul lui Dumnezeu, care aduce cu adevărat dreptul (Is 42,3) și de aceea devine "alianță a poporului" (Is 42,6; Catehism, 580). Așadar, textul nostru este foarte departe de tentativele superficiale de armonizare a istoriei lui Isus plină de tensiuni. Și în loc de a interpreta drumul său în mod superficial, în sensul unui presupus atac profetic la adresa legalismului rigid, se încearcă să se scoată în evidență profunzimea sa teologică autentică.

Se vede clar asta în textul care urmează: "Fariseii țineau la principiul integralității respectării Legii nu numai în litera, ci și în spiritul ei. Scoțându-l în evidență pentru Israel, ei au condus pe mulți evrei din vremea lui Isus la un zel religios excesiv. Acest zel, dacă nu voia să se transforme într-o cazuistică «ipocrită», nu putea decât să pregătească poporul pentru acea intervenție extraordinară a lui Dumnezeu care va fi respectarea desăvârșită a Legii din partea singurului drept în locul tuturor păcătoșilor" (579). Această împlinire deplină a Legii implică faptul ca Isus să "ia asupra sa «blestemul legii» (Gal 3,13), la care sunt expuși cei care nu «stăruie în toate cele scrise în cartea legii» (Gal 3,10)" (580). Astfel moartea pe cruce are o explicație teologică pornind de la solidaritatea intimă cu Legea și cu Israelul; în acest context, Catehismul pune o legătură cu Ziua Ispășirii și înțelege moartea lui Cristos ca marele eveniment ispășitor-conciliator, ca realizare deplină și completă a ceea ce semnifică semnele Zilei Ispășirii (433; 578).

Împlinirea Torei prin legea evangheliei

Cu aceste afirmații am ajuns la centrul dialogului ebraic-creștin, la punctul nodal decisiv între reconciliere și sfâșiere.

Înainte de a continua în interpretarea figurii lui Isus pe care o schițăm aici, trebuie să ne mai întrebăm ce înseamnă această viziune a figurii istorice a lui Isus pentru existența celor care se știu înrădăcinați în "măslinul lui Israel", în filiațiunea lui Abraham.

Acolo unde conflictul lui Isus cu iudaismul din timpul său este prezentat în manieră superficial polemică, se ajunge să reiasă o idee de eliberare care poate înțelege Torah numai ca o servitute la rituri și reguli exterioare.

Viziunea Catehismului, luată în mod deosebit din Matei dar în definitiv determinată de ansamblul tradiției evanghelice, duce în mod logic la o perspectivă total diferită, pe care doresc s-o expun aici în mod exhaustiv: "Legea evanghelică împlinește poruncile Legii (Torei). Predica de pe munte a Domnului, departe de a anula sau a devaloriza prescripțiile morale ale Legii vechi, le degajă virtualitățile ascunse și face să se nască din ele exigențe noi: îi revelează tot adevărul divin și uman. Nu adaugă precepte exterioare noi, dar ajunge să reformeze rădăcina actelor, inima, acolo unde omul alege între curat și necurat, unde cresc credința, speranța și iubirea [...]. Evanghelia duce astfel Legea la plinătate prin imitarea perfecțiunii Tatălui ceresc [...]" (1968).

Unitatea dintre vestirea lui Isus și vestirea de la Sinai

Această viziune a unei unități profunde dintre vestirea lui Isus și vestirea de la Sinai este încă o dată sintetizată cu referință la o afirmație neotestamentară, care nu este numai comună în tradiția sinoptică, ci are un caracter central și în scrierile ioanee și pauline: de unica poruncă a iubirii lui Dumnezeu și a aproapelui depind toată Legea și Profeții (1970; Mt 7,12; 22,34-40; Mc 12,29-31; Lc 10,25-28; In 13,34; Rom 13,8-10). Pentru popoare, includerea în descendența lui Abraham se împlinește concret aderând la voința lui Dumnezeu, în care preceptul moral și mărturisirea unicității lui Dumnezeu sunt inseparabile, așa cum rezultă deosebit de clar în versiunea acestei tradiții după Marcu, în care dubla poruncă este în mod expres legată cu Shema' Isra'el, cu da-ul spus unicului Dumnezeu. Omului i se poruncește să asume ca și criteriu măsura lui Dumnezeu și perfecțiunea sa.

Cu asta se arată clar și profunzimea ontologică a acestor afirmații: cu da-ul spus dublei porunci, omul împlinește misiunea naturii sale, care a fost voită de creator ca imagine și asemănare a lui Dumnezeu și care, ca atare, se realizează în împărtășirea iubirii divine.

Aici, dincolo de toate discuțiile istorice și strict teologice, ne aflăm chiar în inima responsabilității prezente a evreilor și creștinilor în fața lumii contemporane. Această responsabilitate constă tocmai în susținerea adevărului voinței unice a lui Dumnezeu în fața lumii și de a-l pune astfel pe om în fața adevărului său interior, care este în același timp calea sa. Evreii și creștinii trebuie să dea mărturie despre unicul Dumnezeu, despre creatorul cerului și al pământului, și trebuie să facă asta în acea totalitate care își are exprimarea exemplară în Psalmul 19: lumina creației fizice, soarele, și lumina spirituală, porunca lui Dumnezeu, sunt inseparabil legate una de alta. În cuvântul lui Dumnezeu și în strălucirea sa vorbește însuși Dumnezeu care este mărturisit în soare, în lună și în stele, în frumusețea și plinătatea creației. "Soarele este onoare a cerului, dar legea ta, o, Doamne, este și mai mare".

3. Interpretarea pe care Isus o dă despre Lege: conflict și reconciliere

Însă acum se pune în mod inevitabil întrebarea: o asemenea viziune despre legătura dintre Lege și evanghelie nu este oare o tentativă arbitrară de armonizare? Cum se explică atunci conflictul care la dus pe Isus pe cruce? Toate acestea nu sunt în contrast cu interpretarea figurii lui Cristos pe care ne-a dat-o Paul? Nu este dezmințită astfel întreaga învățătură paulină despre har în favoarea unui nou moralism și cu asta nu este anulat articulus stantis et cadentis ecclesiae, noutatea esențială a creștinismului?

Partea morală din Catehism, din care am luat expunerea căii creștine prezentată până aici, cu privire la acest punct corespunde pe deplin cu ceea ce a luat anterior din partea dogmatică referitoare la figura lui Cristos. Dacă privim bine, din acest fapt reies două aspecte esențiale, în care este cuprins răspunsul la întrebările noastre.

Întrepătrunderea profundă a celor două Testamente

Cu prezentarea continuității și coerenței intime dintre Lege și evanghelie, tocmai expusă, Catehismul rămâne în mod riguros în cadrul tradiției catolice, așa cum a fost formulată mai ales de Augustin și Toma. În ea raportul dintre Torah și vestirea lui Isus nu a fost văzută niciodată în cheie dialectică, prin care Dumnezeu ar apărea în Lege sub contrario, așadar ca adversar al lui însuși [1]. În ea nu era în vigoare dialectica, ci analogia, dezvoltarea în intimă corespundere, în conformitate cu frumoasa afirmație a sfântului Augustin: în Vechiul Testament este ascuns Noul, în Noul este evident Vechiul. Pentru a ilustra conexiunea profundă dintre cele două Testamente care rezultă, Catehismul citează un text foarte frumos din sfântul Toma: "Au existat [...], sub regimul Vechiului Legământ, oameni care aveau iubirea și harul Duhului Sfânt și aspirau înainte de toate la făgăduințele spirituale și veșnice, lucru prin care țineau de Legea cea nouă. Dimpotrivă, există sub Noul Legământ oameni trupești [...]" (1964; Summa theologica, I-II, 107, 1, ad 2).

Torah ca și creație unitară

Cu asta s-a spus deja și că Legea este citită în mod profetic, în tensiunea interioară a făgăduinței. Ceea ce înseamnă o asemenea lectură dinamică-profetică reiese în Catehism mai întâi într-o dublă formă: Legea este dusă la plinătatea ei prin reînnoirea inimii (1968); în exterior acest lucru are ca și consecință dispariția regulilor rituale și juridice (1972). Însă la acest punct se pune o nouă întrebare: cum s-a putut întâmpla? Cum se conciliază toate acestea cu împlinirea Legii până la ultima iotă? Pentru că, de fapt, nu se pot separa principiile morale în general valabile și dispozițiile rituale și juridice tranzitorii fără a distruge însăși Torah, care este în sine o creație unitară, care ca atare se știe debitoare a cuvântului pe care Dumnezeu l-a adresat lui Israel. Ideea conform căreia ar exista pe de o parte morala pură, care este rațională și universală, și pe de alta rituri, care sunt condiționate de circumstanțele istorice și la care, în definitiv, se poate renunța, nu cunoaște în întregime structura internă a celor cinci cărți ale lui Moise. Decalogul ca nucleu al Pentateuhului arată în manieră suficient de clară că în el adorarea lui Dumnezeu și morala, cultul și etosul sunt total inseparabile.

Isus trăiește până la capăt în Legea lui Israel, ca mediator al universalității lui Dumnezeu

Astfel ne aflăm în fața unui paradox: credința lui Israel era îndreptată spre universalitate; deoarece se adresa unicului Dumnezeu al tuturor oamenilor, avea în sine promisiunea de a deveni credința tuturor popoarelor. Însă Legea în care avea exprimare era particulară, referită în manieră foarte concretă la Israel și la istoria sa; în această formă ea nu putea să fie universalizată. În punctul nodal al acestui paradox se află Isus din Nazaret care, ca evreu, trăia el însuși până la capăt în legea lui Israel, dar care, în același timp, se știa mediator al universalității lui Dumnezeu. Această mediere nu putea să aibă loc printr-un calcul politic sau o interpretare filozofică. În ambele cazuri omul ar fi fost mai presus de cuvântul lui Dumnezeu și l-ar fi adaptat la propriile criterii. Isus nu a acționat ca un liberal, care recomandă și practică el însuși o interpretare a Legii deschisă și comodă. În confruntarea dintre Isus și autoritățile iudaice din timpul său nu sunt față în față un liberal și o ierarhie închisă și blocată în propriul tradiționalism. O astfel de optică, așa de răspândită, nu cunoaște la rădăcină conflictul Noului Testament; în felul acesta nu se dă motivație nici despre Isus nici despre Israel.

Isus a realizat deschiderea Legii mai degrabă în sens pe deplin teologic, având conștiința și cu pretenția că acționează în cea mai intimă unitate cu Dumnezeu, Tatăl, tocmai ca Fiu, adică acționează în autoritatea deplină a lui Dumnezeu.

De fapt, numai Dumnezeu putea să interpreteze în mod așa de complet nou Legea și să proclame această transformare și păstrare ca semnificația realmente înțeleasă de el. Interpretarea Legii făcută de Isus are sens numai dacă este o interpretare ce derivă dintr-un mandat al lui Dumnezeu, dacă însuși Dumnezeu se explică pe el însuși.

Conflictul dintre Isus și autoritățile iudaice din timpul său nu se referă în definitiv la cutare sau cutare prescripție legală, ci la pretenția lui Isus că el acționează ex auctoritate divină, ba chiar că el însuși este această auctoritas. "Eu și Tatăl una suntem" (In 10,30).

Conflictul care se încheie pe cruce

Numai ajungând până la acest punct se înțelege profunzimea tragică a conflictului. Pe de o parte Isus a deschis Legea, a voit s-o deschidă nu ca un liberal, nu cu o fidelitate mică, ci în cea mai strictă ascultare față de împlinirea deplină, începând de la faptul că el este una cu Tatăl, adică de la unica realitate în care Legea și promisiunea puteau să devină una și Israelul putea să devină binecuvântare și mântuire pentru popoare. Pe de altă parte, Israelul "trebuia" să vadă în toate astea ceva mult mai grav decât simpla încălcare a unui precept sau altul, adică încălcare ascultării fundamentale, a nucleului originar al revelației primite și a credinței sale: "Ascultă, Israele, Dumnezeul tău este un singur Dumnezeu".

Aici se ciocnesc două ascultări diferite și intră în acel conflict care trebuia să se încheie pe cruce. Astfel reconcilierea și disensiunea apar împletite între ele într-un paradox cu adevărat irezolvabil.

În această teologie a Noului Testament pe care ne-o prezintă Catehismul, crucea nu poate fi văzută deci ca un incident în fond evitabil și nici ca o vină a Israelului, cu care acesta din urmă ar rămâne pătat în veci, spre deosebire de păgâni, pentru care ea ar însemna răscumpărarea. Conform Noului Testament nu există două efecte ale crucii, unul care condamnă și unul care mântuiește, ci unul singur, acela care mântuiește și reconciliază.

Speranța creștină ca o continuare a speranței lui Abraham

În acest context este important un text din Catehism care interpretează speranța creștină ca o continuare a speranței lui Abraham, legând-o de jertfirea lui Isaac: adică speranța creștină "își găsește izvorul și modelul în speranța lui Abraham" (1819). Grație disponibilității sale de a-l jertfi pe fiul său, Abraham devine în mod definitiv tatăl mulțimilor, binecuvântare pentru toate popoarele pământului (cf. Gen 22).

Noul Testament vede moartea lui Cristos în această perspectivă, ca împlinire a acestui eveniment. Asta mai înseamnă că toate prescrierile cultuale din Vechiul Testament sunt asumate în această moarte și conduse prin ea la semnificația lor cea mai profundă. De fapt, toate sacrificiile sunt acțiuni vicariale, care în acest mare act de reprezentare reală din simboluri devine realitate, așa încât simbolurile pot să dispară fără ca în felul acesta să se fi renunțat nici măcar la o iotă. Universalizarea Torei din partea lui Isus, așa cum o înțelege Noul Testament, nu constă în a extrage unele prescrieri morale universale din totalitatea vie a revelației lui Dumnezeu. Ea menține unitatea de cult și etos. Etosul rămâne întemeiat și ancorat în cult, în adorarea lui Dumnezeu, prin faptul că în cruce este adunat tot cultul, mai mult, numai în cruce el devine pe deplin real. Conform credinței creștine, pe cruce Isus manifestă și împlinește totalitatea Legii și astfel o transmite păgânilor, care acum pot să și-o însușească în această totalitate a ei, devenind cu asta fii ai lui Abraham.

4. Crucea

Din acest mod de a-l înțelege pe Isus, pretenția lui și destinul lui, derivă în Catehism evaluarea istorică și teologică despre responsabilitatea iudeilor și păgânilor în privința evenimentului răstignirii.

Nici o vină colectivă a iudeilor

Înainte de toate se pune problema istorică a desfășurării procesului și a executării condamnării. Titlurile celor patru secțiuni ale Catehismului care tratează despre această temă indică deja orientarea: "Diferitele atitudini ale autorităților iudaice față de Isus", "Evreii nu sunt răspunzători în mod colectiv de moartea lui Isus". Catehismul amintește în această privință că, după mărturia evangheliștilor, câteva personalități iudaice foarte stimate erau adepți ai lui Isus, mai mult, că, după Ioan, cu puțin înainte de moartea lui Isus "mulți dintre conducători au crezut în el" (In 12,42). Catehismul amintește și faptul că după Rusalii, conform Faptelor Apostolilor, "o mare mulțime de preoți s-au supus credinței" (Fap 6,7). De asemenea este citată afirmația lui Iacob conform căreia "mii de iudei au crezut și țin cu râvnă Legea" (Fap 21,20). Și astfel este clarificat că relatarea procesului lui Isus nu poate în nici un fel să stea la baza tezei unei vine colective a evreilor; Conciliul al II-lea din Vatican este citat în mod expres: "Cele săvârșite în timpul pătimirii nu pot fi imputate nici tuturor evreilor care trăiau atunci, fără deosebire, nici evreilor de azi [...]. Evreii nu trebuie prezentați nici ca respinși de Dumnezeu, nici ca blestemați, ca și cum acest lucru ar decurge din Sfânta Scriptură" (597; Nostra aetate 4).

Toți păcătoșii sunt autorii pătimirii lui Cristos

După cele afirmate până acum este clar că prin astfel de analize istorice - oricât de importante ar fi - nu s-a atins încă adevăratul nod al problemei, deoarece moartea lui Isus, conform credinței din Noul Testament, nu este numai un fapt care se referă la istoria exterioară, ci un eveniment teologic. Primul titlu în analiza teologică a crucii este deci: "Isus dat morții după planul dinainte stabilit al lui Dumnezeu"; și textul începe cu această afirmație: "Moartea violentă a lui Isus nu a fost rodul întâmplării într-un concurs nefast de împrejurări. Ea ține de misterul planului lui Dumnezeu [...]" (599).

În mod coerent, analiza responsabilităților este încheiată cu o secțiune care are titlul "Toți păcătoșii au fost autorii pătimirii lui Cristos". În asta, Catehismul se putea baza pe Catehismul Roman din anul 1566. De fapt acolo se citește: "Dacă cineva caută care a fost motivul pentru care Fiul lui Dumnezeu a îndurat pătimirea foarte dureroasă, va găsi că (în afară de pata ereditară a primilor părinți) au fost în special viciile și păcatele comise de oameni de la începutul lumii și până astăzi și cele care se vor comite după aceea până la sfârșitul veacurilor [...]. Trebuie să-i socotim vinovați de această îngrozitoare greșeală pe cei care continuă să cadă din nou în păcatele lor. De vreme ce crimele noastre au făcut ca Domnul nostru Isus Cristos să îndure chinul crucii, de bună seamă cei care se cufundă în dezordini și în rău «răstignesc din nou în inima lor, atât cât ține de ei, pe Fiul lui Dumnezeu prin păcatele lor și-l fac de batjocură» (Evr 6,6)".

Catehismul Roman din anul 1566, citat de noul Catehism (598), adaugă apoi că evreii, conform mărturiei apostolului Paul, "dacă l-ar fi cunoscut pe regele slavei nu l-ar fi răstignit niciodată" (1Cor 2,8). Apoi continuă: "noi, dimpotrivă, mărturisim că îl cunoaștem. Iar când îl renegăm prin faptele noastre, ridicăm într-un fel asupra lui mâinile noastre ucigașe" (Catehismul Roman 1,5,11).

Drama păcatului uman și iubirea divină

Pentru cel care ca și creștin care crede vede în cruce nu un simplu și întâmplător fapt istoric, ci un adevărat eveniment teologic, acestea nu sunt deloc îndemnuri edificatoare superficiale, în fața cărora trebuie să se amintească desfășurarea reală a faptelor istorice; dimpotrivă, numai aceste afirmații merg până la adevăratul nucleu al acelui eveniment. Acest nucleu constă în drama păcatului uman și a iubirii divine; păcatul uman face în așa fel încât iubirea lui Dumnezeu față de om să ia forma crucii. Pentru aceasta, pe de o parte păcatul este responsabilul crucii, dar pe de altă parte crucea este victoria asupra păcatului din partea iubirii, mai puternice, a lui Dumnezeu.

Pentru aceasta, dincolo de toate problemele de responsabilitate, ceea ce în definitiv și mai precis contează în această privință este ceea ce e exprimat în Scrisoarea către Evrei (12,24), conform căreia sângele lui Isus are un glas diferit - mai elocvent - de cel al sângelui lui Abel, al sângelui tuturor celor care în lume au murit pe nedrept. Nu invocă pedeapsă, ci este reconciliere.

Încă de când eram copil - deși e clar că nu știam nimic din toate cunoștințele noi care au fost rezumate în Catehism - mi se părea de neînțeles că unii voiau să scoată din moartea lui Cristos o condamnare a iudeilor, pentru că acest concept deja îmi intrase în inimă ca un ceva capabil să-mi dăruiască o mângâiere profundă: sângele lui Isus nu pretinde nici o răzbunare, ci îi cheamă pe toți la reconciliere; așa cum explică Scrisoarea către Evrei, a devenit el însuși ziua permanentă a reconcilierii lui Dumnezeu.

O privire la misiunea comună a evreilor și creștinilor față de lume

Cu reflecțiile făcute până aici desigur că nu s-a descâlcit până la capăt tema propusă, ci a fost doar introdusă. În lumina Catehismului am reflectat asupra relației dintre Isus și Israel, asupra a ceea ce crede Biserica în privința lui Cristos și asupra raportului său cu credința Israelului, limitându-ne, într-o temă așa de largă, la câteva elemente fundamentale pe care Catehismul vrea să le propună pentru predarea învățăturii în Biserica catolică. Deci s-au pus bazele pentru a trata problema raportului Israel-Biserică, având conștiința că o tratare detaliată ar cere un studiu a cărui desfășurare ar depăși mult limitele acestei lucrări (și chiar limitele învățăturii catehetice). Cu atât mai puțin se poate trata aici marea problemă a unei misiuni comune a evreilor și creștinilor în lumea actuală. Însă mi se pare că nucleul fundamental al acestei misiuni transpare din ceea ce s-a spus și iese în evidență de la sine: evreii și creștinii trebuie să se primească reciproc într-o reconciliere mai profundă, fără a lua nimic din credința lor și, cu atât mai puțin, fără a o renega, ci pornind de la fondul acestei credințe. În reconcilierea lor reciprocă ei ar trebui să devină pentru lume o forță de pace. Prin mărturia lor în fața unicului Dumnezeu, care nu vrea să fie adorat în nici un alt mod decât prin unitatea dintre iubirea față de Dumnezeu și iubirea față de aproapele, ei ar trebui să deschidă larg în lume poarta spre acest Dumnezeu, ca să se facă voința sa și acest lucru să se întâmple pe pământ așa ca "în cer": "pentru ca să vie împărăția sa".

*

[1] Această frază a fost înțeleasă de auditorii mei (ai cardinalului Ratzinger) ca o referință la învățătura lui Luther despre cele două Testamente. De fapt, țineam cont de câteva aspecte din gândirea lui Luther, dar desigur era conștient și de faptul că o operă așa de complexă și variată cu este aceea a reformatorului german nu putea să fie rezumată în mod corespunzător într-o singură frază. Aici nu se poate și nu trebuie tratată și cu atât mai puțin judecată sau condamnată teologia luterană despre cele două Testamente. Pur și simplu se vrea să se amintească diferite modele de tratare a problemei, pentru a evidenția mai bine linia augustiniană-tomistă aleasă de Catehism.

(Text luat de pe situl www.nostreradici.it și publicat de Zenit, 4 mai 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat