Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Duminica Floriilor și Ziua Mondială a Tineretului

La catedrala romano-catolică din Iași, duminică, 5 aprilie 2009, s-au sărbătorit într-o atmosferă însorită și solemnă Duminica Floriilor și Ziua Mondială a Tineretului. Tinerii din toate parohiile vecine catedralei (Parohia "Sf. Anton", Parohia "Sf. Tereza", Tomești, Dancu, Valea Lupului) au venit în procesiune însoțiți de preoții lor până în fața catedralei unde au fost întâmpinați de Preasfințitul Petru Gherghel împreună cu Preasfințitul Aurel Percă.

În salutul său, episcopul nostru a spus că "asemenea copiilor, tinerilor și întregului popor evreu care l-a întâmpinat pe Isus Cristos la intrarea sa în Ierusalim, ne-am adunat și noi cu flori în mâini ca să-i așternem lui Isus nu hainele noastre, nu florile noastre, ci inimile noastre".

Conform ritualului prescris pentru această zi, au fost mai întâi binecuvântate ramurile și a fost proclamată evanghelia care relatează despre evenimentul intrării triumfale a lui Isus în cetatea Ierusalimului. Uniți în spirit cu toți creștinii din lumea întreagă care îl urmează pe Isus și despre care se cântă că vine la noi în numele Domnului, cei adunați în curtea catedralei au răspuns chemării episcopului: Să-l întâmpinăm în pace. Preț de câteva minute a răsunat maiestuos în catedrala plină de credincioși cântarea "Vino azi cu râvnă". Sărbătoarea era a Fiului lui David în primul rând și a noastră a tuturor, pregătiți în inimile noastre să-i cântăm, să ne bucurăm împreună cu el, Regele nostru triumfător.

Fiind Ziua Mondială a Tinerilor, a XXIV-a, care se sărbătorește la nivel local, în fiecare parohie, sfânta Liturghie pontificală a fost animată de către tineri care au proclamat lecturile; patima Domnului nostru, după sfântul Marcu anul acesta, s-a citit pe roluri.

La predică, episcopul nostru s-a adresat în special tinerilor pe care i-a chemat să-și trăiască cu entuziasm speranța, speranța cea mare, așa cum se exprimă sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea în mesajul cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului. Pe aceasta nu o oferă nici politica, nici tehnica, nici economia și nici vreo altă resursă materială. Această speranță poate să fie numai Dumnezeu care cuprinde universul și care poate să ne propună și să ne dăruiască ceea ce, singuri, nu putem obține. Preasfințitul l-a amintit pe sfântul Paul ca un model și martor al speranței, care nu este un ideal sau un sentiment, ci o persoană vie: Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu. În final, făcând referință la unul din discursurile episcopului Andrei de Creta, i-a îndemnat pe toți să alerge la Isus pentru a i se pune la picioarele lui, cel care se bucură să vină la noi blând.

În intențiile de la rugăciunea credincioșilor, tinerii s-au rugat pentru sfântul Părinte și pentru toți episcopii ca să-i aibă în grija lor și să fie mereu cu inimi tinere; pentru tinerii de pretutindeni, ca să fie martori ai speranței; pentru voluntari, pentru cei în suferință.

La oferirea darurilor, ei au purtat în fața altarului, printre altele, crucea lui Isus, semn al angajamentului luat de a-și purta cu demnitate fiecare crucea proprie; pâine și struguri, materiile euharistice; coroana de spini, ca semn al frământărilor și încercărilor fizice, psihice, spirituale pe care le traversează existența lor; flori, exprimând prin ele frumusețea și entuziasmul inimilor lor.

La sfârșitul sfintei Liturghii, Preasfințitul i-a felicitat și i-a aplaudat pe toți cei prezenți la sărbătoare și le-a cerut să trăiască zilele sfinte ale Săptămânii Sfinte cu pietate pentru a se bucura împreună cu Isus de înviere, amintindu-le și de ziua tineretului la nivel diecezan, care va avea loc anul acesta pe 3 mai la Nisiporești.

Cristos, Paștele nostru, să primească această manifestare a credinței noastre și prin fiecare dintre noi să facă să se răspândească cât mai mult chipul său blând și dumnezeiesc între oameni.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat