Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: "Ziua amintirii" nașterii lui Baden Powell

Peste 28 de milioane de cercetași din lumea întreagă îl omagiază în fiecare an la 22 februarie pe lordul Robert Baden Powell, întemeietorul familiei scout, născut la Londra la 22 februarie 1857.

Centrul cercetășesc "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești, care anul acesta împlinește 15 ani de existență, s-a pregătit din timp pentru această sărbătoare, mult așteptată de peste o sută de copii, adolescenți și tineri, precum și de familiile lor.

Pregătirea s-a terminat cu bilanțul făcut pentru fiecare ramură cu liderii lor, sâmbătă 21 februarie 2009. 25 de lupișori, temerari și exploratori au pus în comun tot ceea ce au făcut mai frumos în aceasta săptămână pentru a trăi cât mai bine ceremonia de depunere a promisiunii.

Două momente au centrat interesul cercetașilor în ziua această. În primul rând sfânta Liturghie de duminică de la ora 8.00, destinată copiilor, și apoi festivalul artistic.

Ceremonia religioasă a avut loc în biserica parohială "Adormirea Maicii Domnului" din localitate și a fost prezidată de pr. Ioan Jicmon, paroh al comunității. La predică s-a axat pe tema evangheliei zilei. Părintele paroh ne-a încurajat să dăm importanță în viața noastră atât sănătății trupești cât și vieții fără de păcat. După predică, pr. Ioan a binecuvântat cravatele și a fost martor special al promisiunii făcute de 12 lupișori, zece temerari și trei exploratori. 111 cercetași au reînnoit în aceasta zi promisiunea lor de a "îndeplini datoriile față de Dumnezeu și țară -România -, de a-i ajuta pe alții în orice situații și a observa legea scout". Acest moment s-a finalizat cu cântecul promisiunii: "Promit în fața voastră, pe onoarea mea, să îmi respect cuvântul, prin dragostea ta". Imnul cercetașilor "Scoutul e viața noastră", compus de Dana Bulai, fosta șefă scout, și de Iosif Mârț, dascăl din Pildești, cântat de 136 de cercetași, a marcat finalul celebrării religioase.

Programul de după amiază a avut un alt scenariu, la școala profesională "La Salle" din localitate, mereu pusă la dispoziție de Frații Școlilor Creștine pentru activitățile noastre. Începând cu ora 11.30 au venit toți cercetașii pentru a participa la un concurs de dans și bal mascat. Momentul artistic a început cu rugăciunea lupetului și a cercetașului. După aceea toți cei prezenți, prin cântece, poezie și scenete, au pus la iveală calitățile lor artistice pentru a crea un ambient plăcut tuturor. Dintre scenete a avut un special ecou în sufletele tuturor spectatorilor cea prezentată de cele cinci patrule a temerarilor despre viața și opera educativă a lui Baden Powell.

"Ziua amintirii" la Pildești a fost o serbare îmbibată de spiritul lui Baden Powell, care spunea: "Adevăratul drum spre fericire îl găsești dăruind-o celorlalți. Încercați să lăsați această lume un pic mai bună decât ați găsit-o, iar când se va apropia ceasul morții veți putea muri fericiți gândindu-vă că nu v-ați pierdut vremea și că ați făcut ce ați putut mai bine. Fiți gata să trăiți fericiți și să muriți fericiți, fiți mereu fideli promisiunii voastre de cercetaș, chiar și atunci când nu veți mai fi copii; Dumnezeu să vă ajute!".

Fr. Jesus Sagredo


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat