Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Apariții editoriale

Editura "Sapientia" anunță publicarea unei noi ediții a cărții Psalmii, traducere, note și comentarii de pr. Alois Bulai, pr. Anton Budău (+), pr. Iosif Răchiteanu. De asemenea, au apărut două cărți scrise de prelatul Albert Holenstein și traduse din germană de pr. Florin Farcaș, Un cuvânt bun pentru drum și Creștin în timpul nostru, și cartea scrisă de Éloi Leclerc și tradusă din franceză de Agnes Davidovici, Înțelepciunea unui sărac.

*

Psalmii, traducere, note și comentarii de pr. Alois Bulai, † pr. Anton Budău, pr. Iosif Răchiteanu, a fost publicată în colecția "Studii biblice". Cartea conține numeroase note și comentarii. Apare în format 14x20 cm, conține 584 de pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 25 lei.

Reeditarea acestei traduceri a "Psalmilor" răspunde unei cerințe tot mai mari din partea credincioșilor de a avea la îndemână cărțile Sfintei Scripturi, cuvântul Dumnezeului celui viu și adevărat, prin care ne descoperă iubirea și planul său de mântuire. Traducerea și comentariile exegetice ale celor 150 de psalmi este semnată de părintele profesor Alois Bulai și de regretatul părinte profesor Anton Budău, care a trecut la Domnul în anul 1997, și de părintele Iosif Răchiteanu. Textul propriu-zis al psalmilor este precedat de o introducere generală, în care sunt prezentați autorii, limba, contextul social și cultural care a favorizat apariția psalmilor; această introducere fiind utilă celor mai puțin familiarizați cu exegeza scripturistică.

Redăm în continuare câteva fragmente din introducerea făcută de traducători la această carte:

"Psaltirea canonică conține un număr de 150 de psalmi. Culegerea actuală este rezultatul unei îndelungi activități literare și a mai multor sistematizări succesive de culegeri mai mici. Există diferențe de numerotare între textul masoretic ebraic și textul grec al Septuagintei, din cauza faptului că uneori un psalm este împărțit în două sau doi psalmi sunt încorporați în unul singur. Numerotarea psalmilor de la 1 la 8 și de la 148 la 150 este identică. Ca regulă generală, psalmii de la 9 la 147 din textul ebraic sunt cu un număr înainte față de textul grec. Noi vom folosi numerotarea din textul ebraic, indicând între paranteze numărul din textul grec (...).

Pe lângă numeroasele traduceri în limba română apărute până acum, ni s-a părut oportun să îndrăznim a veni cu această nouă ofertă, cu speranța de a facilita o posibilă înțelegere mai aprofundată a acestui tezaur inepuizabil de rugăciune și spiritualitate, plasând fiecare creație poetico-religioasă în cadrul istoric, în ambientul psihologic individual sau colectiv, în contextul cultual cel mai probabil originar, apelând la studiile istorico-literare, la interpretările și reinterpretările din Scriptura însăși, la lectura făcută de poporul în cadrul căruia s-a zămislit și s-a creat Cartea Psalmilor, la modul în care percepe, se alimentează, trăiește și oferă credincioșilor și tuturor celor de bunăvoință Biserica și liturgia creștină această comoară a revelației.

Versiunea în română a textului Psalmilor este cea folosită de Liturgia orelor, cu unele mici diferențe: sunt introduși psalmii sau fragmentele de psalmi pe care nu le folosește liturgia și sunt semnalate diferențele dintre textul masoretic și versiunea Noii Vulgate, textul oficial al liturgiei Bisericii Catolice".

Andrei Dumitrescu

*

Cartea Un cuvânt bun pentru drum a fost scrisă de prelatul Albert Holenstein și tradusă din germană de pr. Florin Farcaș. Cartea apare în format 14x20 cm, conține 50 de pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 2,5 lei.

Ce pot să fac sau ce trebuie să fac pentru a reuși în viață? Mulți oameni își pun această întrebare, dar puțini sunt aceia care găsesc și un răspuns. De fapt, nu este ușor să răspunzi la o întrebare atât de complexă, deoarece fiecare persoană este diferită și irepetabilă; nimeni nu se naște de două ori. Fiecare om își are propria istorie a vieții și a suferinței. Dacă eu îndrăznesc totuși să dau un răspuns la această întrebare atât de importantă, desigur, nu o voi face în felul rubricilor "Sfaturi pentru viață" pe care le găsești în diferite reviste, ci aș dori doar să te provoc să reflectezi și tu puțin la această temă.

"Cum să reușesc în viață?" Primul meu răspuns la această întrebare ar fi acesta: "Vei reuși în viață dacă te vei strădui să trăiești cu umbrele tale și dacă vei ajunge să te reconciliezi cu umbrele tale". Umbrele țin de om, fac parte din viața sa, la fel cum lanțul este o parte a bicicletei. A fi om înseamnă să ai limite. Există multe pasaje în evanghelie - să le menționăm aici ne-ar lua prea mult - care ne spun cum putem trăi cu propriile noastre umbre! Nu este oare o mângâiere să știi că Dumnezeu spune "Da" omului cu umbrele sale? Dacă Dumnezeu ne acceptă așa cum suntem, trebuie să ne acceptăm și noi. Cine nu se poate accepta pe sine însuși își face grea nu numai propria viață, ci și pe cea a celorlalți.

De aceea, pun iarăși întrebarea: "Cum să reușesc în viață?". Reușești în viață dacă îl pui pe Dumnezeu în centrul vieții tale de fiecare zi. Tot ceea ce nu este agățat de la mijloc atârnă strâmb. Sfântul Augustin a descris această stare de neliniște cu următoarele cuvinte: "Ne-ai creat pentru tine, Doamne, și neliniștită este inima noastră până când nu se va odihni în tine, Doamne". Trebuie să abordăm din nou cu seriozitate dialogul cu Dumnezeu dacă vrem să reușim în viață.

"Doamne, tu ne-ai permis întotdeauna să ne exprimăm dorințele. De aceea, îndrăznesc și eu să-ți încredințez dorințele mele. O fac cu o anumită rezervă, pentru că doar tu știi ceea ce este bine pentru mine.

Fă din mine un om atent și bun. Ajută-mă să trăiesc orientat spre esențial și să nu mă las dus de lucrurile mărunte și lipsite de valoare.

Fă să lucrez întotdeauna ca și cum ar fi ultimul lucru pe care aș putea să-l fac!

Dă-mi putere să sufăr, ca și cum ar fi ultima durere pe care aș putea să ți-o ofer!

Ajută-mă să mă rog mereu, ca și cum ar fi pentru mine aici, pe pământ, ultima posibilitate de a vorbi cu tine!

Dăruiește-mi mie și celor pe care îi am în grijă simplitatea umilă a credinței, care nu se lasă înșelată nici chiar atunci când ne chemi în ceasurile întunecoase ale vieții, când totul pare să fie pus la îndoială.

Te rog să-mi dai ceea ce îmi este de folos și să iei de la mine tot ceea ce îmi poate dăuna. Când îmi trimiți un necaz, dă-mi și puterea de a-l suporta. Când îmi dăruiești succes mai mulți ani la rând, fii alături de mine, pentru ca acest mare dar să nu mă îndepărteze de tine. Când îmi reușesc multe proiecte, ajută-mă să recunosc că în viață nimic nu este întâmplător, ci totul este har, că eu trăiesc din ceea ce am primit!

Iartă-mă când greșesc și împlinește tu ceea ce eu doar am putut să încep!

Umple tu mâinile goale!

Fii tu țelul năzuințelor mele, capătul tuturor drumurilor mele, bucuria fără de sfârșit!"

Albert Holenstein

*

O altă carte scrisă de prelatul Albert Holenstein și tradusă din germană de pr. Florin Farcaș este Creștin în timpul nostru. Cartea apare în format 14x20 cm, conține 52 de pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 2,5 lei.

Mulți oameni din zilele noastre nu mai sunt preocupați de chestiunile referitoare la adevărurile credinței; întrebările lor se referă, mai ales, la capacitatea de a crede, la sensul existenței creștine. Da, ei sunt interesați de modul de viață, de ceea ce îi poate ajuta să trăiască, să muncească, să sufere și să moară omenește, de ceea ce le dă putere în momentele de fericire, ca și în cele de nefericire, în viață, ca și la moarte. De la credința creștină se așteaptă ca ea să fie cu adevărat o forță care susține viața, o speranță cu care poți să trăiești și să mori.

De aceea, orice om care a descoperit această speranță este dator să vorbească despre ea, să o facă cunoscută altora și să o ofere, mai ales, celor dezamăgiți, împovărați și întristați. A crede înseamnă să ai un avans în speranță față de aceia care nu pot să creadă în Dumnezeu. Acest avans nu putem și nu ne este permis să-l păstrăm doar pentru noi. În măsura în care vom reuși să intermediem această speranță, vom putea avea speranță și în viitorul credinței, precum și în cel al Bisericii.

Albert Holenstein

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Înțelepciunea unui sărac, scrisă de Éloi Leclerc și tradusă din franceză de Agnes Davidovici. Cartea apare în format 14x20 cm, conține 128 de pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 10 lei.

Părintele francez Éloi Leclerc, scriitor și profesor de filozofie, s-a născut la Landernau, Finistère (Bretania) în 1921, într-o familie cu 11 copii. Intrat în rândurile fraților minori (franciscani) în 1939, a fost deportat în iulie 1944 la Buchenwald. A evocat această cumplită experiență în "Soarele se ridică peste Assisi", apărută în 1999. Cartea care l-a făcut cunoscut, reeditată constant în Franța, Înțelepciunea unui sărac, pe care o prezentăm pentru întâia dată în versiune românească, este un titlu de referință în literatura de spiritualitate, tradus în numeroase limbi.

În încercarea grea care i-a marcat tinerețea, Éloi Leclerc s-a simțit ajutat și susținut de către sfântul Francisc, prin faptul că, într-o lume de asemenea foarte dură, acesta a știut să suscite în jurul său fraternitatea, să croiască o cale de împăcare între oameni. Mesajul sfântului, cu multiple fațete, rămâne mereu actual, iar Eloi Leclerc a știut să-l prezinte simplu, adânc și convingător.

"Cartea Înțelepciunea unui sărac mi-a schimbat viața. Éloi Leclerc propune o viziune diferită de tot ce închipuim în legătură cu sfințenia. Am descoperit acolo că sfințenia nu e un efort, ci o încredere dată lui Dumnezeu. O încredere reînnoită zi de zi. Să-l lași pe Dumnezeu să lucreze, venind spre tine, în loc să acționezi tu în direcția lui", scrie tânărul scriitor și călător francez Edouard Cortès în "La Croix", la 6 aprilie 2008.

Redăm în continuare câteva fragmente din prefața autorului:

"Poate că nu s-a spus niciodată ceva mai cumplit pentru a condamna vremea noastră decât: «Ne-am pierdut simplitatea». Când spui așa ceva, nu înseamnă neapărat că osândești progresele științei și tehnicii, cu care lumea noastră se mândrește atât. În sine, progresul în aceste domenii este vrednic de admirație. Atât doar că el nu s-a realizat fără pierderi considerabile pe plan omenesc. Mândru de știința lui, de tehnicile de care dispune azi, omul și-a pierdut ceva din candoarea de altădată.

Ne grăbim să adăugăm că nu găseai la strămoșii noștri doar simplitate și nevinovăție. Creștinismul s-a așternut la începuturi peste o veche înțelepciune țărănească, născută din contactul omului cu pământul. Lucru sigur, la unii dintre acești strămoși aflai mai mult pământ decât creștinism. Mai multă inerție decât har. Însă faptul că omul din veacurile de demult avea rădăcini viguroase este incontestabil. Ca și fidelitățile omenești, elanurile credinței se întemeiau pe adeziuni vitale, instinctive, deosebit de puternice. Nimic nu le clătina, nimic nu le scotea din ale lor. Omul făcea parte din univers, se integra în el firesc și naiv.

Pierzându-și nevinovăția, omul s-a trezit lipsit totodată și de secretul fericirii. Cu toată știința lui, cu toate tehnicile pe care le are la dispoziție, rămâne un neliniștit și un singuratic. Este singur în fața morții. Singur, pradă necredinței care-și face sălaș și în el, și în ceilalți. Singur, în mijlocul marii turme omenești. Singur, la cheremul unor demoni care rămân agățați de el. În anumite ceasuri de luciditate, omul înțelege că nimic, absolut nimic, nu-i va putea reda încrederea adâncă și plină de bucurie în viață dacă nu va regăsi un anumit izvor, cel care îi asigură totodată o fericită reîntoarcere la duhul copilăriei. Nicicând n-a apărut atât de încărcat de adevăr cuvântul evangheliei: «Dacă nu veți deveni ca unii dintre aceștia mici, nu veți intra în împărăția cerurilor».

Pe calea ce ne poate duce către o regăsire a duhului copilăriei, un om simplu și împăcat cum a fost Francisc din Assisi are ceva să ne spună. Ne aduce un mesaj esențial, un mesaj capital. Căci sfântul acesta din Evul Mediu, incredibil de apropiat de noi, parcă ne iese în întâmpinare. Parcă ne-a ghicit dinainte drama, el care scria cândva: «Bucură-te, regină înțelepciune, Dumnezeu să te mântuie, împreună cu sora ta, curata simplitate». Vai! Cât de mult simțim acest lucru: înțelepciunea nu mai este pentru noi, cei atât de încărcați de comorile științei, încât curata simplitate nu ne mai spune nimic. Cine însă ne-ar putea face să înțelegem mai bine ce înseamnă limpedea simplitate, ca Il Poverello, «micul sărac» din Assisi?

Cărticica de față își propune să zugrăvească înțelepciunea sfântului Francisc: sufletul lui adânc, esența poziției lui față de Dumnezeu și de oameni. Nu am încercat să scriu o biografie. Dar am avut grijă să nu fabulez. Nu am urmărit o fidelitate ad litteram, ci o fidelitate lăuntrică, mai profundă decât cea a unei simple relatări istorice. O viață precum cea a sfântului Francisc din Assisi poate fi abordată din exterior, într-o încercare de a-i descifra, pas cu pas, pornind de la fapte, taina sufletului. Este un mod de a proceda legitim și întotdeauna necesar. Dar, după ce ai procedat astfel și ai reușit să prinzi câte ceva din bogăția lăuntrică a unui asemenea suflet, poți încerca să-i redai plenitudinea și într-un alt mod, încercând s-o faci perceptibilă. Ca să nu trădezi belșugul pe care l-ai întrezărit, se cere poate să optezi pur și simplu pentru un mod de exprimare ce se înrudește mai degrabă cu arta decât cu istoria propriu-zisă".

Agnes Davidovici

* * *

Psalmii
Traducere, note și comentarii de pr. Alois Bulai, pr. Anton Budău (+), pr. Iosif Răchiteanu, Ed. "Sapientia", 2009 (ediția I: 2005), ISBN 973-8474-63-9, 14x20 cm, 584 p., 25 lei

Un cuvânt bun pentru drum. Gânduri, Meditații, rugăciuni
Albert Holenstein, Ed. "Sapientia", 2009, 14x20 cm, 50 p., 2,5 lei

Creștin în timpul nostru. Gânduri pentru o trăire profundă a credinței creștine
Albert Holenstein, Ed. "Sapientia", 2009, 14x20 cm, 52 p., 2,5 lei

Înțelepciunea unui sărac
Éloi Leclerc, Ed. "Sapientia", 2009, ISBN 978-973-8980-45-7, 14x20 cm, 128 p., 10 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat