Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică
Oficiul pentru Comunicații Sociale

Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași
tel. 0232/212003; fax 0232/212006
www.ercis.ro
Nr. 12 / 05.05.2009

COMUNICAT DE PRESĂ

Zece ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România

Se împlinesc zece ani de când Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România (7-9 mai 1999). Pentru evocarea memorabilei vizite a papei, în Dieceza de Iași, ca de altfel în toate eparhiile catolice din România, vor avea loc manifestări cultural-religioase dedicate evenimentului (rugăciuni speciale, conferințe, expoziții fotografice).

Astfel, în zilele de 7-9 mai, PS Petru Gherghel, însoțit de un grup de preoți din Moldova, va participa la momentele omagiale de la București (Aula Academiei: 7 mai, Patriarhia Ortodoxă: 8 mai, Catedrala "Sfântul Iosif": 9 mai), care vor culmina cu Liturghia din catedrală, în seara zilei de 9 mai, prezidată de Mons. Dominique Mamberti, reprezentant al Papei Benedict al XVI-lea.

În toate cele 135 de parohii din Moldova, în cele trei zile, la sfintele Liturghii se va face referință la vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, făcându-se rugăciuni speciale pentru canonizarea sa.

Expoziția de fotografii "Ut unum sint - Ioan Paul al II-lea în România", cu imagini de arhivă din țară și de la Vatican, va fi prezentă la Iași, Bacău, Onești și Roman.

În catedrala din Iași va avea loc duminică, 10 mai, începând cu ora 11.00, o sfântă Liturghie pontificală prezidată de PS Petru Gherghel, la care vor participa studenții Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", ai Facultății de Teologie Romano-Catolică, elevii Liceului Catolic, precum și credincioșii din cadrul tuturor parohiilor din Iași, a familiilor călugărești și a grupurilor de tineri.

La Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, joi, 14 mai (orele 11.00-13.00), va fi o oră de rugăciune cu preoții din Iași urmată de un program special (conferințe, momente artistice) cu studenții seminariști, precum și o expoziție fotografică.

Istorica vizită a Papei Ioan Paul al II-lea în România a fost cea de-a 86-a călătorie apostolică în afara Italiei în cei 20 de ani de pontificat de până atunci. "Dumnezeu mi-a dat bucuria să văd chipurile voastre și să mă rog cu voi", a spus Sfântul Părinte. În cele trei zile, Papa a apreciat istoria de suferință a românilor, precum și valorile prezente în Biserica Ortodoxă; a adus un omagiu Bisericii Greco-Catolice și i-a încurajat pe toți catolicii; i-a chemat pe români la a deschide inima pentru Cristos Mântuitorul și la a redescoperi puterea care i-a animat pe martiri ca să-și dea viața pentru Cristos. Vizita a dorit să contribuie la cicatrizarea rănilor produse în relațiile dintre Biserici și să deschidă un anotimp de colaborare reciprocă plină de încredere. Din Dieceza de Iași l-au văzut pe Sfântul Părinte la București aproape 40.000 de credincioși.

Acele frumoase zile stăruie în mintea multora. Imaginea îmbrățișării dintre Ioan Paul al II-lea și Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost transmisă peste tot. Strigătul de unitate de la ultima Liturghie poate că este cea mai frumoasă concluzie. Oricum, ceva s-a schimbat cu ocazia acelei vizite. Cântarea împreună, rugăciunile care s-au înălțat în acele zile, Liturghiile la care au fost prezenți numeroși credincioși, proclamarea cuvântului Scripturii i-au apropiat pe români mai mult de cele sfinte și între ei.

Celebrările dedicate aniversării unui deceniu de la vizita în România a Papei Ioan Paul al II-lea vor constitui o ocazie de a evoca personalitatea marelui Papă și de a aprofunda mesajul lăsat de el Bisericii și societății.

Biroul de presă
Pr. Cornel Cadar


Persoană de contact: pr. Cornel Cadar (Iași): tel. 0232/211527; 0745/850844; e-mail: cornel@ercis.ro


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat