Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio VaticanAnul sacerdotal: iunie 2009 - iunie 2010

"Anul sacerdotal" va începe la 19 iunie 2009 și se va încheia la 19 iunie 2010, un an dedicat special rolului și misiunii preotului în viața Bisericii și în societatea epocii contemporane; un an pentru a sublinia că fiecare preot trebuie să tindă la "desăvârșirea spirituală" pentru ca slujirea sa să fie rodnică.

Anunțul a fost dat luni, 16 martie 2009, de papa Benedict al XVI-lea, în Sala Consistoriului din palatul apostolic, unde s-a adresat participanților la întâlnirea plenară a Congregației pentru Cler, care se va încheia miercuri, 24 martie. Tema actualei întâlniri este "Identitatea misionară a preotului în Biserică".

Este important, a afirmat între altele papa, ca preotul să fie bine format pe făgașul învățăturii Conciliului Vatican II și să poată fi mereu recunoscut, în moralitate și înfățișare.

A sfinți, a învăța, a conduce. Sunt "tria munera", cele trei îndatoriri ale vieții și slujirii preotului. Din momentul în care un episcop îi pune mâinile pe cap în actul sacramental al hirotonirii, viața unui preot trebuie să dea mărturie despre aceste trei valori; valori care, a afirmat Benedict al XVI-lea, "înainte de a fi un oficiu, o sarcină de îndeplinit" sunt "un dar", grație căruia preotul participă la o "viață nouă", dobândesc acel "stil" care a fost al lui Isus și apoi al apostolilor. Această "participare" la viața lui Cristos devine și o putere ce face să devină "necesară, mai mult, indispensabilă (...) tendința spre desăvârșirea morală".

Apoi papa a anunțat:

"Tocmai pentru a favoriza această năzuință a preoților spre perfecțiunea spirituală de care depinde mai presus de toate eficiența ministerului, a slujirii lor, am decis să proclam un special «An sacerdotal», care se va extinde de la 19 iunie anul acesta până la 19 iunie 2010. De fapt, cade cea 150-a aniversare a morții sfântului paroh de Ars, Ioan Maria Vianney, adevărat exemplu de păstor în serviciul turmei lui Cristos".

Cu puțin timp în urmă, papa amintise că marea tradiție bisericească nu a condiționat eficacitatea sacramentală de situația existențială concretă a unui preot, garantând astfel așteptările legitime ale credincioșilor. Totuși, a spus, importanța formării permanente a preoților rămâne o mare și delicată prioritate ce trebuie condusă "în comuniune cu neîntrerupta tradiție a Bisericii, fără cezuri și fără tentații de discontinuitate".

Benedict al XVI-lea le-a cerut episcopilor să cultive "relații umane cu adevărat paterne" cu primii lor colaboratori, "mai ales - a spus - sub aspect doctrinar":

"Este important să se favorizeze în preoți, mai presus de toate în tinerele generații, o corectă receptare a textelor Conciliului ecumenic Vatican II, interpretate în lumina întregului bagaj doctrinar al Bisericii. Apare urgentă și recuperarea acelei conștiințe care îi face pe preoți să fie prezenți, identificabili și posibil de recunoscut fie pentru judecata de credință, fie datorită virtuților personale, fie chiar datorită hainei, în domeniile culturii și carității, dintotdeauna la inima misiunii Bisericii".

Această atenție din partea papei a fost solicitată de conștiința "schimbărilor sociale radicale din ultimele decenii", care cer folosirea "celor mai bune energii bisericești" pentru pregătirea candidaților la preoție. Preoție, a insistat Benedict al XVI-lea, ce trebuie să fie valorizată cum se cuvine, deoarece misiunea ei "în Biserică" se modelează după stilul lui Cristos care este principalul ei propulsor.

În acest sens este necesar să se vegheze ca noile structuri sau organizații pastorale să nu fie gândite pentru un timp în care ar trebui să nu mai fie nevoie de slujitorul hirotonit, plecând de la o interpretare greșită a promovării juste a credincioșilor laici, întrucât în atare caz s-ar pune premisele unei diluări ulterioare a preoției ministeriale iar eventualele presupuse "soluții" ar ajunge să coincidă grav cu chiar cauzele reale ale problematicilor contemporane legate de ministerul preoțesc.

Benedict al XVI-lea a amintit și cele patru aspecte ale misiunii preotului. Aceasta este "eclezială", bisericească, deoarece "nimeni nu se vestește pe sine", ci îl vestește și îl poartă lumii pe Dumnezeu. Se caracterizează prin comuniune, întrucât se desfășoară "într-o unitate și într-o comuniune" care doar secundar are și aspecte relevante de vizibilitate socială, care de altfel derivă din intimitatea divină pentru care preotul e chemat să fie expert, să conducă sufletele încredințate lui la aceeași întâlnire cu Domnul. În fine, dimensiunile ierarhică și cea doctrinară sugerează reafirmarea importanței disciplinei ecleziastice - ținând cont că termenul disciplină este legat de numele "discipol", ucenic - și a formării doctrinare, nu doar teologică, inițială și permanentă.

Preluare după Radio Vatican


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat