Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Îndemn pastoral pentru timpul sfânt al Postului Mare

Iată acum este timpul potrivit! (2Cor 6,2)

Sfințiile voastre, iubiți credincioși,

Perioada care premerge Sfintele Paști și pregătește biruința învierii, victoria vieții asupra morții și a harului asupra păcatului, este timpul Postului Mare. Apostolul neamurilor, în Scrisoarea a doua către Corinteni, îi îndemna pe credincioșii săi la convertire, invitându-i la un drum curajos pentru a-l întâlni pe Dumnezeu și a se împăca cu el prin Isus Cristos, pe care l-a făcut una cu păcatul oamenilor pentru ca prin el noi să dobândim dreptatea lui Dumnezeu, adică mântuirea și învierea. Pe acest drum ei pot să se bucure de harul lui Dumnezeu pe care el îl oferă din belșug celor care îl caută, la timpul potrivit și în ziua mântuirii. Făcând acest apel către corinteni, el le spunea că acum este timpul potrivit, acum este ziua mântuirii (cf. 2Cor 5,20-6,2).

Fiind în fața acestei sfinte perioade a Postului Mare, timp sacru și binecuvântat, timp de reflecție, de rugăciune și de fapte de caritate, de fapte de milostenie trupești și sufletești, trebuie să recunoaștem că și pentru noi, cei ce ne pregătim anul acesta, 2009, să participăm la învierea Domnului, la victoria sa, timpul este cu adevărat "timpul potrivit și ziua mântuirii".

Trăind cu vie credință și mare interes Anul Paulin, participând cu folos sufletesc la mesajul biblic al acestei perioade a Postului Mare și parcurgând cu mare credință catehezele propuse pentru această perioadă, inspirate fiind din scrierile sfântului Paul, avem cu adevărat fericita ocazie să ne apropiem de însuși Dumnezeu, care ne vorbește, care ne cheamă la un drum de convertire și de împăcare cu el prin Isus Cristos, care merge înaintea noastră purtându-și crucea prin care șterge păcatele noastre.

Sunt fericit să vă pot adresa îndemnul nostru pentru a fi fideli în trăirea timpului sfânt al Postului Mare, timp ce ne duce pe toți la bucuria învierii.

Sunt, de asemenea, bucuros să vă îndrept cu respect invitația de a primi chemarea pe care ne-o face Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea în mesajul său special pentru Postul Mare din acest an 2009. Sfântul Părinte ne arată în ce constă drumul nostru spre înviere și antrenamentul nostru spiritual, pe care ni-l sugerează Liturgia din această perioadă, în cele trei direcții verificate de tradiția milenară a Bisericii noastre: rugăciunea, pomana și postul. Aceste minunate mijloace, îmbrățișate și împlinite, ne dispun să pregătim și să celebrăm cu mult folos Paștele și mai ales să trăim experiența puterii lui Dumnezeu, care alungă nelegiuirile, spală orice vină, celor căzuți în păcat le redă nevinovăția și celor întristați bucuria, stinge dușmăniile, aduce înțelegerea, frânge silnicia (cf. Benedict al XVI-lea, Mesajul pentru Postul Mare 2009).

Vă îndemn ca, în lumina textelor sfinte, prezentate duminică de duminică, zi de zi de sfânta Biserică, în lumina învățăturii transmise de apostolul neamurilor al cărui an îl celebrăm, să parcurgeți cu viu interes mesajul și chemarea Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea, ca și noi, cei din Biserica locală de Iași, să ne bucurăm pe deplin de acest timp potrivit, de această zi a mântuirii, de Postul Mare 2009.

Către voi, dragi tineri, îndrept o chemare specială de a vă deschide la glasul lui Cristos care dorește să vă împărtășească lumina sa și bucuria Duhului său Sfânt.

Vă transmit tuturor chemarea Bisericii, a textelor sfinte, a Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea și a noastră, invitându-vă la un binecuvântat exercițiu de credință, de post și de caritate.

Împăcați-vă cu Dumnezeu! Iată acum e timpul potrivit, timpul mântuirii!

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat