Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Zi de reculegere pentru tineri

La Oratoriul "Maria Bambina" din Bacău, 39 de tineri au trăit sâmbătă, 25 aprilie 2009, o zi de reculegere cu tema "Martori ai învierii, plini de încredere".

Învierea ne demonstrează clar că experiența crucii lui Isus nu se încheie cu moartea, ci cu învierea care e lumină și plinătate de viață, noutate nemaiîntâlnită până acum, care deschide spre o dimensiune nouă a timpului și a istoriei.

Ziua de reculegere trăită de cei 39 de tineri la Oratoriul "Maria Bambina" sâmbătă, 25 aprilie 2009, a devenit ca o metaforă pentru viață, pentru alegerile personale, pentru ajutorul reciproc, pentru misiunea de a vesti tuturor că suntem "martori ai învierii, plini de încredere"! S-a arătat pentru noi un nou drum de aventură cu noi perspective și speranțe de împlinire deplină. Acest drum parcurs nu a exclus greutăți, eforturi și nici măcar lupta cu ceea ce ar putea împiedica bucuria vieții. În același timp suntem conștienți că acest drum poate deveni bucurie, stupoare, sărbătoare pentru cei care suntem convinși că el ne duce la scopul nostru ultim, fericirea adevărată, dar mai ales că pe acest drum nu suntem nicicum singuri.

Debutul zilei a costat într-o întâlnire concretă cu realitatea noastră umană: am pornit de la definirea semnificației cuvântului încredere: Ce înseamnă pentru mine cuvântul? Ce imagini îmi trezește? Ce amintiri îmi trezește?

Înțelegem mai bine ce înseamnă încrederea atunci când ea ne lipsește. Teama se naște din lipsa de încredere. Cu cât este mai puțină încrederea cu atât este mai mare anxietatea. Încrederea este sentimentul de a simți un suport în lume, în ceilalți, în sine. Pentru aceasta participanții au fost invitați să elaboreze două liste semnificative personale: o listă cu "persoanele care au încredere în mine" și o listă cu "persoanele care nu au încredere în mine".

Fragilitatea persoanei și sentimentele adânci au fost zgândărite și redescoperite. S-a simțit nevoia exprimării și confruntării acestor simțăminte, devenite în noi, în mod tacit, evenimente semnificative, care au marcat viața. Munca în grupurile mici au fost de ajutor și stimulent: avem căutări comune, și suferințe comune. Cel mai dureros fapt a fost atunci când s-a constatat că lipsa de încredere periclitează stima de sine, siguranța și lipsa de sentiment a capacităților proprii; s-a experimentat un fel de supraviețuire atunci când încrederea a fost înșelată. Pe de altă parte, atunci când tinerilor li se acordă încredere, se resimt plini de forță, stimulați, motivați, valorizați.

Oricum, s-a constatat că încrederea este fundamentală în viața omului, că este baza și primul pas în construirea unei relații, în comuniunea personală.

Pentru ca un tânăr să fie mai încrezător, în primul rând în propriile-i capacități, posibilități, în propria forță, e nevoie de curaj.

O mică voce interioară ne spunea că suntem demni de iubire și respect în ciuda tuturor dificultăților noastre. Am vrut să individualizăm această voce cât mai repede și s-a întâmplat: cuvântul lui Dumnezeu a fost lumină strălucitoare... fascinantă. Textul din sfântul evanghelist Ioan (20,1-18) ne-a revelat trecerea de la "întunericul" adânc ce ne încearcă adesea, la lumina întâlnirii cu Cristos, care devine sens și certitudine: Cristos este indispensabil pentru viața noastră, fără el nu putem trăi!

Exemplu concret ne-a fost Maria Magdalena. Ea, ucenica ce "moare de dor după Domnul ei" care îi oferise încrederea și iubirea, nu se poate împăca cu ideea de a-l fi pierdut. Așteaptă zorile, care e tot un soi de întuneric sau lumină neclară, dar Maria sfidează acest întuneric, are o finalitate sigură: îl vrea pe Domnul. Vocea lui Isus: "Ce cauți?", a reevocat ecoul unor căutări experimentate la o altă zi de reculegere, când Cristos ne-a cerut să stăm, să rămânem cu el.

"Tânjirea" ei este dorința de a-l vedea, de a-l atinge, de a iubi trupul lui Cristos, a celui iubit. Maria nu găsește ceea ce dorește, nu vrea să creadă... nu vede semnele și nu trăiește speranța! Încrederea ei e rănită. Dragostea ei se simte nerealizată!

Fiecare dintre noi s-a simțit, în această zi, strigat de Isus în meditația și reflecția personală. Vocea lui Isus a pătruns adâncul ființei, a întâlnit fragilitatea noastră, dorința rănită, dar în același timp iubirea: "îl vreau pe Domnul meu!"

Maria este modelul nostru. Ea, prima misionară a evangheliei, o îndrăgostită fidelă de Domnul său, înțelege acum că Isus nu mai poate rămâne doar "al ei", ci al tuturor fraților care îl așteaptă și cu același dor îl doresc. Meditația ne-a ajutat să îl întâlnim în mod personal și concret pe Domnul înviat lângă mormântul întunericului nostru, în viața noastră. Fiecăruia a avut ceva să îi spună, să încurajeze, să cheme!

Aplicația practică a încrederii a constat în două jocuri interactive de terapie a încrederii în care s-a experimentat pe propria piele care sunt sentimentele constante ce însoțesc încrederea în sine și în ceilalți.

Momentul de rugăciune de final ne-a reintrodus în dialogul intim în care am avut posibilitatea să aranjăm deciziile noastre în locuri potrivite în inima și mintea noastră. Reevocarea celorlalte întâlniri anterioare ne-a ajutat maturizarea și creșterea în credință. Au fost un fel de ecou care a răsunat în viața noastră: Dumnezeu contează pe noi! El are nevoie de noi! Lumea are nevoie de noi!

Îți mulțumesc, Doamne, căci fără tine nu aș fi ceea ce sunt acum!

Au consemnat: sr. Silvia Brandiu și pr. Vasile Petrișor


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat