Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea cardinalului Hummes pentru Anul Sfintei Preoții

Publicăm în continuare scrisoare adresată preoților de cardinalul Claudio Hummes, prefect al Congregației pentru Cler, în vederea Anului dedicat lor, care va începe cu celebrarea Vesperelor, prezidată de Benedict al XVI-lea în bazilica "Sfântul Petru", în sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus, la 19 iunie 2009. Traducerea în limba română a fost făcută de pr. Mihai Pătrașcu.

* * *

Dragi preoți,

Anul Sfintei Preoții, stabilit de iubitul nostru papă Benedict al XVI-lea pentru a celebra 150 de ani de la moartea sfântului Ioan Maria Vianney, sfântul paroh de Ars, este foarte aproape. Îl va deschide Sfântul Părinte la 19 iunie, sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus și Ziua Mondială de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților. Anunțarea acestui an special a avut o repercusiune mondială pozitivă, în special printre preoți. Cu toții vrem să ne angajăm, cu determinare, profunzime și fervoare, pentru ca să fie un an celebrat pe larg în toată lumea, în dieceze, în parohii, în fiecare comunitate locală, cu implicarea călduroasă a poporului nostru catolic, care fără îndoială îi iubește pe preoții săi și vrea să-i vadă fericiți, sfinți, bucuroși în munca apostolică zilnică.

Va trebui să fie un an pozitiv și propozitiv, în care Biserica vrea să spună înainte de toate preoților, dar și tuturor creștinilor, societății mondiale, prin intermediul mass-media globale, că este mândră de preoții săi, îi iubește, îi venerează, îi admiră și recunoaște cu gratitudine munca lor pastorală și mărturia lor de viață. Cu adevărat, preoții sunt importanți nu numai pentru ceea ce fac, ci și pentru ceea ce sunt. În același timp, este adevărat că unii preoții au fost uneori implicați în probleme grave și situații delictuoase. Desigur, trebuie continuat să fie investigați, judecați cum se cuvine și pedepsiți. Însă aceste cazuri se referă la un procentaj foarte mic din cler. În cea mai mare majoritate preoții sunt persoane foarte demne, dedicate slujirii, oameni ai rugăciunii și ai carității pastorale, care investesc întreaga existență în realizarea propriei vocații și misiuni, adesea cu mari sacrificii personale, dar întotdeauna cu iubire autentică față de Isus Cristos, față de Biserică și față de popor, solidari cu cei săraci și suferinzi. De aceea, Biserica este mândră de preoții săi din toată lumea.

Anul acesta să fie și o ocazie pentru o perioadă de aprofundare intensă a identității sacerdotale, a teologiei preoției catolice și a sensului extraordinar al vocației și al misiunii preoților în Biserică și în societate. Acest lucru va cere întâlniri de studiu, zile de reflecție, exerciții spirituale specifice, conferințe și săptămâni teologice în facultățile noastre ecleziastice, cercetări științifice și publicații.

Sfântul Părinte, în discursul anunțării Anului Sfintei Preoții, în timpul adunării plenare a Congregației pentru Cler, la 16 martie, a spus că se vrea cu acest an "să se favorizeze această tindere a preoților spre perfecțiunea spirituală de care depinde mai ales eficacitatea slujirii lor". De aceea, trebuie să fie, în mod special, un an de rugăciune a preoților, cu preoții și pentru preoți. În acest context, Euharistia se prezintă ca și centru al spiritualității sacerdotale. Adorația euharistică pentru sfințirea preoților și maternitatea spirituală a călugărițelor, a femeilor consacrate și a laicilor față de fiecare preot, așa cum au fost propuse deja, cu câtva timp în urmă, de Congregația pentru Cler, ar putea să fie dezvoltate cu roade sigure de sfințire.

Să fie și un an în care se examinează condițiile concrete și întreținerea materială în care trăiesc preoții noștri, obligați uneori la situații de sărăcie dură.

Să fie, în același timp, un an de celebrări religioase și publice care să facă poporul, comunitățile catolice locale, să se roage, să mediteze, să sărbătorească și să aducă omagiul just preoților lor. Sărbătoarea în comunitatea eclezială este o expresie foarte cordială, care exprimă și hrănește bucuria creștină, o bucurie care provine din certitudinea că Dumnezeu ne iubește și sărbătorește împreună cu noi. Va fi o oportunitate pentru a dezvolta comuniunea și prietenia preoților cu comunitatea încredințată lor.

Multe alte aspecte și inițiative ar putea să fie nominalizate pentru a îmbogăți Anul Sfintei Preoții. Aici va trebui să intervină creativitatea corectă a Bisericilor locale. De aceea, este bine ca fiecare conferință episcopală, fiecare dieceză și fiecare parohie și comunitate locală, cât mai curând posibil, să stabilească un adevărat program pentru acest an special. Desigur, va fi foarte important să se înceapă anul cu un eveniment semnificativ. În aceeași zi a deschiderii Anului Sfintei Preoții la Roma, împreună cu Sfântul Părinte, la 19 iunie, Bisericile locale sunt invitate să participe, în vreun fel, la inaugurare, eventual cu un act liturgic specific și festiv. Cel care vor putea veni la Roma pentru deschidere, să vină desigur, pentru a manifesta propria participare la această inițiativă fericită a papei. Fără îndoială, Dumnezeu va binecuvânta această angajare cu iubire mare. Și Fecioara Maria, regina clerului, se va ruga pentru voi toți, iubiți preoți.

Cardinal Claudio Hummes
arhiepiscop emerit de Săo Paulo,
prefect al Congregației pentru Cler


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat