Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Curs de formare pentru responsabilii sectorului copii din AC

La casa de reculegere din Traian a avut loc, în perioada 17-19 aprilie 2009, cursul diecezan de formare pentru responsabilii parohiali și animatorii ACC cu motoul: "Nu doar admiratori, ci educatori".

La acest curs au participat 35 de animatori din 16 parohii și de la Oratoriul "Don Bosco" din Bacău. Acestui grup de responsabili parohiali și animatori li s-a alăturat și echipa de organizare a cursului, formată din membrii consiliului diecezan al sectorului copii, echipa națională a sectorului copii, însoțiți fiind și de asistentul spiritual al acestui sector pr. Florin Sescu, asistentul spiritual general pr. Felix Roca și pr. Cornel Gabor de la Oratoriul "Don Bosco" din Bacău.

Activitatea de formare a animatorilor s-a deschis vineri seara cu celebrarea sfintei Liturghii. Programul a continuat cu un moment de prezentare, care a fost coordonat de Alexandra Cojan - responsabil diecezan al sectorului copii - prilej cu care participanții au avut posibilitatea de a se cunoaște mai bine și de a interrelaționa, facilitând astfel o bună colaborare între ei. Programul de vineri seara a continuat cu vizionarea filmului "Coriștii", rămânând ca participanții să reflecteze asupra aspectelor esențiale vizionate.

Ziua de sâmbătă a debutat cu sfânta Liturghie, celebrată de pr. Florin Sescu și pr. Cornel Gabor, urmând ca după micul dejun participanții să se familiarizeze și să-și aprofundeze cunoștințele cu privire la statutul AC. Muncind individual și în echipă, animatorii au înțeles importanța statutului AC și coordonatele esențiale ale acestuia.

Bucurându-se de răspunsul afirmativ al pr. Felix Roca la invitația organizatorilor acestui curs, animatorii au avut prilejul, prin momentul de formare spirituală, să privească în interiorul lor, să-și descopere propria persoană. Ei au fost ghidați de întrebări precum: "Cine sunt eu?", sau "Cum mă văd peste 10 ani?". În același timp, ei au avut și posibilitatea de a înțelege faptul că trebuie să-și valorifice propria persoană și să o pună în slujba aproapelui, încurajați fiind și de cuvintele frumoase și de îndemnul pe care pr. Felix Roca l-a lansat: să facem din viața noastră un dar.

După momentul prânzului, programul a continuat cu discuțiile purtate pe baza filmului vizionat. Astfel, participanții au avut posibilitatea de a se familiariza cu imaginea educatorului, de a identifica metode pe care un animator trebuie să le utilizeze în relația sa cu copiii, dar și felul în care un animator trebuie să se manifeste în relație cu ceilalți animatori. Pauzele dintre momentele de lucru au fost și ele fructificate în mod plăcut prin realizarea unor dansuri sau jocuri.

Programul a continuat cu un alt moment deosebit, și anume munca în echipe, pornind de la tema centrală care aborda sfânta Liturghie. Ei au avut posibilitatea de a aprofunda și de a înțelege momentele importante ale sfintei Liturghii, dar cel mai important lucru a fost că ei au înțeles și cum trebuie să le explice aceste lucruri copiilor cu care lucrează.

Seara de sâmbătă s-a încheiat cu un moment de adorație, prilej în care fiecare dintre cei prezenți a avut posibilitatea de a se reculege, de a medita și de a descoperi prezența lui Cristos cel înviat în taina Euharistiei.

Cea de-a treia zi de formare, duminică, după micul dejun, participanții au discutat despre problemele pe care le întâmpină în propriile parohii și ce soluții ar putea identifica. Momentul a continuat cu prezentarea unui fragment de film, dovedind astfel că indiferent de greutăți, probleme sau dureri, trebuie mereu să cerem ajutorul lui Dumnezeu și să avem curajul de a înfrunta toate obstacolele.

Participanții au avut-o în mijlocul lor și pe Anca Lucaci, președinta AC. Împreună cu aceasta, ei au avut ocazia ca în cadrul sfintei Liturghii să-i aducă laude și mulțumiri lui Dumnezeu pentru toate darurile și binecuvântările primite.

Cursul de formare al animatorilor s-a încheiat cu evaluarea întâlnirii și cu împărtășirea impresiilor legate de acesta, considerând că a fost o întâlnire rodnică și reușită.

Parohii prezente:

  • Zona Bacău: Bacău "Fericitul Ieremia", Barați, Bijghir, Mărgineni, Moinești, Valea Mare, Traian-Zăpodia, Galbeni, Pustiana, Onești "Sf. Tereza", Lilieci, Oratoriul "Don Bosco"

  • Zona Roman: Roman "Isus, Bunul Păstor", Roman "Fericitul Ieremia", Piatra Neamț "Sf. Tereza", Butea

  • Zona Iași: Pașcani "Sf. Anton".

Ramona Laslău


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat