Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Imagini pe ape

Se spune adeseori că "o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte" - și e adevărat.

Și totuși... există imagini care vorbesc mai mult decât am dori noi să spunem sau chiar să știm. Răsfoind uneori cărțile copilăriei sau revistele ilustrate cândva, ne atrage atenția un ciudat contur al imaginilor: inițial negru sau albastru, apoi roșu, apoi verde, iar imaginea apare "tremurată" ca-n unda înfiorată a unui lac. Mult timp am crezut că intenția ilustratorului de carte chiar aceasta a fost. Ce-i drept, când figurile umane apăreau cu două-trei perechi de ochi, lucrurile se lămureau: era vorba de un defect de aplicare a culorii - și-ți spuneai: păcat! O poveste atât de frumoasă merita un desen pe măsură, și rămâneai visând o clipă, cu ochii deschiși, la tehnica miniaturilor medievale, atât de minuțios și expresiv alcătuite în penumbra mănăstirilor... dar acolo era vorba de cuvântul lui Dumnezeu ilustrat de mâna sfântă și sfințită a cine știe căror meșteri călugări. Pe când cartea pe care o aveai în față, cu ilustrații cu tot, nu era decât lucrul "mecanic" al unei mașini mai mult sau mai puțin performante: diferență de conținut, diferență de tehnică și mai ales, de inimă și interes.

Un astfel de "tremur" al imaginii privim și trăim ori de câte ori momentele esențiale ale creștinismului - Paștele, Înălțarea, Coborârea Duhului Sfânt - se sărbătoresc separat, ca o imagine "cu dublu contur": de două ori Învierea Mântuitorului, de două ori Înălțarea sa, de două ori Coborârea Sfântului Duh... Ne putem bucura de două ori, desigur, așa cum ne bucurăm în fiecare zi la sfânta Liturghie, atunci când Isus își reînnoiește iar și iar jertfa sa pentru noi.

Și totuși... vă amintiți noaptea de Crăciun? La sfânta Liturghie a nașterii a început așa, deodată, să ningă - pentru prima dată în anul acesta. Iar minunea fulgilor de nea unea într-un singur cânt, repetat de mii de ori, bucuria tuturor - într-un singur și unic cer. Fiindcă întotdeauna Crăciunul se sărbătorește odată, împreună, de toți creștinii.

Se spune că semnul vizibil al existenței lui Isus pe pământ e acesta: să fim în iubirea lui, noi înșine iubindu-ne unii pe alții așa cum ne-a iubit el. Iubirea unește. Creștinismul este imaginea acestei iubiri, iubirea divină este esența sa, este viața sa și a fiecăruia dintre noi. Iar noi?! Noi ne bucurăm de două ori, preparăm mâncarea rituală de două ori, sărbătorim de două ori mântuirea și mângâierea noastră, spunem de două ori "Cristos a înviat!", "Cristos s-a înălțat!" - și totuși, iubirea unește - iar creștinismul înseamnă iubire în esența sa.

Putem privi în continuare secole și secole de-a rândul imaginea "înfiorată" în apele timpului a Paștelui, Înălțării, Coborârii Sfântului Duh - și totuși, acolo sus, în cer, imaginea e una singură. Când oare n-o sa mai privim imagini "cu dublu contur", în ape, ci o să ne ridicăm ochii spre cer? Fiindcă acolo imaginea aceea e una singură, după cum unică e iubirea care s-a dat pe sine pentru prietenii lui - adică, pentru noi.

Iar iubirea aceea e realitatea.

Unică, așa cum unic și neîmpărțit e el însuși.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat