Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio VaticanRoma: Întâlnire europeană dedicată pastorației turismului

La Palatul San Calisto din Roma are loc în perioada 29-30 aprilie 2009 reuniunea europeană pe tema "Pastorația turismului astăzi, la 40 de ani de la documentul director Peregrinans in terra". La întâlnirea promovată de Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților participă din România pr. Iosif Dorcu, paroh și decan de Iași, delegat din partea PS Petru Gherghel, iar din Republica Moldova PS Anton Coșa, episcop de Chișinău.

Întâlnirea se deschide cu salutul arhiepiscopului Antonio Maria Vegliò, președinte al departamentului promotor, urmat de raportul arhiepiscopului Agostino Marchetto, secretarul Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților.

Intervievat de redacția centrală Radio Vatican, arhiepiscopul Marchetto precizează obiectivele actualei reuniuni:

"Această întâlnire are scopul principal de a reuni episcopii promotori și directorii naționali ai pastorației turismului în Europa pentru a analiza împreună cu unii experți și reprezentanți din alte continente, situația actuală a turismului în Europa și pentru a studia un răspuns pastoral cât mai actualizat din partea Bisericii. Pentru a da mai mare pondere evenimentului, s-a voit să se celebreze tocmai la 30 aprilie, marcând astfel 40 de ani de la primul îndreptar în materie, intitulat Peregrinans in terra, publicat în 1969. Folosim ocazia și pentru a prezenta o publicație îngrijită de departamentul nostru relativ la magisterul pontifical și la documentele Sfântului Scaun despre pastorația turismului - din 1952 până azi, care va fi pus pe un CD. La reuniune participă reprezentanți din 21 de țări europene, circa 40 de persoane care vor lărgi și aprofunda analiza, studiul și perspectiva temei".

• La 40 de ani de la documentul director Peregrinans in terra și la opt ani de la documentul "Orientări pentru pastorația turismului", elaborat de Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, care sunt noutățile substanțiale pe care le prezintă fenomenul turismului în bătrânul continent?

"Europa a fost întotdeauna un bazin de utilizatori care a atras un mai mare număr de turiști internaționali. Anul trecut acest continent a primit 488 de milioane de turiști internaționali, dintr-un total de 924 de milioane la nivel mondial. Dar criza economică și financiară la nivel global se reflectă acum și în acest sector cu o creștere mai moderată, dar solidă și dorim, responsabilă. Cum afirmă dr. Frangialli, fost secretar general al Organizației Mondiale a Turismului, acest fenomen trebuie să facă față în prezent la numeroase provocări, între care cele privind siguranța, alegerea destinațiilor, tutelarea ambientului, și în vederea unei dezvoltări necesare care să fie posibil de susținut. Introducerea de noi tehnologii de gestiune, informații și comunicare este de asemenea importantă".

• Care sunt astăzi în Europa provocările pentru Biserică în pastorația turismului?

"Biserica cu pastorația ei specifică în acest sector trebuie să caute să fie tot mai prezentă pastoral, chiar dacă acest lucru pare de la sine înțeles, și să colaboreze cu instituțiile civile pentru a oferi vizitatorilor o primire de calitate, pe lângă cea spirituală, atentă mai mult la aspectele sociale și etice și în același timp respectuoasă față de mediul înconjurător. O atenție mai deosebită ar trebui să fie acordată în special turismului așa-zis religios, adică având destinații îndrăgite de tradiția bisericească, cum pot fi edificii de cult, muzee diecezane, picturi și obiecte sacre, pentru ca să fie respectat sensul originar al locului și al lucrurilor. Ne revine nouă, apoi, să studiem cum să formăm mai bine și să susținem turiștii noștri creștini, încât mereu și oriunde să se comporte în mod coerent cu propria credință și să respecte persoanele pe care le întâlnesc, culturile și religiile, fără a pierde identitatea creștină".

• Ce credeți că așteaptă organizațiile civile de la Biserică în domeniul turismului?

"Organizațiile civile recunosc Bisericii, în general, un rol important în a orienta credincioșii spre comportamente etice, respectuoase, în domeniul turismului, din partea celui care primește și a celui care este primit. Turismul trebuie să fie văzut ca oportunitate, instrument de dialog apt să favorizeze înțelegerea între popoare și să amelioreze conviețuirea în unica familie umană.

Desigur, este valorizat Codul Mondial de Etică a Turismului, știind bine că vizitele turistice pot să se traducă într-o formă de degenerare a turismului în care totul ar fi în slujba profitului, cu mari pagube, de exemplu, pentru locuitorii locului vizitat, până la forme mai grave de exploatare sexuală în care sunt implicați minori și femei. De deplâns este și folosirea improprie a resurselor, precum bunul prețios al apei sau comercializarea tradițiilor. Biserica prin acțiunea ei pastorală specifică poate oferi noilor orientări ce se manifestă în societate mesajul peren, vechi și mereu nou al evangheliei, în convingerea că turismul este un timp ce poate fi ocazie prielnică de mântuire. Actuala reuniune vrea să indice o orientare concretă pentru pastorația specifică a mobilității umane în sectorul turismului".

După Radio Vatican


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat