Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Prima olimpiadă interjudețeană de religie

Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" și Institutul Teologic Franciscan din Roman au fost gazda unui eveniment aparte, aflat în premieră pentru elevii și profesorii catolici din România: Olimpiada de religie catolică, faza interjudețeană, care s-a desfășurat în perioada 1-3 mai 2009.

Noutatea acestui eveniment a fost conturată de mai multe aspecte:

În primul rând, faptul că s-a organizat la nivel național, fiind astfel o premieră în România pentru disciplina religie catolică. Aici s-au întâlnit elevi și profesori din județele Moldovei (Suceava, Bacău, Iași, Neamț, Vaslui), dar și din Brașov, Bihor și municipiul București.

În al doilea rând, această olimpiadă s-a derulat sub egida Ministerului Educației, Cercetării și Inovării, a Episcopiei Romano-Catolice de Iași, a Oficiului Pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli și a Inspectoratului Județean Neamț. Acest lucru a dovedit importanța evenimentului dar și dorința de a aduce disciplina religie în rândul celorlalte discipline care au deja o tradiție în acest sens. Acordul desfășurării olimpiadei a venit din partea PS Aurel Percă, responsabil cu învățământul în cadrul Conferinței Episcopilor din România, iar organizarea și pregătirea a aparținut pr. Iosif Bisoc, responsabil al Oficiului pentru predarea religiei în școli.

În al treilea rând, olimpiada s-a adresat atât cultului romano-catolic cât și cultului greco-catolic. Au fost două secțiuni:

- disciplina religie pentru clasele VII-XII;

- discipline teologice, catehism și studiu biblic, pentru clasele IX-XII din liceele teologice.

Elevii participanți au fost selectați în urma a două etape, locală și județeană, unde au obținut cel puțin nota 9. Aici au ajuns 55 de concurenți, 30 pentru disciplina religie și 25 pentru disciplinele teologice.

În al patrulea rând, alegerea locației de desfășurare a acestui concurs a fost făcută de reprezentantul Ministerului Educației și Cercetării, conf. univ. dr. Vasile Timiș, în prezent ministru secretar de stat. Domnul Vasile Timiș a participat și la deschiderea oficială a olimpiadei din cadrul sfintei Liturghii, alături de elevi și profesori. Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Cristinel Fodor, vicar episcopal în cadrul Curiei diecezane și delegat din partea episcopiei. Momentul festiv și emoționant a dat startul desfășurării întregului program care a fost foarte bine structurat și gândit pentru cele trei zile.

Este meritul călugărilor franciscani care au oferit sălile, amfiteatrul, sala de calculatoare, sala de lectură, librăria, bucătăria și sala de mese, serviciul secretariat, personal de legătură și de informații pentru excelenta desfășurare a amplului eveniment. În paralel, tot frații franciscani s-au implicat în a asigura bunul mers al concursului, atât în ceea ce privește activitatea comisiilor, cât și în timpul liber al elevilor, totul într-o adevărată atmosferă "fraternă". Nu a lipsit nimic, pentru că sunetul discret al clopoțelului amintea trecerea spre un alt moment sau chemarea la Liturghie sau rugăciune, de seară sau de dimineață.

Întreaga olimpiadă a fost planificată și organizată de o comisie centrală coordonată și condusă de prof. univ. dr. pr. Iosif Bisoc, OFMConv, inspector școlar diecezan religie romano-catolică. Comisia a cuprins profesori de religie și discipline teologice, preoți, surori, inspectori și experți școlari, atât romano-catolici cât și greco-catolici. Programul a avut ca obiective și ținte: întocmirea subiectelor în trei variante pentru fiecare nivel, extragerea variantei, multiplicarea subiectelor, desfășurarea propriu-zisă a concursului, evaluarea/corectarea lucrărilor, afișarea rezultatelor, premierea elevilor.

Un lucru îmbucurător este faptul că elevii au fost foarte bine pregătiți, dovada fiind notele frumoase obținute. Comisia de evaluare a rămas deosebit de încântată atunci când a acordat câteva note de 10 lucrărilor deosebit întocmite. Acest lucru demonstrează viața creștină trăită cu intensitate și respectul sau seriozitatea ce se acordă disciplinei religie. Printre subiectele tratate, eseul a avut un loc aparte, unde elevii au putut sa demonstreze întreaga lor pregătire și formare în familie și în școală:

"Sunt creat din iubire, cu iubire, pentru iubire, sunt creat pentru a mă întoarce la iubire".

"Dumnezeu ne dăruiește credința, dar noi trebuie să o cultivăm și să păstrăm legătura vie care s-a format între noi și Dumnezeu".

"Așa cum păpușa de sare a avut încredere în mare și s-a descompus în ea formând un tot, tot așa și noi trebuie să ne încredem în Cristos pentru a ne contopi cu el în viața veșnică ".

Atmosfera a fost plăcută, activitatea intensă și rodnică, astfel că fiecare participant, într-un fel sau altul, a avut de câștigat. Mai mult decât orice premiu sau diplomă experiența participării la o olimpiadă este cel mai mare câștig.

Duminică, 3 mai 2009, la ora 9.00 a avut loc închiderea oficială a olimpiadei în amfiteatrul franciscan, cuvântul aparținându-i PS Aurel Percă, care a adus și salutul PS Petru Gherghel. Încurajarea și susținerea întregii olimpiade a venit din partea Episcopiei Romano-Catolice de Iași, prin cei doi episcopi care au îndemnat și aprobat ca Oficiul pentru predarea religiei să organizeze concursul național. PS Aurel Percă a înmânat premiile și diplomele elevilor participanți. Reușita olimpiadei a fost că toți elevii au fost răsplătiți cu premii și mențiuni pentru buna lor pregătire pe care au demonstrat-o. Astfel s-au acordat:

- 10 premii I,

- 10 premii II,

- 10 premii III,

- 10 mențiuni speciale,

- 15 mențiuni.

Pe fiecare carte primită la premiu elevii au găsit, pe lângă diplomă, următorul text:

Cu felicitări pentru participarea la prima Olimpiadă de religie catolică, faza interjudețeană, Roman, 1-3 mai 2009.

Cum era și firesc, sfânta Liturghie de la ora 10.30 din capela institutului a încheiat cele trei zile petrecute la Roman, unde cei prezenți au înălțat gânduri de mulțumire și de laudă lui Dumnezeu. O frumoasă coincidență a făcut ca în apropiere, la Nisiporești, să se sărbătorească Ziua Tineretului la nivel diecezan, astfel că o bună parte dintre participanți au continuat calea spre acel loc pentru a-și continua bucuria.

Prof. Fulvina Blînda

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-3 mai: Roman: Prima olimpiadă interjudețeană de religie


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat