Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita PS Aurel Percă în Kenya

PS Aurel Percă a întreprins o călătorie misionară în Kenya în perioada 4-20 februarie, pentru a sfinți o bisericuță construită la Maikona prin contribuția credincioșilor din Dieceza de Iași. El a fost însoțit de mai mulți preoți din Dieceza de Iași (pr. Isidor Dâscă, pr. Iosif Comorașu, pr. Lucian Păuleț, pr. Claudiu Iștoc, pr. Egidiu Condac), itinerarul cuprinzând vizitarea comunității din misiunea românească din Kenya, unde activează preoți, seminariști și laici misionari ai Diecezei de Iași. Redăm în continuare impresiile PS Aurel exprimate la întoarcerea în țară.

Maikona se află în nord-estul Kenyei, în deșertul Chalbi, la aproximativ 500 km de capitală, 15-16 ore de mers cu mașina, una din zonele cele mai sărace și uitate ale țării. Peisajul este specific deșertului, cu mult nisip și piatră de proveniență vulcanică, vegetație foarte săracă, limitată doar la arbuști specifici zonei de deșert, apă aproape inexistentă, singura sursă fiind un izvor de apă sărată în apropiere, precum și cele două perioade de ploaie din timpul anului, ocazie cu care misionarii noștri își umplu rezervoarele care colectează apa de pe acoperișurile clădirilor misiunii.

Locuințele localnicilor sunt în marea lor majoritate colibe construite din vreascuri și lut; hrana este foarte sărăcăcioasă, ea constând din orez și carne de capră (la mesele de sărbătoare), porumb fiert sau terci, ceai amestecat cu lapte de cămilă sau de capră, iar dacă este vorba de apă, aceasta este sub orice nivel igienic. Lumina electrică este inexistentă, doar parohia are câteva panouri solare și acumulatoare; televizorul, telefonul sau computerul sunt lucruri total străine pentru localnici. Viața este ritmată în mod regulat de răsăritul și apusul soarelui care sunt invariabile (aproximativ la 6.30 este răsăritul iar la 18.30 apusul soarelui).

Temperaturile sunt destul de ridicate, 30-40 și chiar uneori 50 de grade care creează mari dificultăți pentru vizitatorii ocazionali neobișnuiți cu asemenea temperaturi, mai ales când este vorba de somn.

Creșterea caprelor și a cămilelor este ocupația principală a locuitorilor din Maikona, dar și a nomazilor din împrejurimi; viața este destul de aspră. Bărbatul este capul familiei și femeia îi este supusă în totalitate, ea trebuind să efectueze muncile cele mai grele: căutarea lemnului pentru foc, căratul apei de la izvorul cel mai apropiat, care uneori poate fi la câțiva kilometri de mers pe jos. În general, familiile sunt cu mulți copii.

Aici, în acest cadru își oferă slujirea misionară cu abnegație și generozitate preoții Diecezei de Iași: pr. Eugen Blaj, pr. Victor Osoloș și - până la data vizitei noastre - pr. Isidor Mîrț. Lor li s-au adăugat din luna noiembrie a anului trecut trei tineri voluntari, care se implică în asistența socială și educativă a misiunii, iar de trei ani, studenți teologi din Seminarul din Iași își "probează" aptitudinile misionare în cadrul anului pastoral. Ajungând la centrul misiunii din Maikona, am avut plăcuta surpriză de a întâlni doi preoți aparținând Arhidiecezei de București, care au venit aici pentru o experiență misionară de câteva luni, cu dorința de a se oferi ca preoți "fidei donum" în slujirea Diecezei de Marsabit.

Am revenit după șase ani la Maikona însoțit de câțiva preoți ai Diecezei de Iași, cu dorința de a-i vedea pe misionarii noștri, de a-i încuraja, de a-i întâlni pe locuitori, vechi cunoștințe, de a revedea locurile unde accesul este destul de anevoios (mă gândesc la manyatte - grupurile de colibe ale nomazilor - sau la cele două filiale unde calculul drumului este făcut nu în kilometri, ci în ore de mers cu mașina), dar și pentru a participa la câteva evenimente locale care întregesc opera misionară a preoților noștri: inaugurarea unui dispensar medical la Maikona, centrul misiunii, sfințirea unei biserici în filiala Forole, aflată aproape de granița cu Etiopia, la aproximativ 100 km de centrul parohial, și inaugurarea unei școli dintr-o manyată apropiată, Gamura, toate construite din inițiativa pr. Eugen Blaj și prin generozitatea unor binefăcători din țara noastră și ale unor organizații de binefacere.

Era o dorință mai veche a misionarilor noștri, dar și a episcopului locului, PS Peter Kihara Kariuki, de a inaugura sub semnul comuniunii frățești această nouă biserică din Forole, și aceste noi centre de asistență medicală și de educație din Maikona, care se adaugă la ceea ce au realizat misionarii de-a lungul celor 40-45 de ani de evanghelizare a zonei.

O sfântă Liturghie a fost celebrată și în biserica din Bada Huri, o altă filială a Parohiei Maikona, o revenire într-un loc cu mai multă răcoare și cu amintiri plăcute în prima mea călătorie în Kenya.

Întreaga activitate a misionarilor români este îndreptată spre alinarea suferințelor și a sărăciei din Maikona și împrejurimi, începând de la asistența copiilor și tinerilor ca să poată crește, în ciuda sărăciei și a mizeriei, cu o pregătire culturală care să-i facă conștienți de drepturile și responsabilitățile cu care trebuie să înfrunte viața socială, politică și morală a patriei lor.

În același timp, în calitate de misionari trimiși să vestească cuvântul lui Dumnezeu, preoții, seminariștii și tinerii noștri voluntari din Maikona se implică în opera de evanghelizare, în îngrijirea bolnavilor, în a da de mâncare celor înfometați, așa cum însuși Mântuitorul le-a recomandat apostolilor atunci când i-a trimis în misiune.

Vestirea evangheliei nu se poate separa de promovarea și încurajarea operelor de binefacere sufletească și trupească. Întreaga activitate a misionarilor de vestire a cuvântului lui Dumnezeu și de catehizare devine credibilă și are șanse de reușită, dacă în paralel se promovează și asistența medicală, educația și inițierea la o meserie.

În afară de acoperirea acestor necesități de natură sanitară și de asistență, numeroase sunt problemele și dificultățile pe care trebuie să le înfrunte în fiecare zi misionarii, mai ales distanțele mari și drumurile denivelate pentru a ajunge la toate localitățile și manyattele, pentru a oferi minimul de mângâiere spirituală și materială atât copiilor cât și celor în vârstă. De multe ori se întâmplă ca mașina cu care călătoresc misionarii să aibă mai multe pene de cauciuc sau să se defecteze, fiind obligați să înnopteze în deșert, fără posibilitatea de a comunica prin telefon, în așteptarea vreunui trecător ocazional...

Este o realitate pe care cu greu ne-o putem imagina, obișnuiți fiind cu binefacerile civilizației lumii moderne. Și totuși am constatat la misionari (nu numai la misionarii noștri) mulțumirea și bucuria că pot oferi ceva unor oameni simpli și săraci, cu prețul multor renunțări și prin coborârea la nivelul obiceiurilor și tradițiilor specifice. Cuvântul sfântului Paul, marele misionar, "m-am făcut totul pentru toți, ca să-i câștig măcar pe unii" (1Cor 9,22) este cât de poate de actual în opera misionară.

Aurel Percă,
episcop auxiliar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-20 februarie 2009: Vizita pastorală a PS Aurel Percă în Kenya


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat