Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Ți-e foame?

Pentru tot mai mulți oameni există un stres, o temere crescândă față de calitatea vieții, fie că este vorba de starea de sănătate, de confortul material sau mai ales acum, pe timp de criză economică, de procurarea hranei. Grija zilei de mâine devine pentru o mare parte din oameni preocupare pentru asigurarea pâinii de toate zilele și toate energiile se consumă în această direcție. Dar câți se îngrijorează în privința stării de sănătate a sufletului lor și a vieții veșnice? Ni se pare normal poate să auzim astăzi pe câte un tată de familie întrebându-se crispat dacă vor avea ce să mănânce și mâine, el și copiii lui, dar nu ne facem atâtea probleme și nu ne-am aștepta să auzim, măcar din când în când, pe cineva lamentându-se că nu s-a hrănit de mult cu pâinea vieții, cu Isus din sfânta Împărtășanie. De ce nu este mediatizată aproape deloc criza spirituală pe care o traversăm în comparație cu mult disputata criză economică? Câți oare își mai fac probleme serioase de conștiință că, din cauza păcatelor lor, a îndepărtării de Dumnezeu și de Biserica sa, de sacramente, se lipsesc cu bună știință de principala hrană, singura cu adevărat necesară pentru viața veșnică, care este trupul și sângele Domnului?

Să ne oprim puțin din vâltoarea vieții, departe de zgomotul lumii, și să ascultăm cuvintele lui Isus: "Lucrați nu pentru hrana pieritoare, ci pentru hrana care rămâne spre viața veșnică, pe care v-o va da Fiul Omului. Eu sunt pâinea vieții. Cine mănâncă această pâine, va trăi în veci" (In 6, 22-59).

O stare de sănătate precară cauzată de o boală fizică incurabilă sau lipsa mijloacelor necesare pentru procurarea hranei duc inevitabil la moarte. Putem zice, pe un ton optimist, că nu ni se poate întâmpla ceva mai rău decât atât. Chiar așa. Mai devreme sau mai târziu, pe toți ne așteaptă moartea. Cu adevărat important e ce se va întâmpla cu noi după moartea fizică. Din această perspectivă, moartea propriu zisă devine ceva secundar pentru care totuși trebuie să fim pregătiți în orice moment în așa fel încât după aceea să ne putem bucura o veșnicie în patria cerească. Când vom fi conștientizat aceasta, vom ști să dăm prioritate grijii pentru viața sufletului, adică pentru mântuirea noastră, care e cu mult mai urgentă decât căutarea disperată a bunurilor trecătoare. Atunci ni se va face foame adevărată după sfânta Împărtășanie și o vom căuta mereu, dorind-o mai presus de toate, încredințați fiind că nu avem alt ajutor mai puternic decât Isus Cristos care ne spune și astăzi fiecăruia dintre noi: "Cine mănâncă trupul meu și bea sângele meu are viața veșnică și eu îl voi învia în ziua de pe urmă" (In 6,54). Ne-am putea dori oare ceva mai mult de-atât? Răspunsul conține în sine și o posibilă soluție - singura de fapt viabilă, pe termen nelimitat, pentru cine vrea să o ia în calcul, la actuala criză mondială în timpul căreia suntem invitați, mai mult ca oricând, să luăm aminte și să redescoperim adevărul cuvintelor Mântuitorului: "Celui care vine la mine nu-i va mai fi foame și celui care crede în mine nu-i va mai fi sete niciodată".

Ciprian Nesimuca


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat