Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Ședință decanală

În biserica parohială "Sfinții Petru și Paul" din Onești s-a desfășurat luni, 23 martie 2009, prima ședință decanală din anul 2009 a preoților din Decanatul de Trotuș, reuniți cu cei din Decanatul de Moinești. La ședință a participat și PS Petru Gherghel, alături de aproape toți preoții din cele două decanate.

Pe ordinea de zi au fost următoarele:

1. Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Postul Mare 2009.

2. Câteva observații practice cu privire la celebrarea Euharistiei.

3. Ritualul nou al înmormântării (repetarea cântărilor).

4. Probleme legate de Casa de Pensii (pr. Petru Sescu).

După salutul inițial și rugăciune, pr. Iosif Păuleț a prezentat ordinea de zi și a dat cuvântul pr. Cristian Burcă, vicar de Onești, care a prezentat prima temă: "Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Postul Mare 2009".

A doua temă a fost prezentată de pr. Iosif Păuleț, care a scos în evidență (din Cartea sinodală Iași, din Instrucțiunile de aplicare a acestei cărți și din instrucțiunea "Redemtionis misterium" din 19 martie 2004), câteva lucruri practice legate de celebrarea euharistică, îndemnându-i pe preoți să le observe cu strictețe pentru uniformitate în celebrare pe tot cuprinsul decanatului și pentru o trăire cât mai vie a misterului euharistic în viața lor și a credincioșilor.

A luat cuvântul PS Petru Gherghel, prezentând cu detalii dispozițiile pe care le va publica pe situl www.ercis.ro și le va trimite și în parohii cu privire la celebrarea triduum-ului pascal din Săptămâna Sfântă.

A urmat, din Ritualul nou al înmormântării, repetarea cântărilor care au suferit modificări față de ritualul vechi, subliniindu-se încă odată, din partea părintelui decan, rațiunea acestor modificări. Părintele decan i-a îndemnat pe preoți să ia cu ei întotdeauna ritualul nou când participă la o înmormântare.

În continuare, părintele econom al Diecezei de Iași, pr. Petru Sescu, a prezentat câteva probleme noi legate de Casa de Pensii, iar pr. Isidor Mârț ne-a vorbit despre misiunile din Africa, aducând mulțumire pentru sprijinul financiar și spiritual acordat de preoți și credincioși activităților misionare din Africa.

La final ne-am rugat Ora Medie și Angelus, apoi, la casa parohială, am luat împreună masa de prânz ocazionată și de onomastica părintelui Iosif Păuleț, decan de Trotuș. Totul s-a desfășurat într-o caldă și frumoasă ambianță sacerdotală.

Pr. Iosif Păuleț


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat