Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Voluntariat alături de bătrâni

Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe, opera Don Guanella, din Iași, au organizat în perioada 2-5 februarie 2009, patru zile de voluntariat. Sr. Melania împreună cu sora Lucia susținute de comunitatea de la Casa Providenței din Iași, au coordonat un grup de 18 tineri din Șcheia și Săveni care au dăruit cu multă dragoste și disponibilitate în această vacanța intersemestrială tot ce au avut pentru persoanele vârstnice de la Căminul de bătrâni "Casa Sf. Iosif". Experiența a continuat, cu bătrânii din satul Șcheia unde surorile activează.

La întrebarea "De ce faceți voluntariat?" ei au răspuns:

  • ca să fac un lucru bun

  • să-i ajut pe ceilalți

  • să învăț ceea ce nu știu

  • să-i ajut pe cei care au nevoie de ajutor

  • îmi place, simt nevoia

  • să dăruiesc tot ce am

  • simt nevoia gândindu-mă la viitorul meu

  • îmi place să ajut

  • pentru că alții au nevoie de ajutor și la rândul meu și eu voi avea

  • o experiență nouă

  • plăcerea de a împărtăși și celorlalți cunoștințele mele.

La încheierea acestor zile tinerii au organizat un mic program de cântece și dansuri populare pe care le-au prezentat vârstnicilor cu multă dragoste. Îmbrăcămintea tradițională românească a făcut ca în ochii bătrânilor să sclipească o lacrimă de bucurie și un semn de mirare: "Mai sunt tineri care știu să păstreze și să ducă mai departe tradiția românească, le mulțumim mult". Acestor mulțumiri ne alăturăm și noi, Surorile de la Casa Providenței, casă în care acești tineri au fost cazați în aceste zile în care s-au dăruit total celor mai nevoiași.

Să-i lăsăm pe tineri să-și exprime gândurile despre ceea ce au trăit în aceste zile.

* "În vacanța intersemestrială am fost la Iași la Casa Providenței pentru patru zile de voluntariat cu bătrânii, și pentru a cunoaște mai mult ce este și cum se face voluntariatul.

M-am simțit foarte bine, mai ales la Casa «Sf. Iosif» unde am stat cu bătrânii pe care am încercat să-i ajut atât cât mi-a fost posibil. Am avut bucuria de a întâlni și alte fete din Săveni cu care am lucrat împreună. Ultima zi din această experiență am trăit-o la Șcheia, unde am fost la bătrânii din sat. Mă bucur nespus că am început să fac voluntariat și că pot să împărtășesc ce am învățat și altora. Recomand tuturor tinerilor să facă această experiență, nu au nimic de pierdut, din contra au mult de câștigat".

Alina Simon

* "La 2 februarie, sr. Melania ne-a invitat să mergem la Iași pentru o scurtă experiență de voluntariat, am răspuns cu mare bucurie la această invitație, și am plecat pline de entuziasm și cu zâmbetul pe buze dorind să trăim din plin aceste zile.
În toate aceste zile am făcut multe fapte bune, care pentru alții înseamnă foarte mult, ne-am simțit ca la noi acasă. A fost pentru prima dată pentru mine și sincer, mi-a plăcut foarte mult. Mulțumesc surorilor pentru această ocazie și în special sorei Melania care ne-a luat cu dânsa".

Carmen Ungureanu

* "În vacanța intersemestrială am fost la Iași la Casa Providenței, unde ne-am întâlnit cu un alt grup de voluntare din Săveni. Am fost forte bucuroasă că am reușit să ajut bătrânii și că i-am făcut să mai uite de necazurile lor. Această vacanță a fost frumoasă deoarece am învățat multe și am reușit să le pun și în practică".

Gherguț Irina

* "Am plecat la Iași în ziua de 2 februarie pentru a face câteva zile de voluntariat la Căminul de Bătrâni «Sf. Iosif» cu surorile din sat, și cu cele din Iași de la Casa Providenței. Sunt foarte bucuroasă că am ajutat bătrânii și că am învățat cum se face voluntariatul cu bătrânii, ceea ce eu nu am mai făcut niciodată. A fost frumos și am plecat acasă cu multe amintiri frumoase".

Andreea Mărtinaș

* "Vacanța intersemestrială din acest an am ales să mi-o petrec făcând voluntariat cu bătrânii de la Casa «Sf. Iosif» din Iași împreună cu surorile care se ocupă cu această operă de caritate. Am învățat să fac cu adevărat voluntariat, am învățat multe lucruri noi pe care până acum nu le mai făcusem. Pot să zic că plec acasă cu sufletul plin de bucurie deoarece am reușit să aducem un pic de veselie bătrânilor cu care am stat cu mare plăcere. M-am simțit foarte bine în aceste patru zile de voluntariat".

Eusebiu Bursuc.

* "În timpul vacanței dintre semestre în ziua de 2 februarie am plecat la Iași la Casa Providenței. Acolo am avut o întâlnire a voluntarilor și am făcut voluntariat la Casa «Sf. Iosif». La sfârșitul acestor zile am pregătit un mic spectacol pentru bătrâni: dansuri populare și o scenetă. Pentru mine aceste zile au fost minunate, am învățat să fiu mai bun, înțelegător, responsabil și mai bun cu ceilalți din jur. Mulțumesc celor care au organizat aceste zile și Dumnezeu să-i răsplătească".

Marius

* "La 2 februarie 2009 am plecat la Iași cu un grup de voluntari împreună cu sr. Melania. Am început experiența de voluntariat la catedrală unde am participat la Liturghia pentru persoanele consacrate. Având ocazia am trecut și pe la mitropolia ortodoxă unde este sfânta Paraschiva (nu mai fusesem niciodată până acum). Au fost foarte frumoase aceste zile, am învățat ce este voluntariatul, am pus în practică cele învățate și am cunoscut persoane noi. Mă bucur să fiu voluntară și să trăiesc experiențe noi".

Ramona Bursuc

* "În această vacanță intersemestrială am fost la Casa Providenței pentru a face voluntariat, a fost frumos și m-am distrat. M-am simțit foarte bine și cu fetele de la Săveni. Acolo am învățat mai pe larg ce înseamnă voluntariatul ajutând bătrânii. Am învățat cântece și jocuri minunate împreună cu surorile. Mă bucur să fiu voluntară, să ajut pe cei care au nevoie. Când va mai fi ocazia voi participa din nou la ceste zile împreună cu sr. Melania și cu surorile de la Iași".

Alexandra Simon

* În vacanța intersemestrială s-a organizat la Iași în Casa Providenței o experiență de voluntariat. La 2 februarie am plecat la drum și cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns cu bine. Ajungând acolo am participat la Liturghia din catedrală după care ne-am dus la Casa Providenței unde am învățat lucruri minunate despre voluntariat. Zilele petrecute au fost din ce în ce mai frumoase, aș fi vrut să mai stăm, dar timpul sa strecurat foarte repede și cu părere de rău a trebuit să ne întoarcem spre casă. Timpul petrecut cu sr. Melania și cu celelalte inclusiv bătrânii pentru mine a fost cel mai frumos dar.
Mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste zile extraordinare, pentru cele ce am învățat și surorilor care au organizat aceste zile de voluntariat care înseamnă: «a da și a nu aștepta să primești înapoi»".

Alina Bălteanu

* "Mă bucur că am avut ocazia sa particip la această acțiune de voluntariat. Pentru mine a fost o experiență unică și totodată plăcută din care am avut multe de învățat. Mi-a făcut plăcere să iau parte la această acțiune alături de adolescenți și tineri din Șcheia.
Deși timpul meu este aproape în totalitate ocupat de școală, deoarece sunt în clasa a XII-a, mi-ar face mare plăcere să particip la acțiuni organizate în acest scop".

Lucaci Loredana

A consemnat sr. Lucia Roșu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat