Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Prima Spovadă și prima Împărtășanie

Comunitatea romano-catolică românească din Ladispoli (Italia) a fost în sărbătoare la 26 aprilie 2009, în duminica a III-a a Paștelui, deoarece în biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" patru copii, plini de emoții și cu multă bucurie, au trăit două din cele mai importante momente din viața lor de credință: au primit sacramentul împăcării și iertării sufletești, și sacramentul oferit de Cristos ca hrană și medicament al sufletului.

Hainele albe și curate, dar și crinii albi au dorit să ne arate curăția și nevinovăția sufletelor a două fetițe și doi băieți, care timp de un an s-au pregătit ca să primească, pentru prima dată, două mari sacramente: Spovada (Pocăința) și sfânta Împărtășanie (Euharistia). Această zi a fost cu adevărat fericită, iar copiii, adulții și întreaga comunitate au manifestat această fericire prin frumosul cântec: "Fericită-i ziua aceasta/ Când primim în dar de sus,/ Pâinea cea dumnezeiască,/ Trupul sfânt al lui Isus".

Acest eveniment a fost precedat de o intensă pregătire susținută de pr. Adrian, desfășurată pe parcursul unui an întreg, timp în care acești copii au avut posibilitatea de a-și acumula anumite cunoștințe de bază legate de Dumnezeu și creația lui, de sacramente, de porunci și de rugăciune. Sărbătoarea acestor copii a început încă de sâmbătă, când, începând cu ora 15.30, însoțiți de părinți, după o bună cercetare a cugetului, au primit pentru prima dată sacramentul Spovezii. Astfel au simțit și ei bunătatea și milostivirea Dumnezeului adevărat care iartă și revarsă cu îmbelșugare harurile sale asupra lor.

Momentul culminant al sărbătorii l-a constituit sfânta Liturghie solemnă de duminică, de la ora 9.00, celebrată de către păstorul comunității, pr. Adrian Chili, la care a concelebrat și pr. Ciprian Antălucă (student la Conservator la Roma).

Celebrarea a început cu o procesiune solemnă la care au participat copiii, îmbrăcați în haine de culoare albă (haine specifice pentru această sărbătoare, ca un semn al purității și inocenței, pe care și-au dobândit-o printr-o spovada bună), însoțiți de părinți și de preoți.

Pentru o trăire mai intensă a sărbătorii, cei patru copii au fost aceia care au avut grijă să sublinieze mereu aspectele importante ale sfintei Liturghii, printr-o prezență activă, prin recitarea unei poezii la începutul celebrării, prin citirea lecturilor, a rugăciunii credincioșilor, prin mărturisirea credinței și prezentarea darurilor de la ofertoriu. Tabloul adus la ofertoriu, ce reprezenta Cina cea de taină și pe ucenicii care stăteau la masă cu Mântuitorul, avea un mesaj foarte concret și valabil pentru toți cei prezenți: "Rămâi cu noi Doamne, în fiecare zi a vieții noastre!".

În timpul predicii, pr. Adrian a dorit să scoată în evidență importanța acestor două mari sacramente, Spovada și sfânta Împărtășanie, pentru viața fiecărui creștin. Și pentru a demonstra cât de mult au fost pregătiți copiii, în timpul predicii, i-a întrebat pe aceștia ce reprezintă aceste sacramente și cât de importante sunt ele.

Prin poezia recitată de unul dintre cei sărbătoriți, după primirea sfintei Împărtășanii, acesta, în numele celor patru copii, a dorit să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru că a binevoit să vină în sufletele lor, dar totodată i-a cerut ajutorul ca pe zi ce trece să sporească în ei credința și iubirea ca să împlinească mereu voința lui.

Fiecare dintre copii a primit un mic cadou, care să le aducă aminte peste ani de aceste momente fericite din viață. Pr. Adrian i-a îndemnat pe copii să fie mereu aproape de Cristos. Totodată și-a exprimat bucuria de a participa la acest moment special pentru copii, îndemnându-i să ducă lumina lui Cristos în sufletele celor dragi, în familie, la școală și peste tot unde își desfășoară activitatea de-a lungul vieții.

Comunitatea catolică românească din Ladispoli va găzdui, la 10 mai 2009, un alt eveniment: administrarea sacramentului Mirului de către PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

Pr. Adrian Chili

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în albumul foto creat de pr. Adrian Chili prin Picasa: http://picasaweb.google.ro/adychili/SfImpartsanieLADISPOLI


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat