Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Schimb de experiență între tineri

Tinerii din Parohia "Isus Bunul Păstor" din Roman au organizat duminică, 22 februarie 2009 un schimb de experiență cu tinerii din Parohia "Sf. Mihail Arhanghelul"din Săbăoani. Activitatea a fost o replică a unei întâlniri de același gen care s-a desfășurat în Parohia Săbăoani în luna februarie a anului trecut. Scopul întâlnirii a fost îmbogățirea reciprocă atât spirituală cât și culturală a tuturor participanților, motoul zilei fiind: "Sunt al lui Cristos" (1Cor 1,12).

Au fost prezenți în jur de 100 de tineri însoțiți de asistenții spirituali pr. Claudiu Budău, vicar în parohia Săbăoani și pr. Francisc Fărcășel, paroh la "Isus Bunul Păstor" din Roman. Tot cu această ocazie a avut loc și o vizită parohială a câtorva membri din consiliul diecezan al Acțiunii Catolice: pr. Edi Patrașcu, asistent spiritual pentru sectorul tineri în zonele Roman și Iași, Anca Lucaci, președinte diecezan, și responsabilii zonali sectorul tineri: Adriana Ianuș pentru zona Roman și Iuliana Tofana pentru zona Iași.

Programul a debutat cu sfânta Liturghie de la ora 9.00, la care tinerii din ambele parohii au participat activ prin citirea lecturilor, pregătirea ofertoriului și a cântului liturgic.

La ora 11.30 îmbogățirea spirituală a continuat cu o cateheză provocatoare la discuții în grupuri mici. Momentul a avut la bază un text paulin (1Cor 1,1-31): între "înțelepciunea lumii" și "nebunia crucii", iar problemele dezbătute au fost următoarele:

  • Eu al cui sunt?

  • Ce înseamnă pentru mine jertfa lui Cristos pe cruce?

  • Cum trăiesc eu în practică "nebunia" crucii?

  • Vom intra în Postul Mare... Cum voi "profita" de acest timp sfânt?

O altă cerință a fost alcătuirea unui catren folosind cuvintele: tânăr, Cristos, nebunie, cruce.

La momentul de prezentare a concluziilor tinerii au fost în unanimitate de acord că aparțin lui Cristos prin Botez și prin jertfa lui mântuitoare și că "nebunia" crucii presupune curaj, sacrificiu și renunțare.

După agapa frățească de la ora 12.30 a urmat un program de jocuri și concursuri, scenete, dansuri populare și moderne care au antrenat și au binedispus pe toți participanții pană la sfârșitul zilei.

Activitatea s-a încheiat la ora 20.00, când tinerii celor două parohii s-au despărțit după o zi plină în care au oferit fără să sărăcească și au primit îmbogățindu-se cu noi prietenii și cu experiențe frumoase petrecute aproape de Cristos împreună cu ceilalți.

Cristina Cobzaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 februarie: Roman: Schimb de experiență între tineri


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat