Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Întâlnire a responsabililor cu pastorația tinerilor

La Roma, în perioada 3-5 aprilie 2009, a avut loc întâlnirea responsabililor cu pastorația tinerilor din peste 70 de țări și a reprezentanților a peste 30 de asociații și mișcări ecleziale. Întâlnirea a fost organizată de Consiliul Pontifical pentru Laici și a avut ca obiectiv evaluarea Zilei Mondiale a Tineretului de la Sydney și pregătirea următoarei ediții de la Madrid din 2011. România a fost reprezentată de pr. Felix Roca, din Dieceza de Iași, și de pr. Paul Popa, din Eparhia de Oradea.

Cardinalul Stanislaw Rylko, președintele Consiliului Pontifical pentru Laici, a evidențiat rolul semnificativ al Zilelor Mondiale ale Tineretului "cărora se datorează nașterea nu numai a unei noi generații de tineri, ci și nașterea unei noi generații de operatori pastorali, capabili să răspundă problemelor timpului nostru".

Comitetul care a organizat Ziua Mondială a Tineretului de la Sydney a prezentat roadele acestui eveniment în arhidieceza de Sydney și în Australia. Arhiepiscopul de Sydney, Eminența sa card. George Pell, a specificat că evenimentul a avut un impact pozitiv și a oferit beneficii importante. "Cu toate acestea roadele spirituale nu pot fi niciodată observate în totalitate, iar, pe de altă parte, nimeni nu poate să știe cum se vor manifesta aceste roade în viitor", a completat card. George Pell.

ES Mons. Anthony Fischer, coordonatorul comitetului de organizare a Zilei Mondiale a Tineretului de la Sydney, a enumerat unele roade ale acestui eveniment în Australia: convertirea credinței tinerilor, apropierea de Biserică, curajul de a mărturisi credința, o reînnoire diecezană și parohială, un impact pozitiv asupra ambientelor extraecleziale.

Pr. Eric Jacquinet, responsabilul secțiunii pentru tineri din cadrul Consiliului Pontifical pentru Laici, a sintetizat întreaga evaluare a evenimentului de la Sydney.

În a doua zi a lucrărilor a fost prezentat o parte din comitetul de organizare a Zilei Mondiale a Tineretului de la Madrid din 2011. Eminența sa card. Antonio Maria Rouco Varela a vorbit despre semnificația evenimentului pentru Biserica din Spania amintind îndemnul papei Ioan Paul al II-lea: "Spania evanghelizată trebuie să devină Spania evanghelizatoare!" În misiunea de evanghelizare tinerii au un rol deosebit.

În continuare a fost prezentate unele aspecte referitoare la pregătirea pastorală, precum și unele chestiuni de ordin logistic.

Cardinalul Stanislaw Rylko a încheiat lucrările exprimându-și speranța ca cei care lucrează în pastorația tinerilor "să fie privirea lui Cristos care se oprește asupra tinerilor". Totodată cardinalul a amintit că în urmă cu 25 de ani papa Ioan Paul al II-lea a încredințat tinerilor din lumea întreagă o cruce, care avea să devină crucea Zilei Mondiale a Tineretului.

În ziua de duminică toți participanții au fost prezenți în Piața "Sf. Petru" la Liturghia din Duminica Floriilor în cadrul căreia tinerii din Sydney au încredințat tinerilor din Madrid crucea ce însoțește Zilele Mondiale ale Tineretului. Tinerii spanioli prezenți la Roma pentru această celebrare au fost în număr de aprox. 7000.

Pr. Felix Roca


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat