Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Zaragoza (Spania): Ziua de Rusalii - ziua oferirii mantiei românilor

Comunitatea catolică românească din Zaragoza a oferit duminică, 31 mai 2009, în ultima zi a lunii și totodată a timpului pascal, în sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt, o mantie în semn de recunoștință față de Maica Domnului de Pilar.

Conform obiceiului, în fiecare zi este împodobit "pilarul" (stâlpul, pilonul) pe care este așezată statuia Maicii Domnului cu o astfel de mantie. Asemenea nouă acum, o anumită grupare, asociație, familie etc. a oferit-o la rândul său într-o zi cu o însemnătate deosebită, ca omagiu față de Maica preasfântă, "la Virgen del Pilar", patroana Zaragozei, a Aragonului și a tuturor popoarelor hispanice. Până în prezent există o colecție care depășește deja cifra 365.

În cadrul Liturghiei de la ora 12.00, credincioșii români s-au alăturat credincioșilor spanioli prezenți în bazilică pentru a participa la jertfa euharistică. La momentul ofertoriului a fost prezentată și explicată pe scurt semnificația elementelor care compun mantia, după cum urmează: fondul este de culoare albă, o culoare "mariană" care ne amintește de puritatea feciorelnică a preasfintei Fecioare.

În centru se situează harta României acoperită cu flori. Este imaginea pe care ne-au lăsat-o cuvintele papei Ioan Paul al II-lea, în timpul vizitei sale de neuitat din perioada 7-9 mai 1999. Era pentru prima oară când un papă vizita România. Cuvintele sale, după cum bine ne amintim cu toții, descriau pământul țării noastre ca fiind "grădină a Maicii Domnului".

Textul care este scris pe mantie are următorul conținut: în partea de sus: (A la Virgen del Pilar) Preasfintei Fecioare de Pilar; în partea stângă: (con carińo y agradecimiento por parte de sus hijos de Rumania) cu dragoste și recunoștință din partea fiilor săi din România; în partea dreaptă: (llamada por Juan Pablo segundo "Precioso jardin de la Virgen Maria") numită de Ioan Paul al II-lea "prețioasă grădină a Fecioarei Maria"; în partea de jos, într-o fâșie cu tricolorul românesc, este scrisă invocația (Maria, Madre y Virgen de la unidad, ruega por nosotros) Maria, Maică și Fecioară a unității, roagă-te pentru noi!

Fâșia este în mod intenționat întreruptă, ceea ce îngreunează citirea corectă a invocației. Aceasta vrea să sugereze ideea că unitatea este încă în curs de realizare și că este nevoie de efortul și contribuția fiecăruia în parte și al tuturor creștinilor în comun.

Prin urmare, așezați în genunchi sub mantia protectoare a preasfintei Fecioare și rugându-ne fără încetare Maicii noastre cerești, vom ajunge să împlinim într-o bună zi dorința pe care însuși Mântuitorul a exprimat-o în rugăciunea adresată Tatălui: "Ca toți să fie una!".

La sfârșitul sfintei Liturghii, mantia a fost purtată în procesiune, binecuvântată și oferită cu următoarele cuvinte: "Iată-ne, Maică preasfântă, adunați la picioarele tale, supușii tăi fii din România, tresăltând de bucurie și recunoscători pentru puternica ta mijlocire. Iată-ne în ziua în care îți oferim, ca amintire a muncii și viețuirii noastre în Zaragoza, această mantie care comemorează vizita iubitului nostru papă Ioan Paul al II-lea în luna mai a anului 1999 în România.

Ocrotește-ne, o, Mamă! Acoperă-ne cu ea! Și fă-ne să-l iubim și să-l urmăm în unitatea unicei familii a fiilor lui Dumnezeu pe Fiul tău preaiubit, Domnul nostru Isus Cristos.

Ne mândrim că suntem fiii «prețioasei tale grădini», care este țara noastră.

Fă ca toți să afle în Cristos calea, adevărul și viața.

Precum ai fost în prima zi a Bisericii, la primele Rusalii, fii mereu cu noi, roagă-te cu noi, roagă-te pentru noi, mijlocește pentru noi Duhul adevărului, al păcii și al unității.

Sprijină, o, sfântă Fecioară de Pilar, drumul credinței noastre și dobândește-ne harul mântuirii.

O, milostivă, o, blândă, o, dulce Fecioară Maria, Maica lui Dumnezeu și Maica noastră, Fecioară a Pilarului și a unității, Maria! Amin".

Mulțumiri tuturor celor care au avut inițiativa, au pus umărul și au materializat o idee atât de frumoasă care va rămâne peste veacuri ca o mărturie a trecerii noastre efemere prin Spania, Zaragoza.

De asemenea mulțumiri surorilor de la Barați, Bacău, din congregația Slujitoarelor lui Cristos, Marele Preot, care au confecționat cu multă dragoste și pricepere această mantie.

Sfântă Marie, Maică a unității, roagă-te pentru noi!

Pr. Paul Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 mai: Zaragoza (Spania): Ziua de Rusalii - ziua oferirii mantiei românilor


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat