Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Manifestarea mass-media "Fericiți cei care scriu..."

Pentru a marca Cea de-a XLIII-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale la nivel diecezan, Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman a organizat sâmbătă, 23 mai 2009, manifestarea mass-media "Fericiți cei care scriu...". Întâlnirea s-a desfășurat la subsolul bisericii, la ea participând lucrători și simpatizanți mass-media din diferite localități ale Diecezei de Iași.

Prima parte a întâlnirii (orele 10.30-12.30) a cuprins diferite prezentări, expuneri, conferințe și intervenții pe marginea diverselor aspecte ale presei locale.

Tonul manifestării a fost dat de pr. Alois Moraru, gazda și moderatorul întâlnirii, care a amintit de mesajul papei Benedict pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, dedicat noilor tehnologii și adresat în special tinerilor. Pr. Moraru a evidențiat faptul că Biserica este chemată să reflecteze asupra impactului pe care mijloacele mass-media îl au asupra ei. În continuare pr. Alois a făcut o scurtă prezentare a revistei "Pași spre fericire", revista parohiei gazdă, ajunsă la numărul 50, după care a evocat faptul că anul acesta se împlinesc 85 de ani de la înființarea Editurii "Presa Bună", pe care a numit-o "vioara întâi în cadrul peisajului publicistic din dieceză".

A urmat salutul pr. Cornel Cadar, consilier cultural în cadrul Episcopiei de Iași, urmat de o scurtă prezentare a revistei "Isus, Bunul Păstor" din Roman, făcută de pr. Francisc Fărcășel. Au mai luat cuvântul pr. Iosif Dămătăr de la Parohia Mărgineni, pr. Adrian Blăjuță de la Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Bacău, doamna profesoară Maria Ciuraru din Buruienești.

În cadrul primei expuneri, pr. Cornel Cadar a vorbit despre implicațiile noilor tehnologii în viața tinerilor, despre laturile pozitive, dar și negative ale tehnologiilor actuale, lucru reliefat și de papa Benedict în cadrul mesajului dedicat Celei de-a XLIII-a Zile Mondiale a Comunicațiilor Sociale. Vorbind despre tehnologiile moderne de comunicare (SMS, e-mail, Messenger etc.), pr. Cadar a evidențiat faptul că ele reprezintă un potențial extraordinar, în special pentru tineri, pentru a proclama mesajul evanghelic, pentru a-l face cunoscut pe Dumnezeu lumii de astăzi. Folosite în mod inadecvat aceste mijloace pot conduce însă la o aplatizare, la pierderea timpului, la deformarea valorilor. De câte ori, folosind calculatorul sau telefonul mobil, am folosit cuvinte ca Dumnezeu, Cristos, Biserică, a întrebat pr. Cadar.

În continuarea expunerii, pr. Cornel a vorbit de traseul care trebuie urmat pentru realizarea unei reviste, pornind de la faza inițială (planul redacțional) și continuând cu toate etapele, până la realizarea produsului finit.

În cadrul celei de-a doua expuneri, pr. Cristian Chinez a vorbit despre "sacramentalitatea" mijloacelor de comunicare socială, evidențiind faptul că vestirea evanghelică folosind mijloace moderne este o acțiune eclezială, este mărturie dată despre adevărul evangheliei în contextul istoriei actuale. Pentru ca mesajul creștin să fie cât mai bine înțeles de lumea actuală este nevoie de un proiect bine conturat, de o anumită familiaritate cu realitatea existentă. Continuând, pr. Chinez a spus că este necesar ca în special tinerii să dea dovadă de un discernământ corect și matur în tot ceea ce ține de mass-media, fiind educați la mass-media și nu prin mass-media. La final pr. Cristian a remarcat că cei care lucrează în mass-media eclezială trebuie să dea mărturie prin tot ceea ce scriu, astfel încât mesajul lor să devină familiar cititorilor.

A urmat o scurtă mărturie dată de Emilian Pal, jurnalist la "Ziarul de Roman", care a vorbit despre dificultățile profesiei de ziarist, despre latura ei uneori ingrată, evocând momente din experiența personală, după care a încheiat spunând că "dacă ți-ai pierdut sufletul n-ai ce căuta în presă".

După prima parte a întâlnirii, a urmat prânzul, iar începând cu ora 14.00 au urmat concluziile acestui prim moment al întâlnirii. S-au alcătuit ateliere de lucru, formate din copii și adulți, care au avut de prezentat un reportaj și modul de realizare a unei reviste.

Cei care au rămas la manifestare, au participat la sfânta Liturghie a comunității parohiale, la ora 18.00, după care manifestarea de la Roman a continuat cu diferite concursuri și jocuri.

Liviu Crișmaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 mai: Roman: Manifestarea mass-media "Fericiți cei care scriu..."

* * *

Prezentarea concluziilor (1)

Prezentarea concluziilor (2)

Prezentarea concluziilor (3)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat