Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești: Ziua Tineretului

Tinerii din Dieceza de Iași au sărbătorit Ziua Tineretului duminică, 3 mai 2009, în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Nisiporești. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, însoțit de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pr. Emilian Cătălin, ministrul provincial al OFMConv., circa 90 de preoți, persoane consacrate, autorități locale și mulți tineri.

Cerul era destul de întunecat și gata să reverse ploaie, dar tineri din toate colțurile Moldovei au venit plini de avânt și speranță la Ziua Tineretului la nivel diecezan care s-a desfășurat la Nisiporești pentru a medita la tema întâlnirii: "Ne-am pus speranța în Dumnezeul cel viu" (1Tim 4,10). La finalul Liturghiei strălucea deja un soare minunat, prilej de bucurie și mulțumire pentru toți cei de față. Numărul tinerilor prezenți a fost de aproximativ 4300 din cele 113 parohii participante, la care se adaugă tinerii din Nisiporești, precum și grupurile de tineri care au sosit în cadrul diferitelor asociații (Acțiunea Catolică, Scout, Kolping, Caritas). Programul a început încă de sâmbătă, 2 mai, când au avut loc o sfântă Liturghie și o veghe în stil Taize, la care au participat și tineri din parohiile învecinate., A doua zi, duminică, începând cu ora 9.00, a început sosirea grupurilor de tineri. Aceștia au fost conduși în fața bisericii, unde au luat parte la un scurt program care a cuprins salutul pr. Felix Roca, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Tinerilor, Copiilor și Asociațiilor, repetarea Imnului 2009, evocarea precedentei Zile a Tineretului desfășurată la Bacău, o cateheză pe baza Mesajului Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Tineretului, prezentarea câtorva asociații din dieceză (AC, Kolping, Scout) și repetiția cântărilor de la Liturghie.

Sfânta Liturghie a început la ora 11.00, precedată de o procesiune solemnă de la casa parohială până în biserică și de cântările solemne ale corului și ale celorlalți tineri. După ritualul de început al sfintei Liturghii a luat cuvântul parohul de Nisiporești, pr. Flavian Enășcuț, care a amintit de îndemnul de a purta până la capăt crucea, lucru pe care comunitatea din Nisiporești l-a îndeplinit cu fidelitate. Pr. Flavian a încheiat spunând că Liturghia de la Ziua Tineretului este o încoronare a misiunii încredințate și în același timp un imbold de a duce mai departe crucea de fiecare zi. PS Gherghel i-a salutat pe tineri și le-a urat bun venit alături de crucea lui Cristos, invitându-i să-și manifeste speranța în el prezent în istorie, care merge alături de toți oamenii.

La începutul predicii, PS Petru Gherghel le-a spus tinerilor și tuturor celor prezenți "Pace vouă" după cum și Cristos i-a salutat pe apostolii săi prezenți în Cenacol umplându-le inima de bucurie și speranță. Vorbind de apostolul Paul, convertit pe drumul Damascului, PS Petru a spus că mesajul său convingător, mesaj propus și de papa Benedict al XVI-lea pentru Ziua Mondială a Tineretului din acest an, luminează și transformă viața tinerilor. Ziua aceasta arată cine este acest Dumnezeu în care sfântul Paul și-a pus speranța, iar pe lângă el atâția alți martiri, creștini buni care de-a lungul timpului au fost cuprinși de lumina speranței sale. Adresându-se tinerilor, episcopul Petru a adus în memoria acestora și vizita papei Ioan Paul al II-lea în România, de la care se vor împlini în curând 10 ani. Întrebându-se de ce papa Ioan Paul al II-lea, prieten al tuturor tinerilor, în ciuda vârstei și a suferinței a exercitat o uluitoare fascinație asupra lor și care a adunat milioane de tineri în jurul său, PS Gherghel a evidențiat faptul că acest lucru s-a datorat faptului că el și Biserica le-au oferit altceva decât ceea ce le-a propus lumea. Pontiful l-a oferit tinerilor pe Isus și nu un farmec al unei vieți ușoare, hedoniste, nu o cultură a materialismului. Tot pe acest Isus l-a propus tinerilor prezenți la Nisiporești și PS Petru, îndemnându-i să-și trăiască viața cu responsabilitate și dăruire, curați în gânduri și în fapte, punându-și speranța în Cristos, fratele și prietenul nostru, și în Dumnezeu, Tatăl său și al nostru. La final, episcopul Petru i-a îndemnat pe tineri să fie slujitori, instrumente și mesageri ai lui Cristos, asemenea lui Simon din Cirene, a Veronicăi cea pioasă, a sfântului apostol Ioan și a atâtor alți sfinți care de-a lungul istoriei au sprijinit cu umerii lor crucea Domnului, și să ducă cu ei acasă bucuria alegerii lor, bucuria speranței lor.

După invocațiile la rugăciunea credincioșilor rostite de doi tineri, a urmat ofertoriul care a constat din: pâine, vin, tabloul reprezentând sigla Zilei Tineretului din acest an de la Nisiporești, o chitară, o ancoră și flori.

Finalul Liturghiei a fost marcat de o atmosferă incandescentă creată de tineri, prin agitarea banerelor, care arătau comunitățile din care proveneau grupurile, a steagurilor, tot acest cadru fiind imagine a exuberanței tinerești, expresie a sentimentului de a fi împreună cu ceilalți. După cuvântul de mulțumire adresat de o tânără în numele tuturor tinerilor din Nisiporești, a urmat salutul pr. Felix Roca care a vorbit despre semnificația crucii, mulțumind în același timp Parohiei Nisiporești, Provinciei Franciscane "Sfântul Iosif" și tuturor celor care s-au implicat pentru ca acest eveniment să se poată desfășura. În încheiere, pr. Roca a amintit de Veronica Antal, originară din Nisiporești, o tânără martiră, exemplu de sfințenie și curăție pentru tineri, ca și de campania de ajutor întreprinsă în cadrul Diecezei de Iași în favoarea tinerilor din Kenya, în special din cadrul misiunii românești din Maikona. A urmat și momentul mult așteptat, aflarea parohiei în care se va desfășura în anul următor acest eveniment. Vestea a fost făcută cunoscută de PS Petru, iar crucea a fost preluată de către tinerii din Parohia "Sfântul Marcu" din Cleja.

După-amiază, la o oră după terminarea sfintei Liturghii, a urmat un program artistic, "Festivalul Tinerilor", la care a asistat și PS Aurel Percă. Programul a cuprins: dansuri și momente umoristice prezentate de tinerii din Nisiporești, recital de muzică al unui grup de tineri din Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău, un dans prezentat de un grup de elevi de la Colegiul "Sfântul Iosif" din Bacău, prezentarea celui mai profund mesaj cu referire la speranță (Parohia Moinești), dansuri populare prezentate de tineri din Săbăoani și Hălăucești, recital de muzică al tinerilor din Parohia Galați, Imnul 2009 compus de Dana Păuleț și interpretat alături de tinerii din Parohia "Sfânta Tereza" din Iași, mărturia pr. Isidor Mîrț despre experiența din Africa, moment coregrafic al tinerilor din Parohia Oituz, recital al "Trupei fără public" din Parohia "Sfântul Anton" din Iași. La final a urmat reînnoirea chemării de a participa și anul viitor la Ziua Tineretului.

Liviu Crișmaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 mai: Nisiporești: Ziua Tineretului


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat