Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Hălăucești: Optzeci de ani... de dulce amintire

Cu ocazia împlinirii a 80 de ani de când a fost sfințită piatra de temelie a actualei biserici din satul Hălăucești și a 250 de ani de la construirea primei biserici din această localitate, creștinii enoriași au sărbătorit acest eveniment la 24 mai 2009.

Preasfințitul Mihai Robu, în urma invitației adresate de părintele paroh Celestin Vaes, a sfințit piatra de temelie pentru noua biserică, la 23 mai 1929. De bunul mers al lucrărilor la noua biserică aveau să se îngrijească preoții franciscani Celestin Vaes, care a pus temelia, Felix Raffaelli, a ridicat zidurile, și Alois Herciu, care a desăvârșit lucrarea, într-un arc de timp de 11 ani.

În scrisoarea citită de pr. Vaes din amvonul bisericii, episcopul Cisar nota: "Vă sfătuim să-l ajutați din răsputeri pe parohul vostru, dându-i ascultare la cele ce va orândui: cisla hotărâtă să se strângă fără greutate și fiecare să contribuie cu veselie și să nu-i pară rău de ajutorul ce-l dă, căci face o faptă dintre cele mai nobile, pentru care îl vor binecuvânta urmașii până în sute de ani; când va fi vorba de clacă, unul să nu lipsească de la apel și muncă, iar când sudoarea va curge în timpul muncii, atunci ridicați ochii spre cer și spuneți: «pentru tine, Doamne, ne ostenim cu dragă inimă, îți facem casa frumoasă aici, pe pământ, ca, la rândul nostru, de la tine să primim casă măreață în cer...»".

După sfânta Liturghie solemnă ce s-a bucurat de prezența a numeroși preoți franciscani, împreună cu pr. provincial Emilian Cătălin, a preoților satului nostru, a Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, a numeroși seminariști franciscani și enoriași ai satului, de la cei mai vârstnici și până la cei mai mici, au participat cu toții cu dragă inimă la "paranghelia" organizată de părintele paroh. Sfinția sa, inimos și spiritual, a voit să lase o amintire frumoasă și de neuitat hălăuceștenilor, de care să-și aducă aminte peste ani.

Astfel, s-a desfășurat un program cultural artistic, femeile mai în vârstă ale satului au pregătit o prezentare de tradiții și obiceiuri populare în cadrul unei șezători, unde au venit în straie de sărbătoare - costume populare - au cântat, au recitat poezii și au amuzat spectatorii cu glumele lor.

Apoi, nu a lipsit replica copiilor și a adolescenților, care au însuflețit atmosfera cu dansuri populare, cu scenete și cântece de voie bună, sub îndrumarea pr. Dumitru Patraș, pr. Claudiu Mărtișcă, pr. diac. Marcelin Amariei și a d-nei Petronela Mihălcuț, directoarea Căminului Cultural Hălăucești.

Surpriza pregătită de părintele paroh pentru comunitate a fost solista de muzică populară Anuța Săgneanca, ce i-a încântat pe toți cu vocea și talentul ei, dar și cu talentul ei umoristic, acompaniată fiind chiar de formația de muzică populară a satului.

În acest cadru festiv, au fost premiați cei șase copii ce au obținut rezultate deosebite la Olimpiada de Religie ce s-a desfășurat anul acesta la Iași, la 23 martie. Ei au reprezentat cu cinste comunitatea și Liceul "Bogdan Vodă". Mulțumită generozității părintelui paroh, dăruirea și munca lor a fost răsplătită.

Bineînțeles, nu au lipsit la această petrecere tradiționalele sarmale moldovenești și gustoșii mici. Toate din belșug, căci această sărbătoare s-a bucurat de credincioși și binefăcători generoși și de mâini harnice care să le pregătească pe toate cu multă grijă.

Prof. Lidia Petrescu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat