Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mărgineni: Curs de formare pentru animatorii ACC

În Parohia "Sf. Fecioară Maria, Regină" din Mărgineni a avut loc sâmbătă, 21 februarie 2009, cursul de formare pentru responsabilii și animatorii ACC din zona Bacău.

Alături de cei 49 de animatori care au participat la această activitate, au mai fost prezenți organizatorii, Alexandra Cojan, pr. Florin-Petru Sescu, și invitații acestui curs sr. Silvia, pr. Cornel Gabor, SDB, precum și pr. paroh Iosif Dămătăr, pr. vicar Paul Fechetă, împreună cu preoții care au însoțit animatorii.

După ce am început activitatea cu o rugăciune, a urmat primul punct al acestui curs: tehnici de animare. În cadrul acestui moment, sr. Silvia ne-a prezentat importanța acestor tehnici și câteva exemple concrete. Am învățat astfel că sunt necesare trei elemente pentru o bună reușită a tehnicii: siguranța animatorului, situația concretă și experiența. Animatorul face iubită viața, în timp ce educatorul este un explorator. Trebuie să fim astfel conștienți că impactul nostru asupra copiilor este ori pozitiv ori negativ, nu este niciodată neutru. Acest moment ne-a pregătit pentru jocul de cunoaștere - cel care avea să faciliteze comunicarea dintre noi pe tot parcursul zilei.

În centrul zilei a stat Ora medie, moment de rugăciune în care ne-am prezentat în fața lui Isus și a sfintei Fecioare, am mulțumit pentru darul de a fi animatori și am avut ocazia să ne curățăm sufletul prin sacramentul sfintei spovezi.

Imediat după prânz, am intrat în cel de-al doilea moment formativ: tehnici de cateheză.

Am învățat de la pr. Cornel că o cateheză nu anunță ceva, ci pe cineva. Am punctat astfel pașii pentru o cateheză cât mai reușită: tema - anunțată din timp, prezentarea - motivul pentru care am ales această temă, obiectivul, învățătura, aplicații, aprofundări, rugăciunea și verificarea. După această prezentare, ne-a arătat cum trebuie să punem în practică acești pași antrenându-ne și prin intermediul unui joc.

Cel de-al treilea moment, prezentarea figurilor formative din cadrul Acțiunii Catolice, a fost pregătit de pr. Florin și a avut ca scop înțelegerea motoului: "Nu doar admiratori, ci educatori". Am învățat că, pentru a-i forma pe ceilalți, trebuie sa ne cunoaștem pe noi înșine. Formarea trebuie să fie mai întâi una personală și apoi îndreptată spre ceilalți. Este foarte importantă relația pe care o avem cu ceilalți, căci trebuie să trecem de ceea cunoaștem la prima vedere. În grupuri am analizat imaginea admiratorului, animatorului și educatorului, imagini pe care le-am prezentat apoi în plen. Am încheiat cu o rugăciune și cu dorința de a ne mai întâlni și altă dată la astfel de momente formative.

La acest curs au participat 11 parohii: Bacău "Fericitul Ieremia", "Sf. Nicolae", "Sf. Cruce", Barați, Florești, Moinești, Mărgineni, Pustiana, Traian Zăpodia, Valea Mare, Valea Seacă.

"Mi-a plăcut mult că au fost prezentate etapele catehezei de către pr. Cornel, faptul că mi s-a reamintit că tot ceea ce facem are un scop și anume apropierea de Isus. Mi-au plăcut jocurile de cunoaștere pe care le-a prezentat sr. Silvia și pe care le voi putea pune în aplicare" Celina (Bacău "Fericitul Ieremia").

"Mi-a plăcut faptul că sr. Silvia a dat multe exemple, așa am înțeles mai bine. La fel pr. Cornel și pr. Florin. Apoi, au fost mai multe momente care mi-au plăcut: Ora medie, jocul prin care pr. Cornel ne-a «trezit» și multe altele" Bianca (Valea Seacă).

"A fost ceva unic. Nu am mai mers la nici un curs de formare pentru ACC, dar pot să spun că orice curs este benefic dacă noi ne dăm interesul de a înțelege. În afară de schimbul de experiență împărtășit în grupuri, nu mi-a plăcut faptul că nu au dorit toți să se prezinte. Consider că acesta este un lucru important, căci ajungi la un moment dat în fața copiilor sau a tinerilor și te pierzi, nu mai știi ce să le spui. Trebuia să spunem câte ceva despre noi, fără să deviem de la întrebare" Sorin (Mărgineni).

Alexandra Cojan, responsabil diecezan ACC


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat