Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Administrarea Mirului în Parohia "Adormirea Maicii Domnului"

În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", în solemnitatea Rusaliilor (31 mai 2009), în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00, celebrată de PS Petru Gherghel, 89 de copii și tineri din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași l-au primit pe Duhul Sfânt prin sacramentul Mirului. PS Petru a fost însoțit de PS Aurel Percă, de nouă preoți și un diacon, la sărbătoare mai fiind prezenți părinții, nașii, rudele candidaților la Mir, precum și numeroși alți credincioși.

După o pregătire catehetică îndelungată, pentru candidații la sacramentul maturității creștine a venit și ziua mult așteptată, cea a primirii Duhului Sfânt în sacramentul Mirului.

Îmbrăcați de sărbătoare, candidații la Mir au sosit din timp, însoțiți fiind de părinți și nași.

Sfânta Liturghie a început printr-o procesiune solemnă din sacristia catedralei spre prezbiteriul special împodobit cu șapte limbi de foc, simbol al darurilor Duhului Sfânt. La începutul Liturghiei animate de cântările solemne ale corului, PS Petru Gherghel i-a salutat pe toți cei prezenți. Lecturile din ziua de Rusalii, proclamate de doi candidați la Mir, au fost o bună ocazie pentru episcopul Petru să amintească în cuvântul său de învățătură despre cele șapte daruri ale Duhului Sfânt. La începutul omiliei, PS Petru a chemat alături de el doi candidați: un tânăr și o tânără. Dialogând cu ei, PS Petru a vorbit despre semnificația Rusaliilor, despre rolul Duhului Sfânt, despre cele șapte sacramente. Accentuând importanța celor șapte daruri ale Duhului Sfânt, episcopul a explicat simbolismul cifrei șapte, amintind de coloristica curcubeului, o plinătate de culori, semn al perfecțiunii, al legământului lui Dumnezeu cu oamenii. Continuând, PS Gherghel a evocat și simbolul culorii roșii, imagine a focului lui Dumnezeu care se revarsă asupra lumii, pentru a o umple de iubire, de dăruire, de curaj. La final, episcopul i-a îndemnat pe candidați să fie mesageri ai darurilor lui Dumnezeu în toate locurile în care vor merge, devenind semne ale credinței, ale apostolatului, ale iubirii înnoite de Duhul Sfânt.

După predică a urmat reînnoirea solemnă a făgăduințelor de la Botez, pe care candidații au făcut-o cu lumânări aprinse în mâini. După rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt a urmat administrarea Mirului de către PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. Momentul ungerii cu sfântul Mir a fost urmat de invocațiile rugăciunii universale, și care au fost rostite de doi dintre copiii miruiți.

La sfârșit, o reprezentantă a celor miruiți a mulțumit PS Petru și PS Aurel, preoților, părinților, nașilor, cateheților și tuturor celor care i-au însoțit pe parcursul drumului de pregătire pentru primirea sfântului Mir. Celebrarea a fost încheiată de binecuvântarea finală, urmată de procesiunea și fotografiile de grup din fața catedralei.

Liviu Crișmaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

31 mai: Iași: Administrarea Mirului în Parohia "Adormirea Maicii Domnului"

31 mai: Iași: Administrarea Mirului în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" (FOCUS)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat