Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cesano (Italia): Învierea Domnului în limba română

În biserica "Sfântul Nicolae" din Cesano (RM - Italia), comunitatea romano-catolică de români împreună cu păstorul lor, pr. Adrian Chili, au celebrat pentru prima dată în limba română, cu mare bucurie sărbătoarea Învierii Domnului.

Toți știm că, atâta timp cât o sărbătoare e pregătită mai bine, cu atât e trăită mai intens de către toți. Acest lucru l-au făcut și credincioșii romano-catolici români din Cesano, în timpul Postului Mare, atât prin recitarea în comun a Căii sfintei cruci, cât și prin rugăciuni, post și fapte bune, dar și meditând împreună la misterul suferinței, morții și învierii Domnului.

Încă din Duminica Floriilor, s-a văzut dorința credincioșilor de a fi alături de cel care a suferit, a murit și a înviat pentru noi, când aceștia au participat la Liturghie cu ramuri în mâini și au cântat din suflet: "Vino azi cu râvnă".

Bucuria a fost mai mare, văzând cum majoritatea credincioșilor s-au apropiat de scaunul de spovadă și cu umilință și-au mărturisit păcatele, apoi au putut primi hrana sufletească a trupului și sângelui lui Cristos cel Înviat.

Celebrarea din noaptea de Înviere a început sâmbătă, 11 aprilie 2009, la ora 18.00, în fața bisericii cu sfințirea focului și binecuvântarea lumânării pascale, de la care toți și-au aprins lumânările. Pentru cei mai mulți dintre credincioși, celebrările din noaptea de Paști erau uitate, deoarece de ani de zile nu au mai participat la vigilia pascală. Iar în această noapte preasfântă și-au amintit de momentele când erau în România, împreună cu cei dragi. Probabil nu toți își pot imagina cum e să trăiești sărbătorile departe de casă; dar cei care au trăit și au stat departe de casă, ani de zile, înțeleg mai bine și sunt alături de noi, și în rugăciunile lor.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Adrian, la care a concelebrat și pr. Ciprian Antălucă (student la conservator, în Roma), care ne-a făcut să trăim mai intens Învierea, cântându-ne Preconiul pascal. Lecturile sfinte, predica, binecuvântarea apei, lumânările, reînnoirea făgăduințelor de la botez, primirea sfintei Împărtășanii și mai ales cântările sfinte ne-au făcut să medităm mai bine și să-l simțim alături de noi pe Cristos cel Înviat, care a suferit și a înviat pentru noi.

În duminica Paștelui, ca și a doua zi de Paști, sfânta Liturghie a început ca de obicei la ora 11.30. Participarea credincioșilor, în mod intens la celebrare, prin cântece și mai ales prin primirea sfintei Împărtășanii, a arătat dorința puternică a acestora de a trăi Paștele împreună cu Cristos cel viu.

În duminica învierii credincioșii au organizat un mic ofertoriu, prin care au dorit să pună înaintea Domnului rodul muncii lor de fiecare zi. Din darurile prezentate la altar, ouăle roșii și pasca au fost gustate din plin de către credincioși, după sfânta Liturghie. Prin acest gest simplu, noi am dorit să ne spunem din toată inima un: "Cristos a înviat!", la care să răspundem cu bucurie și convingere: "Adevărat a înviat!"

Chiar dacă comunitatea românească de aici, nu este prea mare, credincioșii s-au simțit ca acasă, reamintindu-și de acele momente când eram cu toții în țară, împreună cu cei dragi și puteam sărbători în familie Învierea Domnului, și ne salutăm chiar și pe stradă cu salutul pascal de Cristos a înviat!

Noi, credincioșii comunității din Cesano, împreună cu pr. Adrian Chili, dorim tuturor celor din țară și din toată lumea sărbători pascale binecuvântate și pline de bucurie, lumină și speranță și vă spunem din tot sufletul: "Cristos a înviat!"

Comunitatea romano-catolică românească din Cesano

* * *

Părintele Adrian Chili poate fi contactat la Parrocchia Sacro Cuore di Gesù: Via dei Fiordalisi, 14, 00055, Ladispoli (RM), tel. +39.38.06.37.54.14; email: adychili@gmail.com.

La CESANO, sfânta Liturghie se celebrează în fiecare duminică și sărbătoare de poruncă la ora 11.30, în biserica "San Nicola" (Via Borgo di Sopra, 40, 00123, Cesano)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 aprilie: Cesano (Italia): Învierea Domnului în limba română


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat