Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Program la împlinirea a 10 ani de la vizita papei Ioan Paul al II-lea în România

În dorința de a retrăi evenimentul petrecut în anul 1999, între 7 și 9 mai, când se împlinesc 10 ani de la memorabila vizită a papei Ioan Paul al II-lea în România, la București, în sintonie cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, cu Patriarhia Ortodoxă Română, cu autoritățile de stat și academice, vor fi organizate câteva momente de omagiere. Momente asemănătoare vor fi organizate și în Dieceza de Iași.

În Arhidieceza de București

  • Joi, 7 mai:

    • ora 10.00 - expoziție fotografică la Galeria Bibliotecii Academiei Române
      Academia Română, prin Secția de Filologie, și Biserica Catolică organizează joi, 7 mai, expoziția de fotografie "Ut unum sint - Ioan Paul al II-lea în România" "Cracovia lui Ioan Paul al II-lea". Vor vorbi acad. Marius Sală, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Dan Hăulică, critic de artă, pr. Wilhelm Dancă, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași și Adrian Lemeni, secretar de stat al Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național.
      Vor fi lansate cărțile:

      • Album aniversar "Catedrala Sfântul Iosif", ediție în limbile română, engleză, franceză și italiană, prezintă dr. Tereza Sinigalia, critic de artă

      • "La revedere în rai", de Arturo Mari, cuvântul autorului fiind citit de pr. Gabriel Popa

      • "Ioan Paul al II-lea - un papa sfânt", de Nicolae Mareș, prezintă autorul
         

    • ora 11.00 - Simpozion aniversar în aula Academiei Române
      Va lua cuvântul acad. Dan Berindei, vicepreședinte al Academiei Române, apoi va fi citit Mesajul Președinției României, în continuare vor lua cuvântul acad. Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură, ES arhiep. Dominique Mamberti, secretar pentru raporturile cu statele în Secretariatul de Stat al Vaticanului, ES Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, membru de onoare al Academiei Române, acad. Nicolae Breban, acad. Augustin Buzura.
       

    • ora 19.30 - concert simfonic "Pagini clasice alese" susținut de Orchestra de Cameră, dirijor și solist Aurelian Octav Popa, în catedrala "Sfântul Iosif".
       

  • Vineri, 8 mai: ora 10.00 - program la sediul Patriarhiei Ortodoxe Române
     

  • Sâmbătă, 9 mai: ora 17.00 - sfânta Liturghie pontificală concelebrată în catedrala "Sfântul Iosif", prezidată de Mons. Dominique Mamberti, , secretar pentru raporturile cu statele în Secretariatul de Stat al Vaticanului, reprezentant al Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea.
     

În Dieceza de Iași

  • În cele trei zile - 7, 8 și 9 mai - la sfintele Liturghii se va face referință la vizita din anul 1999 a papei Ioan Paul al II-lea și se vor face rugăciuni speciale pentru declararea lui de fericit.
     

  • În catedrala "Adormirea Maicii Domnului", pe lângă programul comun celor trei zile, duminică, 10 mai, la ora 11.00, se va celebra o sfântă Liturghie pontificală cu participarea Institutului Teologic, a Facultății de Teologie, a Liceului Catolic, a tuturor parohiilor și familiilor călugărești, a grupurilor de tineri și a Centrului Caritas din orașul Iași.
     

  • Joi, 14 mai, la sediul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, va fi o oră de rugăciune cu toți preoții din Iași și un program special cu toți seminariștii, precum și o expoziție fotografică (orele 11.00-13.00).
     

  • Toate școlile și celelalte institute, familiile călugărești, asociațiile și fundațiile din dieceză își vor stabili momente speciale specifice acestor zile (7-9 mai).

PS Petru Gherghel a scris cu acest prilej: "Îl rugăm pe Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Sfinte, să ne îmbucure mereu cu mesajul papei Ioan Paul al II-lea și să ne ofere darul declarării și recunoașterii lui de fericit și sfânt din partea Bisericii, spre binele credincioșilor și spre mărirea împărăției lui Dumnezeu", oferind binecuvântarea sa arhierească.

* * *

Scrisoare pastorală: Binecuvântată aducere aminte


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat