Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Zi de reculegere pentru tinerii din Săbăoani

Tinerii din Acțiunea Catolică a Tinerilor din Săbăoani, în număr de 70, însoțiți de pr. Claudiu Budău, au participat sâmbătă, 14 martie 2009, la o zi de reculegere, prilej de interiorizare și meditare în așteptarea sărbătorii Paștelui. Această zi s-a desfășurat la mănăstirea părinților carmeliți din localitatea Luncani, jud. Bacău, programul spiritual fiind propus de pr. Marius Taloș, SJ.

Ziua a început cu rugăciunea de dimineață în biserică, continuând cu un moment de cunoaștere reciprocă, în care am fost provocați "să nu stăm pe vârfuri" în fața lui Dumnezeu, să nu facem lucruri extraordinare în această zi, ci doar acelea pe care suntem gata să le transformăm în obișnuințe în zilele următoare. Și cum toate lucrurile frumoase și darurile din partea lui Dumnezeu vin doar câte trei, tinerii participanți din Săbăoani la această zi de reculegere s-au străduit să îmbine într-un tot armonios, pentru reușita acestei zile, rugăciunea personală (mai ales tăcerea), munca în grup și împărtășirea în plen (concretizată într-un moment artistic final).

Plecând de la parabola "Fiul risipitor", încercând să conștientizăm realitatea că "noi nu avem daruri, suntem deja daruri", fiecare dintre noi a meditat asupra legăturii dintre iubire și dăruire în viața lui. A urmat apoi lucrul în grup, pe ateliere de discuții, în cadrul cărora o parte s-au constituit în "grupul fratelui cel mic", o alta în "grupul tatălui", și în cele din urmă "grupul fratelui cel mare". Fiecare grup a trebuit să-și găsească protagonistul în viața tinerilor, să sublinieze ceea ce ar putea imita și ceea ce ar trebui să evite, în viața de zi cu zi, din atitudinile lor, dar și să pregătească o reprezentare scenică a parabolei în discuție.

Punctul central al zilei l-a constituit sfânta Liturghie, concelebrată de pr. Marius și pr. Claudiu, când am avut ocazia de a-l primi pe Cristos în sufletele noastre. După prânz, am parcurs împreună drumul Căii sfintei cruci pe dealul din spatele mănăstirii. Pr. Marius ne-a invitat să medităm îndeosebi asupra stațiunilor a III-a, a VII-a, a VIII-a și a IX-a, stațiuni ale căderii, dar în primul rând, ale ridicării lui Isus. Tot în natură, la picioarele crucii, am recitat la final două mistere de rozariu și am păstrat momente de tăcere, timp în care fiecare a adorat crucea și și-a privit chipul în oglinda ei.

Au urmat apoi momentele de împărtășire a rezultatelor discuțiilor purtate pe grupuri. După acestea au fost prezentate momentele artistice pregătite de participanți, în care tinerii au pus în scenă parabola "Fiului risipitor" din perspectiva lor actuală, un fel de "update" al circumstanțelor care au provocat manifestarea milostivirii Tatălui. La final, fiecare a împărtășit impresia lăsată de această zi asupra lui, și au fost multe lucruri interesante de semnalat...

În drumul spre casă, am făcut un popas la Casa de copii "Sfânta Maria" din Barați, unde am făcut turul casei și ne-am bucurat de zâmbetele și de jovialitatea sinceră a copiilor orfani ce locuiesc împreună cu surorile oblate asumpționiste.

Întreaga zi a fost un izvor de speranță, căci am uitat de problemele zilnice și ne-am apropiat mai mult de Dumnezeu, conștientizând importanța dăruirii, iertării și a iubirii.

Domnul să păstreze vie în inimile noastre amintirea acestei zile de neuitat din acest timp sfânt al Postului Mare.

Monica Hugianu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat