Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Catehezele papei Benedict al XVI-lea dedicate sfântului Paul

La Editura "Presa Bună" au apărut catehezele Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea dedicate apostolului Paul. Aceste cateheze au avut loc în perioada 2 iulie 2008 - 4 februarie 2009 și se inserează în ansamblul de evenimente liturgice, culturale, ecumenice și pastorale care se desfășoară pe parcursul Anului Paulin (29 iunie 2008 - 29 iunie 2009). Textele au fost traduse de pr. Mihai Pătrașcu.

În cadrul catehezelor, papa Benedict al XVI-lea accentuează rolul aparte al marelui apostol, "exemplu de dăruire totală Domnului și Bisericii sale, de asemenea de mare deschidere către omenire și către culturile sale". "Așadar - spunea papa - este drept să-i rezervăm un loc deosebit, nu numai în venerația noastră, ci și în efortul de a înțelege ceea ce el are de spus și pentru noi, creștinii de astăzi". Papa începe prin a prezenta ambientul cultural în care a trăit marele apostol, ambient aflat la răscrucea culturilor ebraică, greacă și latină și care și-a pus amprenta asupra sa. Zelos pentru legea mozaică, el întrevede în noua mișcare cu referire la Isus Cristos o amenințare la adresa identității iudaice și prin urmare nu va ezita să-i persecute pe membrii acesteia, până la convertirea sa pe drumul Damascului. Odată convertit, îl vedem pe apostol într-o angajare care este al unui om cu un suflet realmente fascinat de lumina evangheliei, îndrăgostit de Cristos, un suflet susținut de o convingere profundă: este necesar să ducă lumii lumina lui Cristos, să vestească tuturor evanghelia, întreprinzând călătorii misionare pentru a-l face cunoscut păgânilor și nu numai, pe cel pe care l-a întâlnit. Vorbind mai departe, papa Benedict scoate în evidență și scrierile apostolului, în care acesta a vorbit despre Biserică, pe care o numește "ogorul lui Dumnezeu, zidirea lui Dumnezeu... templul lui Dumnezeu", de înviere, de doctrina justificării etc.

La finalul catehezelor, papa Benedict spune că figura sfântului Paul domină cu mult dincolo de viața sa pământească și de moartea sa, el lăsând de fapt, o moștenire spirituală extraordinară. Și el, ca adevărat discipol al lui Isus, a devenit pe de-o parte semn de contradicție, dar pe de alta, gândirea lui a devenit imediat hrană spirituală a credincioșilor din toate timpurile.

Liviu Crișmaru

* * *

Cateheze despre sfântul Paul
Benedict al XVI-lea, Ed. "Presa Bună", 2009, 14x20 cm, 134 p., 5,5 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat