Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Pastorație vocațională "De ce eu? Caut sensul ascuns al vieții mele"

Comisia de Pastorație Vocațională din zona Roman a organizat duminică, 24 mai 2009, un timp de aprofundare, împărtășire și cunoaștere a vocației pe care Dumnezeu o adresează fiecărui creștin în parte. Această convocare s-a adresat în mod deosebit tinerilor, care au răspuns în mod generos, în număr de circa 70, din Roman și Buruienești, Șcheia, Pildești, Nisiporești, Oțeleni, Buhonca, Pașcani.

Programul acestei întâlniri a început cu sfânta Liturghie de la ora 9.00 din biserica parohială "Isus Bunul Păstor", celebrată de pr. Eugen Giurgică, OFMCap. În cadrul celebrării, la predică a fost expusă la nivel general chemarea pe care Dumnezeu o adresează tuturor, chemare pe care o descoperim și o hrănim în cuvântul său. În societatea de astăzi avem nevoie să trăim vocația cât mai bine înrădăcinați în cuvântul lui Dumnezeu pentru a putea face față tuturor valurilor care dau năvală. La prezentarea darurilor, împreună cu pâinea și vinul care s-au transformat în trupul și sângele lui Cristos, au fost oferite la altarul Domnului și unele reviste și un celular, dat fiind că s-a celebrat și ziua mondială a comunicațiilor, prin acest dar dorind să-i exprimăm lui Dumnezeu angajarea în comunicarea valorilor sănătoase creștine și umane. A fost oferite Domnului și o chitară și un buchet de flori, semne ale entuziasmului tinerilor în lauda Domnului și în același timp al angajării în urmarea chemării proprii.

După sfânta Liturghie, în subsolul centrului pastoral parohial a urmat conferința sr. Francesca Pratillo de la Surorile Sfântului Paul din București, președintă a Comisiei Naționale de Pastorație Vocațională. La întrebarea "Care a fost motivul pentru care tinerii au venit la această întâlnire?" au fost mai multe răspunsuri. Pentru o cunoaștere reciprocă, o cunoaștere a planului lui Dumnezeu, pentru sine etc.

Sr. Francesca, pentru a expune tema pregătită "De ce eu? Caut sensul ascuns al vieții mele" a plecat de la cuvântul Domnului din Lc 15, 11-32, parabola fiului risipitor. Confruntându-ne cu cuvântul lui Dumnezeu găsim sensul ascuns al vieții noastre, de aceea trebuie să păstrăm mereu vie în inima noastră această întrebare ... De ce eu? Caut sensul..... Cine caută se mișcă, face un pelerinaj, deschide Biblia și acolo, în cuvântul Domnului, găsește sensul pe Cristos și deci, în căutarea sa, nu este singur, cuvântul îi este lumină, călăuză. Prin deschiderea Bibliei îi dau o șansă lui Dumnezeu să-mi vorbească, să-mi destăinuie misterele acestei lumi să mă conducă spre calea fericirii.

Prin această parabolă, sr. Francesca a arătat cum nici unul dintre fii acestui tată nu aveau un raport bun. Tatăl era acela care dădea sens vieții lor, dar au preferat să-și trăiască viața după ideile lor. Tatăl nu se descurajează și în modul său speră că fii săi se vor îndrepta spre inima sa iubitoare. Fiul cel mic nu speră să găsească atâta iubire în tatăl său, iubirea fără margini a tatălui îl copleșește, descoperă că tatăl i-a fost mereu aproape. Astfel trebuie să trăiască fiecare tânăr raportul său cu Dumnezeu, care iubește în orice clipă și ne însoțește oriunde am fi.

În baza textului și a reflecțiilor sr. Francesca, tinerilor li s-a cerut să răspundă la câteva întrebări, și să dea aportul lor. Au lucrat foarte bine și au răspuns la fel de bine. Din răspunsurile lor redăm câteva mai importante:

"Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să fie centrul vieții noastre, deoarece ne ajută să avem mereu prezent în viața noastră sensul existenței noastre. Mulți dintre tineri au spus că Dumnezeu este ca un tată iubitor, au cu el o relație de încredere de ascultare, el este creatorul, dătătorul a toate. Tinerii îl întâlnesc pe Dumnezeu la sfânta Liturghie, momentele de rugăciune, în familie, la cateheză etc.".

"Au fost multe lucruri foarte frumoase și interesante trăite de împărtășire și s-a dovedit a fi foarte important ca acest drum să aibă o continuitate".

Totul s-a încheiat cu câteva jocuri de destindere și cu o rugăciune și o binecuvântare finală la ora 13.30.

* * *

Comisia de Pastorație Vocațională din zona Roman (formată din frații și surorile din zona Roman) vrea să pună în practică invitația Sfântului Părinte și a episcopului Petru Gherghel de a ne ruga și lucra pentru vocația (chemarea) creștinului. Vrea să formeze familiile și tinerii să aibă o mentalitate vocațională pentru a răspunde cât mai bine chemării pe care fiecare o are de la Dumnezeu în diferitele sale manifestări familie, consacrare specială, preoție, religioasă, laică etc.

Pr. Eugen Giurgică, OFMCap

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 mai: Roman: Pastorație vocațională "De ce eu? Caut sensul ascuns al vieții mele"


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat