Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Zaragoza: Hramul comunității românești

Comunitatea românească din Zaragoza (Spania) a celebrat hramul, duminică, 3 mai 2009, în duminica a IV-a din Timpul Pascal, Duminica Bunului Păstor.

Și anul acesta, Preacurata Fecioară Maria, invocată cu titlul de Maică și Fecioară a Unității, i-a adunat în jurul său pe credincioșii catolici români aflați în Zaragoza, Spania.

Sărbătoarea anuală a hramului, în care o cinstim pe ocrotitoarea cerească a comunității noastre, s-a desfășurat într-o atmosferă încărcată de sentimente de recunoștință față de bunul Dumnezeu pentru darul minunat făcut nouă tuturor în Maica sa Preasfântă. Celebrarea sfintei Liturghii a avut loc la ora 11.00, celebrant principal fiind pr. Adrian Burcă, responsabil al comunității catolice române din Lerida. Tot el a fost și cel care ne-a ajutat prin cuvintele adresate în predica sa să înțelegem că trebuie să o iubim și să o cinstim cât mai mult pe cea care este Mama noastră a tuturor, pe cea care trebuie să ne ajute să înțelegem și să trăim dimensiunea frățească a identității noastre creștine, făcând astfel cât mai repede posibilă unitatea mult dorită de însuși Cristos, Bunul Păstor.

La sfânta Liturghie, celebrată cu toată solemnitatea și devoțiunea posibile, la momentul ofertoriului, pe lângă pâine, vin și alte elemente simbolice, credincioșii au prezentat o mantie care va fi oferită la 31 mai 2009, în bazilica "Del Pilar" și care va împodobi statuia Maicii Domnului în decursul acelei zile. Această mantie se va adăuga la colecția de mantii care sunt schimbate zilnic și amintesc vizitatorilor de cei care le-au oferit într-o bună zi și s-au pus sub ocrotirea sfintei Fecioare de Pilar. Asemenea tuturor celorlalte, și această mantie a noastră va rămâne spre amintire și ca semn al recunoștinței față de Maica Domnului de Pilar și față de toți cei în mijlocul cărora am trăit și muncit în tot acest timp cât a durat sau va mai dura statutul nostru de imigranți.

După sfânta Liturghie, bucuria sărbătorească a fost prelungită de o agapă frățească presărată cu bucate specifice bucătăriei românești. Soarele și căldura unei zile de debut de mai, buna dispoziție și spiritul vesel al românului care știe să se orienteze chiar și la vreme de criză, au fost ingredientele care au făcut posibilă crearea unei ambianțe sărbătorești de neuitat.

Cea care este Maica lui Dumnezeu și Maica noastră, Fecioară și Regină a Unității, să ne ocrotească pe toți de uneltirile celui rău, să ne călăuzească pașii pe drumul greu și anevoios al vieții și să ne strângă cât mai aproape de dânsa și unii de alții, pentru ca, în legătura dragostei, să putem ajunge să înfăptuim cât mai curând unica turmă a singurului Păstor, Cristos.

Pr. Paul Budău

* * *

Pr. Paul Budău poate fi contactat la adresa: Parroquia Cristo Rey, Batalla de Pavia, nr. 3, 1-2, 50002-Zaragoza (Spania), tel. 0034/976599664, mobil 0034/667975655.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 mai: Zaragoza: Hramul comunității românești


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat