Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita în Bucovina a nunțiului Poloniei, arhiep. Józef Kowalczyk

Bucovina, pământ binecuvântat de Dumnezeu, cu o natură darnică, cu oameni harnici și credincioși, este încredințată ocrotirii Sfintei Marii. Catolicii din Suceava și întreaga Bucovină au trăit momente înălțătoare, de har, în a doua jumătate a lunii mai, lună dedicată Maicii Domnului,. După dezvelirea și sfințirea statuii și a piațetei dedicate Papei Ioan Paul al II-lea din fața bisericii romano-catolice cu hramul "Sfântul Ioan Nepomuk" la 17 mai 2009, ultimele trei zile ale celei mai frumoase luni a anului au fost marcate de vizita unui înalt oaspete, Excelența sa arhiepiscopul Józef Kowalczyk, nunțiu apostolic în Polonia.

Deși a plouat, ploaie binefăcătoare și mult așteptată după o secetă îndelungată, catolicii din Suceava au ținut să fie prezenți în număr mare la Liturghia solemnă din seara zilei de 29 mai.

Părintele paroh Ștefan Babiaș, decan de Bucovina, s-a adresat în limba polonă nunțiului apostolic urându-i bun venit în frumoasa Bucovină unde, alături de alte naționalități, trăiesc polonezi, urmași ai celor care, cu peste 200 de ani în urmă, au adus credința, limba, tradițiile. Apoi a urat bun venit Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, apropiat bucovinenilor, care este prezent, de fiecare dată, la cele mai importante momente din viața Bisericii din Bucovina. Urări de bun venit a adresat oaspetelui și Preasfințitul Petru Gherghel.

Nunțiul apostolic a ținut să mulțumească episcopului Diecezei de Iași și decanului de Bucovina pentru invitație, ținând să sublinieze că, în luna mai, s-au împlinit 30 de ani de la primul pelerinaj al papei Ioan Paul al II-lea în Polonia, patria sa, și zece ani de la vizita acestuia în România, prima țară majoritar ortodoxă vizitată de pontif.

Ca o dovadă a caracterului multietnic al Bucovinei, lecturile și cântările din cadrul sfintei Liturghii au fost în limbile română, polonă și germană.

Sfânta Liturghie a fost concelebrată de 14 preoți, iar omilia a fost rostită de nunțiul apostolic. Ideea de bază din cadrul omiliei nunțiului se regăsește în omilia rostită de papa Ioan Paul al II-lea, în memorabilele cuvinte "Deschideți larg porțile lui Cristos", repetate de papa Benedict al XVI-lea la începutul pontificatului său. Omilia rostită de nunțiul apostolic s-a concentrat pe evocarea personalității lui Ioan Paul al II-lea, care a văzut în om chipul lui Dumnezeu, puterea lui, o lucrare minunată a acestuia. Suveranul pontif s-a caracterizat prin deschidere, respect pentru toți oamenii, pentru demnitatea ființei umane. Ne-a fost exemplu, propovăduind iubirea pentru Dumnezeu și aproapele. În încheiere, nunțiul s-a referit la faptul că papa Ioan Paul al II-lea a fost omul dialogului interconfesional, amintind de întâlnirile de la Assisi, precum și de cele cu patriarhul Teoctist la București și Roma.

Ziua s-a încheiat cu întâlnirea arhiepiscopului cu comunitatea polonă din Suceava, la Dom Polski.

Sâmbătă, 30 mai, nunțiul apostolic, însoțit de Preasfințitul Petru Gherghel și pr. Ștefan Babiaș, a vizitat Mănăstirea ortodoxă "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava", a avut o întâlnire cu președintele Consiliului Județean Suceava, a vizitat comunitatea romano-catolică de la Gura Humorului, Mănăstirea Voroneț și comunitatea romano-catolică din Poiana Micului, iar seara, în sanctuarul marian de la Cacica, a avut loc celebrarea sfintei Liturghii.

Ziua de duminică a fost dedicată participării la hramul bisericii din comunitatea romano-catolică Solonețu Nou, cu prilejul sărbătorii Coborârii Duhului Sfânt.

Vizita în Bucovina a înaltului oaspete s-a încheiat cu Liturghia din biserica cu hramul "Sfântul Maximilian Maria Kolbe" din Moara, de la consacrarea căreia se împlinesc 25 de ani.

Stanislava Iachimovschi
redactor șef al publicației "Polonus"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29-31 mai: Vizita în Bucovina a nunțiului Poloniei, arhiep. Józef Kowalczyk

* * *

* * *

* * *

Grupaj Youtube realizat de pr. Petru Bișog

* * *

Citește și: Arhiepiscopul Józef Kowalczyk în Dieceza de Iași


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat