Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ioan Paul al II-lea, promotor al speranței

În pragul mileniului al II-lea, când avea doar ceva peste douăzeci de ani de pontificat, papa Ioan Paul al II-lea întreprinsese deja 84 de pelerinaje în afara Italiei și 134 de vizite pastorale în Italia, parcurgând peste un milion de kilometri, sau de două ori distanța pământ și lună. În cele 720 de zile de pelerinaje din afara Romei, a ținut 3.078 de cuvântări și predici, vorbind în fața a sute de milioane de oameni, femei, copii, direct sau prin intermediul televiziunii și radioului. Nimeni din întreaga istorie universală nu a vorbit în fața unui număr atât de mare de oameni, în atât de diferite medii culturale. A făcut peste 700 de vizite pastorale în Roma, la închisori, universități, institute și așezăminte religioase, în seminarii, creșe, spitale și a vizitat 274 din cele 325 de parohii ale diecezei sale.

În douăzeci de ani a creat un magisteriu ce a inclus 13 enciclice, nouă constituții apostolice, 33 de scrisori apostolice, 15 scrisori particulare către persoane și grupuri de persoane, nouă exortații apostolice postsinodale, 600 de cuvântări cu episcopii veniți ad limina și mii de discursuri la audiențele generale. Insegnamenti di Giovanni Paulo II, scrierile sale de învățătură, se întind pe trei metri liniari de bibliotecă. Ioan Paul al II-lea a fost responsabil și pentru promulgarea a două noi coduri de legi, precum și a Catehismului Bisericii Catolice, primul de acest gen din ultimii 400 de ani. În 144 de ceremonii de celebrare a beatificat 798 de oameni, bărbați și femei, și a canonizat 248 de sfinți noi.

Între octombrie 1978 și octombrie 1998 a ținut 877 de audiențe generale, la care au asistat 13.833.000 de oameni.

În șapte consistorii a creat 159 de noi cardinali și a hirotonit 2.650 de episcopi.

În cei douăzeci de ani, Sfântul Scaun a stabilit relații diplomatice la nivel de ambasadori cu 64 de țări și a reluat relațiile diplomatice cu alte șase țări, ducând astfel la 168 numărul țărilor cu care Sfântul Scaun are relații diplomatice depline.

Ioan Paul al II-lea a reorganizat Curia Romană în anul 1988, creând noi entități care să răspundă noilor necesități, printre care și Fundația "Ioan Paul al II-lea" pentru Sahel (1984), Fundația "Populorum Progressio" pentru America Latină (1992) și două Academii pontificale, Academia Vieții și Academia pentru Științe Sociale (1994). De asemenea, el a fost inspiratorul înființării Institutului "Ioan Paul al II-lea" pentru studii privind căsătoria și familia, în cadrul Universității Pontificale Laterane. În anul 1998, Institutul avea filiale în SUA, Mexic și Spania. Influența acestor centre academice asupra teologiei morale catolice s-a simțit deja cu ocazia celebrării celor douăzeci de ani de pontificat, indicând faptul că această influență se va extinde în secolul al XXI-lea, cuprinzând și teologia dogmatică, filozofică și domeniile înrudite.

Pr. Anton Dancă (după Martor al speranței de George Weigel)


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat