Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întrunirea Consiliului Prezbiteral

La sediul Episcopiei de Iași a avut loc în ziua de 27 aprilie 2009 ședința Consiliului Prezbiteral.

Întrunirea, prezidată de PS Petru Gherghel, s-a deschis cu o rugăciune și un text din Scrisoarea întâi către Corinteni (9,16-24).

Urmând ordinea de zi, Preasfințitul Petru a vorbit despre aniversarul vizitei papei Ioan Paul al II-lea în România. Momente speciale se vor celebra în toate parohiile diecezei. Membrii consiliului au primit programul acestor celebrări. Preasfințitul a făcut referință și la pagina de internet http://www.vicariatusurbis.org/Beatificazione/ la care preoții pot trimite reflecții și experiențe.

Pr. Felix Roca a vorbit despre pastorația tinerilor. A sugerat o mai bună pregătire a tinerilor și copiilor în vederea acestor întâlniri: cateheză, organizarea în grupuri, însoțite de un responsabil, spovadă... Ziua Tineretului va fi la Nisiporești în ziua de 3 mai, Ziua Copiilor va fi la Gherăești în ziua de 6 iunie, iar Întâlnirea Națională a Tinerilor la Baia Mare, în perioada 22-26 iulie.

Pr. Ștefan Lupu a prezentat programul aniversarului înființării Episcopiei de Iași (125 ani) și al sfințirii catedralei de Iași (220 ani), pentru ziua de 27 iunie, prin Liturghia pontificală din catedrală (ora 10.00) și un simpozion.

Tema cu privire la Anul Sfintei Preoții a fost prezentată de pr. Eduard Coșa. În perioada 19 iunie 2009 - 19 iunie 2010, va fi un an special dedicate rolului și misiunii preotului în viața Bisericii. Se împlinesc 150 de la moartea sfântului Ioan Maria Vianney care va fi proclamat patronul tuturor preoților din lume, ca model de exercitare a celor trei misiuni ale preotului: de a sfinți, a învăța și a conduce. Printre sugestii: trăirea propriei identități prin lectura cuvântului divin și prin sfânta Euharistie, a da importanță datoriilor pastorale, crearea unei pagini de internet cu materiale pentru preoți, o zi de întâlnire între preoți lunar, lectura documentului Presbyterorum ordinis și a cărții Formarea preotului (Ed. "Sapientia"), organizarea unui pelerinaj la Ars, cursuri de formare.

Pr. Andrei Cocianga a vorbit despre promovarea vocațiilor pentru sfânta Preoție. A prezentat căi de promovare a vocațiilor: 1. rugăciunea, în special din partea bolnavilor și bătrânilor sau a introduce rugăciuni pentru vocații o dată pe lună în cadrul adorației euharistice; 2. mărturia dată de seminar, familii, școală, întâlniri de preoți.

După recitarea Orei medii, pr. Alois Fechet a prezentat tema referitoare la promovarea vocațiilor la viața consacrată. S-a rezumat la problema lipsei vocațiilor. Spre deosebire de anii '90, timpul pe care îl trăim ne face să ne confruntăm cu o diminuare sau o lipsă de vocații. A propus prezentarea vieții unor persoane consacrate ca modele, mărturia dată de persoanele consacrate în parohii, zile de rugăciuni și formare organizate de congregații, pe zone.

Preasfințitul Aurel Percă a vorbit despre misiunea preoților și profesorilor de religie în școli. A amintit că Oficiul pentru Pastorația în Școli face anual întâlniri cu profesorii de religie și exerciții spirituale și că există două reviste ale educatorilor catolici. A precizat că se dorește înființarea unei asociații a părinților catolici, care să susțină drepturile copiilor și părinților lor în școli.

Pr. Claudiu Iștoc a explicat ce înseamnă relațiile dintre misionari și credincioșii din dieceză. A apelat la rugăciune pentru misionari și la colaborarea din partea institutelor de viață consacrată.

După abordarea câtorva probleme administrative din partea pr. Petru Sescu, întâlnirea s-a încheiat cu o rugăciune.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat