Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Sesiune a Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli

Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău a găzduit, sâmbătă, 4 aprilie 2009, o sesiune a Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli, având drept scop analiza activității învățământului religios din Dieceza de Iași și, de asemenea, promovarea unor noi activități pentru un cât mai bun demers al procesului instructiv educativ religios.

După momentul de rugăciune, pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, OFMConv., inspector școlar diecezan, a transmis membrilor oficiului salutul și binecuvântarea Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, și a Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

Ordinea de zi a avut ca subiecte: locul disciplinei Religie în noile planuri-cadru; prezentarea noutăților de la grupul de lucru pentru programa școlară și manuale; organizarea olimpiadei interjudețene; consfătuirea profesorilor de religie - Iași; statutele profesorilor, părinților și elevilor; organizarea de simpozioane, sesiuni de referate și comunicări; noutăți în activitatea grădinițelor.

După citirea procesului verbal al ultimei întâlniri a Oficiului, pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, a prezentat materialele extracurriculare care au încununat performanțele activităților realizate în învățământul religios: revistele "Lăsați copiii să vină la mine"; "Educatorul creștin" și cd-ul "Zâmbet pentru mama".

Doamna profesor dr. Violeta Apostu a prezentat locul religiei în noile planuri cadru - specificând că disciplina Religie face parte din trunchiul comun al noilor planuri cadru la etapele școlare: primar, gimnazial și liceal.

Pr. dr. Alois Hîrja a prezentat materialul realizat de grupul de lucru cu privire la programe școlară clasele I-XII și manuale, a greutăților întâmpinate, dar și realizările obținute, în urma întâlnirii desfășurate la Bacău, în perioada 4-5 februarie 2009.

S-au făcut precizări cu privire la organizarea etapei interjudețene a Olimpiadei de religie ce va avea loc la Roman, la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" în perioada 1-3 mai 2009. La această etapă, vor participa din județele țării, elevii claselor VII-XII care s-au clasificat pe primul loc si au obținut notă peste 9,00 la etapa județeană.

Au fost făcute precizări cu privire la: consfătuirea anuală a profesorilor de religie ce se va desfășura la catedrala Episcopiei de Iași în ziua de 26 aprilie 2009; modalitatea de a conferi profesorilor de religie acordul cultului în vederea predării religiei în școală (missio canonica); organizarea exercițiilor spirituale a profesorilor de religie; organizarea de simpozioane, sesiuni de referate și comunicări.

Doamna educatoare Carmen Nedelcu, expert școlar, a prezentat activitatea grădinițelor confesionale, problemele cu care se confruntă acestea în contextul reformei învățământului românesc actual, realizările și performanțele obținute, dar și obiectivele de viitor; au fost făcute precizări cu privire la importanța formării continue a cadrelor didactice.

Membrii Oficiului au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași precum și pe pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău.

S-a propus ca următoarea sesiune ordinară a Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli să se desfășoare în ziua de 6 iunie 2009, la Iași.

A consemnat pr. Alfons-Eugen Zelionka


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat