Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (Caritas): Colectă în sprijinul persoanelor asistate

Centrul Diecezan Caritas Iași organizează în a doua duminică a Postului Mare (8 martie 2009) o colectă specială în bisericile din Dieceza de Iași în sprijinul persoanelor vârstnice, imobilizate la pat sau la domiciliu asistate prin Programul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu".

Urmând tradiția creștină și îndemnurile Sfântului Părinte transmise în mesajele dedicate Zilei Mondiale a Bolnavului, fiecare dintre noi este chemat în calitate de creștin, conform propriei misiuni și responsabilități, să contribuie pentru a fi recunoscută, respectată și promovată demnitatea surorilor și fraților noștri aflați în suferință.

Centrul Diecezan Caritas Iași a răspuns acestei chemări prin programul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu".

În Dieceza de Iași, proiectul ființează din anul 2000, an în care s-a deschis primul centru de îngrijire la domiciliu (CID) în Roman. Pe parcursul anilor următori au fost înființate alte puncte de lucru în 12 centre de îngrijiri la domiciliu, aflate în locații diferite din județele Moldovei: Iași, Roman, Bacău, Onești, Huși, Suceava, com. Sagna - jud. Neamț, Săveni - jud. Iași, Iugani - jud. Iași, com. Răchiteni - jud. Iași, Hălăucești - jud. Iași și Săbăoani - jud. Neamț.

Scopul proiectului este de a asigura asistență socială și îngrijirile medicale necesare persoanelor imobilizate la pat sau la domiciliu:

  • servicii medicale: monitorizarea funcțiilor vitale, glicemii, injecții, perfuzii (sub supravegherea medicului), toaleta plăgilor, pansamente, tratamentul și profilaxia escarelor, recoltări de analize, clisme, masaje, frecții, mobilizări, gimnastică medicală.

  • servicii sociale: ajutor pentru realizarea igienei corporale, ajutor la îmbrăcare-dezbrăcare, sprijin pentru deplasare în interior, ajutor în alimentație, comunicare, procurarea medicamentelor, ajutor la cumpărături, consiliere socială și sfaturi de îngrijire la domiciliu, instruirea aparținătorilor.

Programul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu" se adresează:

  • persoanelor externate din spital care, la recomandarea medicului, continuă tratamentul la domiciliu;

  • persoanelor în vârstă;

  • bolnavilor cronici;

  • persoanelor cu handicap neuro-psihomotor.

Colecta din a doua duminică a Postului Mare, destinată Centrului Diecezan Caritas Iași, reprezintă participarea dumneavoastră la activitățile pe care programul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu" le desfășoară în beneficiul persoanelor în vârstă care suferă din cauza bolii, a singurătății sau a lipsurilor materiale.

"Ziua Mondială a Bolnavului, care se celebrează la 11 februarie, în memoria liturgică a sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, va reuni comunitățile diecezane împreună cu episcopii în momente de rugăciune, pentru a reflecta și pentru a lua inițiative de sensibilizare în ceea ce privește realitatea suferinței. Anul Paulin, pe care îl celebrăm, ne oferă ocazia potrivită pentru a ne opri să medităm împreună cu apostolul Paul asupra faptului că, «după cum prisosesc pătimirile lui Cristos în noi, tot la fel prin Cristos prisosește și mângâierea noastră» (2Cor 1,5). Legătura spirituală cu Lourdes ne readuce în amintire și grija maternă a mamei lui Isus față de frații Fiului său «care sunt încă pe cale și amenințați de primejdii și strâmtorări, până ce vor fi duși în patria fericită» (Lumen gentium, 62)..." (Din Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru a XVI-a Zi Mondială a Bolnavului din 11 ianuarie 2009).

Adăugăm acestui mesaj al Sfântului Părinte și invitația Centrului Diecezan Caritas Iași pentru ca, în aceste zile de post și pregătire, să acordați puțin din atenția dumneavoastră persoanelor în vârstă și bolnavilor pe care îi sprijinim prin programul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu".

Putem astfel descoperi că a fi alături de cei aflați în suferință înseamnă a fi alături de Cristos pe calea crucii.

Antonina Dogariu
coordonator executiv al programului "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu"

* * *

Programul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu" are sediul în str. Sărărie, 134, 700116-Iași, tel.: 0332/111150; fax: 0232/217998, www.caritas-iasi.ro, e-mail: contact@caritas-iasi.ro

Centrul Diecezan Caritas Iași - BRD Iași - Cont în lei: RO36BRDE240SV0811911240
Cod fiscal 4488681, Cont în EURO: RO94BRDE240SV06888962400


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat