Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Alba Iulia: Întâlnirea Națională a Studenților Catolici

Inițiată în anul 1994 în zona Ardealului, Întâlnirea Națională a Studenților Catolici (OKET) s-a desfășurat la Alba Iulia în perioada 17-19 aprilie 2009, având tema "De unde, unde și încotro se îndreaptă tânărul creștin astăzi?".

Din Dieceza de Iași, 19 studenți, împreună cu pr. Iosif Iacob, am răspuns afirmativ invitației de a lua parte, alături de tineri veniți din Diecezele de Timișoara, Oradea, Cluj, Târgu Mureș, Baia Mare, București și Alba Iulia, la acest itinerar al credinței.

După o călătorie de 11 ore, am fost primiți cordial de către tinerii din Seminarul Diecezei de Alba Iulia, seminar care a fost gazda acestei întâlniri. Timpul rămas până la primirea celorlalte grupuri l-am folosit pentru odihnă și pentru a ne familiariza cu mediul istoric impunător, dar primitor, al orașului.

Odată adunați din toate colțurile țării, aproximativ 250 de tineri, împreună cu preoții care ne însoțeau, am încercat să aflăm împreună de unde venim, ce avem în comun și ce ne reprezintă pe noi, ca grupuri de tineri distincte și totuși atât de asemănătoare. La o ora târzie din noapte, la o adorație condusă de grupul "Taizé" din Alba Iulia și de seminariștii gazdă, ne-am demonstrat nouă că există ceva care ne leagă pe toți: Cristos din sfânta Euharistie.

A doua zi a reuniunii a început cu o rugăciune comună care a alimentat prelegerile ce au urmat, dar mai ales ne-a ajutat ca în grupuri mici, să aprofundăm ideile culese și să vedem unde ne aflăm noi, tineri creștini diferiți, în momentul de față.

Unde sunt tineri nu poate să lipsească voia bună. În acest scop gazdele noastre au făcut un foc de tabără în jurul căruia am cântat cântece populare din diferitele zone ale țării în limba română și în limba maghiară.

Ultima zi ne-a demonstrat din nou că noi suntem cei care trebuie să fim mărturii vii ale Bisericii și să arătăm lumii încotro dorim să ne îndreptăm: mereu pe calea adevărului, a luminii și a păcii, împreună cu Cristos speranța noastră!

Cu păreri de rău pentru că ne despărțeam, cu bucurie pentru că ne-am cunoscut și cu speranța unei noi reîntâlniri, fiecare grup a pornit să arate în locurile în care își desfășoară activitatea de unde, unde și încotro dorim noi, tinerii, să mergem în drumul credinței noastre!

Următoarea Întâlnire Națională a Studenților Catolici va avea loc în 2009 la Oradea.

Cristina Coșa

* * *

Impresii

Când Domnul își îndreaptă privirea către om chemându-l pentru a-i vorbi, acesta poate răspunde afirmativ sau negativ. Așa am considerat acest pelerinaj al studenților catolici la Alba Iulia, la care am răspuns afirmativ chemării celui care a fost chemat de însuși Tatăl pentru a i se încredința o misiune.
Întrebându-mă de unde vin, unde sunt și încotro mă îndrept, am încercat să dau un răspuns prin participarea mea la întregul program al întâlnirii. Mi-am dat seama că aceste întrebări, sub o formă sau alta, ni le adresăm mereu nouă înșine în diferite momente ale vieții. Acum, în aceste trei zile de dezbateri, conferințe, întâlniri în grupuri mici, participare la liturghie și adorație, toate au fost un semn pentru a răspunde prompt la ceea ce am trăit până în clipa prezentă. Așadar, am înțeles faptul că Domnul Isus ne cheamă pentru a ne da o misiune pe acest pământ încredințându-ne o vocație, dar ceea ce dezvăluie întreaga identitate a lui Cristos constă în faptul că ne însoțește în tot acest parcurs pentru a reuși să ajungem cât mai aproape de el.
Deși suntem atât de diferiți chiar și prin etnie, Isus pătrunde dincolo de aceste constatări pământești și vede în interiorul sufletului nostru, prin îndepărtarea a ceea ce este în exterior, a ceea ce însemnă a fi lumesc. Îndemnul care ne determină să avem privirile ridicate spre celălalt în acest mileniu își are izvorul în vocația de creștin a fiecărei persoane.
În concluzie, noi, tinerii, am realizat că putem, la rândul nostru, să fim lumină pentru ceilalți doar atunci când depășim frica de a fi disponibili și atenți la nevoia aproapelui prin a răspunde prezent la chemare.

Brigita Budău

*

Alba-Iulia - un oraș istoric a cărei frumusețe nu te lasă indiferent, "m-a îndemnat" să merg la această întâlnire. Aici am descoperit încă o dată că, deși suntem diferiți, ne unește aceeași persoană - Cristos. Am încercat cu ajutorul lui să ne apropiem și să ne bucurăm împreună de cei 1000 de ani ai Diecezei de Alba-Iulia. Aceasta întâlnire ne-a îndemnat să ne gândim la viitorul Bisericii pe care trebuie să îl construim împreună punându-ne valorile la dispoziția ei pentru următorii 1000 de ani.

Elena Biru

*

Am plecat curioasă și am revenit cu dorința de a face mai mult! Am întâlnit tineri uniți, entuziaști și dornici să își pună calitățile în valoare folosind ceea ce au! O unitate în diversitate plecând de la asemănări și nu de la deosebiri! Asta este ceea ce am adus cu mine de la Alba Iulia!

Cristina Coșa

*

Pentru mine OKET e un week-end plăcut, plin de surprize pentru că pot cunoaște oameni noi cu suflet bun. De trei ani am fost aproape la fiecare întâlnire. Până acum am fost în Mureș, Brașov, Timișoara, Miercurea Ciuc și Alba. Înainte eram neliniștită și nu-mi găseam locul. De atunci m-am liniștit și mă simt plină de energie. Ultimul OKET a însemnat mult pentru mine, mai ales înaintea examenelor, când aveam mult nevoie de o sursă de energie pe care aceasta întâlnire mi-a oferit-o. Nu-mi pare rău deloc că am participat.

Dorottya Papp

*

De unde? Unde? Încotro? Nu sunt decât trei întrebări care ar putea părea banale pentru unul sau altul, însă pentru mine, pentru noi tinerii care am participat la Întâlnirea Studenților Catolici, nu sunt la fel de banale... Am fost împreună la Alba Iulia, spun împreună pentru că am fost un număr de douăzeci de studenți de la facultățile din Iași.
Ajunși cu bine în Alba Iulia, în prima zi ni s-a oferit șansa de a avea la dispoziție un ghid care ne-a arătat tot ce era de văzut într-un oraș cu așa mare importanță istorică.
A fost o experiență plăcută în care am avut ocazia de a cunoaște mentalitatea românilor din zona respectivă, a fost o ocazie bună de a ne face noi prieteni și de ce nu de a învăța lucruri noi...

Andreea Calara

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-19 aprilie: Alba Iulia: Întâlnirea Națională a Studenților Catolici


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat