Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Curs de formare pentru tinerii din Acțiunea Catolică

În Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman s-a desfășurat sâmbătă, 28 februarie 2009, cursul de formare AC pentru tinerii din zona Roman.

Desfășurat sub tema anului asociativ "Nu doar admiratori ci discipoli!", și având motoul "Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze" (Mc 8,34), acest curs a încheiat cea de-a doua serie de întâlniri de formare care s-au desfășurat la nivelul celor trei zone de activitate AC (Iași, Roman, Bacău).

Au răspuns invitației 110 tineri, membri și simpatizanți ai Acțiunii Catolice, iar organizatorii întâlnirii au fost membrii consiliului diecezan - sectorul tineri, împreună cu pr. Eduard Patrașcu, asistent spiritual ACT pentru zonele Roman și Iași și pr. Marius Sabău - asistent spiritual ACT pentru zona Bacău.

Urmând schema de lucru comună la nivelul zonelor, întregul program de dimineață a fost dedicat, prin diferite jocuri, cunoașterii și interacțiunii tinerilor.

În cadrul atelierelor de lucru s-a pus accent pe trăsăturile esențiale pe care trebuie să le aibă membrii grupului parohial AC: entuziasm, disponibilitate, responsabilitate, generozitate, unitate și comunicare. Participanții au prezentat, din experiența lor, problemele grupului parohial din care fac parte, atitudinile nepotrivite ale membrilor AC și activitățile la care participă fără entuziasm. Mult mai important de subliniat este faptul că au propus soluții care să-i ajute și, potrivit spuselor lor, le vor pune în practică, în așa fel încât să facă din tema anului asociativ nu doar un simplu "moto", ci un stil de viață.

În centrul zilei a stat sfânta Liturghie, concelebrată de pr. Eduard Patrașcu și pr. Emanuel Lucaci, vicar în parohia gazdă care, de altfel, ne-a însoțit pe tot parcursul zilei, așa cum, de altfel, a făcut-o și pr. paroh Alois Moraru (căruia îi mulțumim pentru căldura cu care ne-a primit și însoțit în această zi de formare).

După pauza de prânz, prin intermediul diferitelor metode propuse (cântec, scenetă, pantomimă, desen, poezie, dans) s-au prezentat concluziile discuțiilor în grupuri mici. Astfel, s-a pus accent pe analiza pertinentă pe care trebuie să și-o facă fiecare membru, entuziasmul credinței și slujirea carității, colaborarea cu preoții din parohii, disponibilitatea de a comunica, unitatea și sinceritatea dintre membri, implicarea responsabilă în grup, planificarea corectă a activităților și evaluarea lor.

Mulțumim preoților parohi care au încurajat participarea tinerilor din Acțiunea Catolică la această întâlnire care are menirea să pună în practica ceea ce a spus și Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea: "Încurajez Acțiunea Catolică să aprofundeze tot mai mult angajarea formativă, pentru ca membrii ei să crească în sfințenia vieții și în comuniunea eclezială și să fie martori credibili ai lui Cristos cel înviat, speranță a umanității".

Au participat la această întâlnire tineri din parohiile: Adjudeni, Barticești, Butea, Fărcășeni, Gherăești, Piatra Neamț "Sf. Tereza", Pildești, Răchiteni, Roman "Fericitul Ieremia", Roman "Inima Neprihănită a Mariei", Săbăoani, Talpa (grup AC nou înființat, simpatizant), Tămășeni.

Daniela Chelaru și Adriana Ianuș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 februarie: Roman: Curs de formare pentru tinerii din Acțiunea Catolică.


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat