Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

L'Aquila (Abruzzo, Italia): Solidaritate cu victimele cutremurului

Un puternic cutremur de pământ a afectat la 6 aprilie 2009, regiunea Abruzzo din Italia, îndeosebi orașul L'Aquila, numărul victimelor urcând la 287, printre care și cinci români. Vineri, 10 aprilie, au avut loc funeralii de stat pentru victime, la care au participat oficialități ale Bisericii Catolice și ale societății civile, atât din Italia, cât și din alte țări, printre care și România. Episcopul de Iași, după ce a încurajat pe credincioșii catolici vorbind la telefon cu pr. Ioan Bișog, a transmis arhiepiscopului de L'Aquila, Mons. Giuseppe Molinari, o scrisoare de solidaritate la 8 aprilie.

Cutremurul s-a declanșat la ora locală 3.32, luni, 6 aprilie 2009, având o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter, în orașul italian L'Aquila, centrul regiunii Abruzzo. Localitățile cele mai afectate au fost orașul L'Aquila și câteva centre locuite din împrejurimi: Paganica, Bassano, San Demetrio, Assergi, Collimento, Fossa și Villagrande. Au fost semnalate ulterior mai multe replici ale cutremurului, de intensitate scăzută, în mai multe zile.

Mesaje de compasiune și de solidaritate au fost adresate arhiepiscopului de L'Aquila, Mons. Giuseppe Molinari de către papa Benedict al XVI-lea, iar din România, de către Conferința Episcopală Română, PS Petru Gherghel. PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un comunicat de presă prin care își manifestă solidaritatea cu victimele acestui dezastru natural. Cristian Diaconescu, ministrul român de externe, omologului său italian, Franco Frattini, o scrisoare de condoleanțe pentru familiile afectate de cutremur. Și președintele Consiliului de Miniștri italian, Silvio Berlusconi, a primit condoleanțe de la primul ministru român Emil Boc.

Benedict al XVI-lea, într-o telegramă trimisă și-a exprimat participarea personală la durerea populației afectată de cutremur și a dat asigurarea rugăciunilor sale pentru victimele seismului, în special pentru copii.

În scrisoarea din 8 aprilie, adresată Mons. Giuseppe Molinari, arhiepiscop de L'Aquila, PS Petru Gherghel a scris:

"Cu sentimente fraterne vă adresăm dumneavoastră și tuturor colaboratorilor dumneavoastră, preoți, precum și credincioșilor care trec prin momente de mare suferință din cauza atâtor cutremure abătute asupra provinciei Abruzzo și mai ales asupra orașului Aquila, aceste rânduri de compasiune și aceste gânduri ale noastre de solidaritate creștină.
Știrile care au ajuns la noi prin mijloacele de comunicare, dar și din partea conaționalilor noștri prezenți în teritoriu, ne înspăimântă și ne fac să suferim împreună cu voi.
Ne rugăm ca toate aceste încercări care au avut loc tocmai în perioada Săptămânii Sfinte să se transforme prin suferințele lui Isus în motiv de bucurie pascală.
Vă rog, Excelență, să primiți prezența noastră fraternă în spirit și încurajarea noastră pentru a depăși tot acest moment cu mare credință și speranța unui nou curaj.
Doamne Isuse, rămâi cu noi și cu frații noștri în suferință
".

Cutremurul a afectat și obiective culturale, nu doar case și blocuri. La Paganica mănăstirea "Sf. Clara" de călugărițe s-a prăbușit în timp ce măicuțele erau încă în interiorul clădirii. Trupul neînsuflețit al maicii superioare, Gemma Antoniucci, 64 de ani, a fost scos de sub dărâmături, împreună cu alte cinci surori.

Bilanțul cutremurului indică peste o mie de răniți, 287 de morți, între care 16 copii, 28.000 de persoane rămase fără adăpost, mii de case distruse sau avariate și zeci de mii de persoane evacuate. Între cei decedați sunt și cinci români, dintre care doi copii, Silviu Daniel, de 7 ani, și Antonio Iovan, de 5 luni. Numărul persoanelor rămase fără locuințe este de peste 25.000, dar și peste 150 de persoane scoase în viață de sub dărâmături.

În Abruzzo, la drama victimelor se adaugă uriașe daune în patrimoniul cultural și religios. Ultima rană sfâșietoare este prăbușirea bolții bazilicii "Santa Maria di Collemaggio", în punctul unde se află urna cu rămășițele pământești ale papei Celestin al V-lea, rămasă sub un cumul de dărâmături.

Biserica Catolică s-a mobilizat în sprijinirea sinistraților prin diferite structuri, oferind porții de hrană calde, tabere de corturi și paturi.

Vineri, 10 aprilie, cardinalul secretar de stat Tarcisio Bertone, secretarul particular al papei, Mons. Georg Gänswein, episcopul de L'Aquila, Mons. Giuseppe Molinari, secretarul general al Conferinței Episcopale Italiene, Mons. Mariano Crociata, și alți episcopi ai diecezelor limitrofe au celebrat o Liturghie pentru victimele în urma cutremurului, în fața altarului fiind depuse 205 sicrie (unele dintre victimele decedate fuseseră deja înmormântate în locurile de origine).

În orașul L'Aquila se află două comunități de români: romano-catolică și ortodoxă. Comunitatea romano-catolică a fost stabilită aici în prima jumătate a anilor '90. La sfintele Liturghii participă în jur de 200 de persoane. Părintele Ioan Bișog, asistentul comunității române a credincioșilor romano-catolici din L'Aquila și din satele din jur, împreună cu patru frați franciscani români prezenți în oraș încercă să încurajeze și să ajute, atât cât pot în asemenea împrejurări, conaționalii români, având în vedere că românii nu locuiesc în zone compacte cu sunt dispersați fiecare un de a găsit un loc de muncă și că cei mai mulți lucrează în construcții iar femeile sunt îngrijitoare. Mărturia sa audio poate ascultată la adresa: http://62.77.60.84/audio/ra/00156849.rm. Părintele Ioan Bișog poate fi contactat la adresa: Via Porta Napoli, 16 (Parco del Sole), Palazzina B, ap. 2, 67100-L'Aquila, Italia, tel. 0039/3275619580, e-mail: bisog@voila.fr; byoaner@yahoo.com.

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 76.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat