Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Milano: Vizita PS Aurel Percă la comunitatea catolică română

Comunitatea catolică română din Milano a trăit bucuria de a avea în mijlocul ei în perioada 18-20 aprilie 2009, pe episcopul auxiliar de Iași, PS Aurel Percă, însoțit de pr. Claudiu Iștoc, responsabilul Oficiului Național pentru Migranți.

Vizita a avut un orizont amplu, episcopul vizitând și comunitatea greco-catolică română din Milano. În acest sens, sâmbătă, 18 aprilie, după ce la ora 18.30 a celebrat, împreună cu pr. Claudiu Iștoc și pr. Maricel Mititelu, o sfântă Liturghie pentru credincioșii italieni din Parohia "Dio Trinità D'amore" din Vimodrone-Milano, parohie care găzduiește comunitatea de catolici români de rit oriental, Liturghie în cadrul căreia episcopul a mulțumit parohului italian și credincioșilor italieni pentru disponibilitatea de a pune la dispoziția comunității de români greco-catolici biserica și structurile parohiei, la ora 23.00, în aceeași biserică, în cadrul sfintei Liturghii de Paști celebrate în rit oriental de pr. Robert Popa, responsabil al comunității de români greco-catolici din Milano, episcopul Percă i-a salutat pe toți credincioșii români prezenți la Liturghia pascală, încurajându-i în a da mărturia unei vieți reînnoite, în contextul destul de dificil prin care trece comunitatea română din întreaga Italie.

Duminică, 19 aprilie, la ora 12.00, episcopul a celebrat sfânta Liturghie la Corsico-Milano pentru credincioșii români de rit latin din Dieceza de Milano. La sfânta Liturghie au concelebrat pr. Maricel Mititelu, responsabilul comunității, pr. Claudiu Iștoc și pr. John Jicmon, responsabil al comunității de români catolici din Padova și decan pentru zona de nord a Italiei pentru comunitățile românești.

Prezentând și salutările episcopului Petru Gherghel, Preasfințitul Aurel, în cadrul omiliei, a îndemnat pe românii participanți la sfânta Liturghie la curaj și la un comportament care să facă întotdeauna cinste credinței noastre.

După sfânta Liturghie, în sala-bar a oratoriului parohiei, episcopul s-a întreținut cu credincioșii, a gustat din dulciurile românești preparate de credincioși și a făcut multe fotografii cu familiile de români prezenți.

Imediat după prânz, în parohia vecină, "Santi Gervaso e Protaso in Santa Maria Assunta" din Buccinasco-Milano, acolo unde este găzduit pr. Maricel, episcopul Aurel a administrat sacramentul sfântului Mir la un grup de 140 de adolescenți. Datorită numărului mare de adolescenți care primeau Mirul, episcopul a celebrat două sfinte Liturghii, una la ora 15 și alta la ora 17. Episcopul a rămas profund impresionat de vitalitatea parohiei, vitalitate dată de faptul că în parohie sunt foarte multe familii din Mișcarea "Comunione e Liberazione", din mișcare făcând parte și parohul și vicarul parohiei.

Programul de duminică a continuat apoi, seara, cu o întâlnire de rugăciune la care episcopul Aurel, împreună cu pr. Claudiu Iștoc și pr. Maricel Mititelu, au fost invitați de parohul comunității unde a fost administrat sacramentul Mirului. Este vorba de întâlnirea de rugăciune a preoților din Mișcarea "Comunione e Liberazione", care are loc la fiecare două săptămâni, întâlnire la care episcopul Aurel a fost invitatul de onoare. După vesperele celebrate împreună și discuțiile pe marginea unui fragment din cartea Si può vivere così, carte propusă ca lectură pentru membrii mișcării în timpul săptămânii, a urmat cina, în timpul căreia, episcopul Aurel a vorbit despre România, despre Dieceza de Iași și viața de credință a comunităților noastre catolice din țară și străinătate.

Ziua de luni nu a fost mai puțin săracă în evenimente, începând cu vizita făcută de episcopul Aurel, pr. Iștoc și pr. Maricel în Episcopia de Milano și întâlnirea cu don Giancarlo Quadri, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Migranților din Dieceza de Milano. Printre altele, s-a discutat de noua oportunitate care se deschide pentru credincioșii catolici români din Milano de a putea celebra sfânta Liturghie, în fiecare primă duminică din lună, începând cu luna iunie, chiar în centrul orașului, lângă "Stazione Centrale", într-o zonă foarte bine deservită de toate mijloacele de transport în comun, cu posibilitate apoi de parcare în curtea complexului în care se va celebra sfânta Liturghie, pentru cei care vor veni la sfânta Liturghie cu mașina. Don Giancarlo Quadri și-a exprimat din nou dorința de a vizita țara noastră, împreună cu cardinalul de Milano, Dionigi Tettamanzi, dorind să dea astfel curs invitației ce i-a fost făcută în mai multe rânduri.

Este a doua oară când comunitatea de români catolici din Milano are în mijlocul ei pe un urmaș al apostolilor, această prezență a unuia dintre episcopii noștri fiind garanția catolicității, a autenticității credinței. De aceea, comunitatea de catolici români din Milano mulțumește încă o dată episcopului Aurel pentru vizita făcută și pentru grija pe care episcopii noștri o au pentru noi.

Pr. Marcel Mititelu
și comunitatea românilor catolici din Milano

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-20 aprilie: Milano: Vizita PS Percă Aurel la comunitatea catolică română


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat