Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Coasta de Fildeș: Construind Biserica

Redăm în continuare corespondența trimisă de pr. Marius Catrințașu, care activează în Coasta de Fildeș din decembrie 2008, cu privire la situația Bisericii care îi este încredințată spre păstorire.

Africa e mereu surprinzătoare. În sincretismul religios cu care ne confruntăm în Coasta de Fildeș și mai ales pe teritoriul misiunii unde activăm, deseori se aude sintagma: "Când veți construi biserică mare vom veni și noi să ne închinăm Dumnezeului vostru". Nu exagerez spunând că în fiecare duminică sunt persoane care doresc să fie încorporate în Biserica Romano-Catolică. Poate fi un impuls de moment, pentru că noi, creștinii catolici, suntem majoritari, cel puțin în satul Djebonoua, unde se află misiunea și biserica nouă sfințită la începutul anului 2007, sau poate fi cineva în spatele deciziei lor, dar nu vor fi consecvenți, pentru că pregătirea pentru botez durează trei ani.

Conform mentalității locului, ca cineva să fie respectat într-un sat, trebuie mai întâi să-și construiască o casă. Parohia cuprinde 53 de sate și în locurile unde sunt capele făcute din lemn și acoperite cu stuf numărul creștinilor este mic, chiar dacă simpatizanții sunt numeroși. Acolo unde este o capelă construită din cărămidă numărul credincioșilor este vizibil mai mare. Dacă Dumnezeul nostru are casă mare înseamnă că are putere și rugăciunile pe care le facem nu sunt în zadar. Din păcate, din cele 53 de sate, doar în șapte este prezentă o capelă din cărămidă.

Satul Katienou se află la aproximativ 15 km de misiune. Pe un drum greu de parcurs, plin de eroziuni în perioada ploioasă și acoperit cu nisip în cea secetoasă, se ajunge într-un sat unde toți ne privesc la început cel puțin ciudat, până ne întâlnim cu catehetul, care ne primește bucuros. Din cauza drumului ajungem la ei destul de rar, mai ales când încep ploile torențiale, și astfel înțeleg bucuria catehetului și a tuturor creștinilor din sat. Nu sunt mulți. Poate 50. Dar risc să exagerez. De doi ani au început să facă cărămizi din pământ, peste 2000, dar, nefiind folosite, ploaia le-a distrus forma inițială. Un binefăcător din sat a donat comunității catolice aproape un hectar de pământ. Așa cum au putut, au construit ei înșiși o capelă care din păcate stă să cadă, pentru că nu au avut fondurile necesare pentru a adăuga și puțin ciment. Duminică, 17 mai 2009, în cadrul Liturghiei din parohie am făcut un apel ca toți creștinii care sunt pe teritoriul misiunii catolice să contribuie la ridicarea acestei capele cu 300 de franci (echivalentul a două pâini). Ideea a plăcut tuturor, dar contribuțiile sunt minime.

Suntem în misiune pentru a ajuta Africa prin și cu Africa, în dimensiunea credinței. Aici construim spiritual, dar e nevoie să o facem și material. Sensibilizarea tuturor sufletelor deja botezate și în curs de a fi botezate este foarte importantă, pentru că atunci când contribuie simt că le aparține și lor. Mă gândesc că poate e nevoie de ani să construim o capelă aici. Până vom avea mijloacele necesare pentru a ridica o capelă, vom "investi" în Biserica vie, în cei pe care îi păstorim și îi îndrumăm spre împărăția lui Dumnezeu.

"Când veți construi biserică mare vom veni și noi să ne închinăm Dumnezeului vostru". Atâta timp cât vom auzi aceste cuvinte înseamnă că Biserica lui Cristos este în ascensiune. Dar știm că de aceasta depinde și locul unde îl adorăm pe Dumnezeu.

În anul 1988 s-a ridicat capela din Djebonoua unde celebrăm zilnic Euharistia. Șeful creștin actual a afirmat că atunci abia erau 20 de persoane. După 21 de ani, numărul creștinilor a ajuns la aproape 1000 doar în Djebonoua. În ultimii trei ani numărul a crescut cel mai mult și e simplu de intuit de ce. Prin aportul generos al Diecezei de Gorizia, Italia, de trei ani creștinii merg duminica să se roage în noua biserică. Se mândresc cu ea și au și de ce. Este una din cele mai mari biserici pe o raza de 100 de kilometri. Merită să o aibă, și spun acest lucru pentru că am văzut trecerea de la tradițiile lor seculare la creștinism, dar la fel cum merită ei, la fel merită și alții. Biserica se dezvoltă și vrem să crească în condiții decente spre mai marea slavă a lui Dumnezeu și spre mântuirea oamenilor.

Pr. Marius Catrințașu, pr. Gabriel Cimpoeșu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat