Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiepiscopia Romano-Catolică București
Str. G-ral H. M. Berthelot, 19
010164-București
tel: 021/2015400
fax: 021/3121207
e-mail: secretariat@arcb.ro
www.arcb.ro
30 aprilie 2009

COMUNICAT DE PRESĂ

Ample manifestări cultural-religioase,
la 10 ani de la vizita Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea în România

București, 30 aprilie 2009 - Biserica Catolică anunță organizarea, în perioada 7-9 mai a.c., a unui amplu program de manifestări culturale și religioase dedicat celebrării, în luna mai, a 10 ani de la vizita istorică a primului papă în România.

România este prima țară majoritar ortodoxă vizitată de papa Ioan Paul al II-lea, în luna mai 1999. Această vizită a fost și este considerată unanim drept unul dintre cele mai importante evenimente ecumenice din ultimul secol. Vizita Sfântului Părinte a marcat de asemenea un moment important în evoluția socială, economică și politică a României.

Apropierea de România, semnalele evidente de simpatie și prețuire pe care Sfântul Părinte le-a transmis României și poporului român atât înainte de vizita sa din mai 1999, cât și în timpul și după vizita sa, au fost argumente de netăgăduit pentru ca acest "fiu al credinței", cum îl numea regretatul patriarh Teoctist, să lase urme în sufletele românilor indiferent de religie. Inițiativa Bisericii Catolice dorește să reînvie, prin artă, cultură și rugăciune, spiritul acelui eveniment unic din istoria recentă a României și impresiile de neșters lăsate de vizita papei Ioan Paul al II-lea în rândurile comunității românești în ansamblul ei.

Evenimentul organizat de Biserica Catolică și Academia Română - Secția de filologie și literatură - se va materializa printr-o serie de manifestări de mare amploare, astfel:

- Vernisajul din 7 mai, ora 10, de la Galeria Bibliotecii Academiei Române, al unei expoziții de fotografie cu imagini de arhivă din țară și de la Vatican realizate de fotograful Arturo Mari și puse la dispoziție de Arhiepiscopia Romano-Catolică București. Intitulată "Ut unum sint - Ioan Paul al II-lea în România", această expoziție va fi însoțită de o alta "Cracovia lui Ioan Paul al II-lea", adusă cu sprijinul Institutului Cultural Polonez. Tot aici vor avea loc lansări de carte, inclusiv Albumul aniversar "Catedrala Sfântul Iosif" în limbile română, engleză, franceză, italiană. Pentru a putea bucura și sufletele altor români, expoziția va fi reiterată în același timp în alte nouă orașe din țară: Blaj, Bistrița, Cluj, Oradea, Iași, Roman, Onești, Bacău, Constanța.

- Simpozionul Aniversar din 7 mai, ora 11, care va avea loc în Aula Academiei Române, în cadrul căruia vor susține comunicări Excelența sa Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, alături de academicienii Eugen Simion, Nicolae Breban, Augustin Buzura.

- Un concert cameral susținut de Orchestra condusă de Aurelian Octav Popa în ziua de 7 mai.

- Sfânta Liturghie de la catedrala "Sfântul Iosif" din 9 mai, de la ora 17, care va fi prezidată de reprezentantul Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea, arhiepiscopul D. Mamberti.

Organizatorii evenimentelor mai sus-menționate sunt Biserica Catolică și Academia Română - Secția de Filologie și Literatură -, având ca parteneri Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Polonez, Centrul Cultural Catolic din Cracovia și Fundația OPENART.

Pe lângă manifestările retrăirii în conștiințe a acestui eveniment simbolic pentru toți credincioșii români, Biserica Catolică mai programează recitalul extraordinar de vioară din ziua de 1 mai, susținut de artistul Wolfgang Richter, la catedrala "Sfântul Iosif", precum și un festival al tineretului din comunitățile catolice, din 16 mai.

Mai multe informații pot fi puse la dispoziție de către purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, părintele Iacob Ieronim (tel. 0723/701826).


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat