Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Zi de formare ACC

În Parohia "Isus, Bunul Păstor" din Roman a avut loc sâmbătă, 14 februarie 2009, cursul de formare pentru animatorii ACC, proiect realizat de către Acțiunea Catolică a Copiilor din Dieceza de Iași, pentru responsabilii și animatorii ACC din zonele Iași și Roman.

La această activitate au participat 50 de animatori împreună cu organizatorii acestui curs - Alexandra Cojan, pr. Florin-Petru Sescu, pr. Claudiu Robu, pr. Petru Tamaș, pr. Felix Roca, sr. Silvia Brandiu - au participat și alți preoți care au însoțit grupurile de animatori.

Cu motoul "Nu doar admiratori, ci educatori!", nu puteam începe ziua fără să-l așezăm în centru pe Isus, modelul nostru de educator. În continuare, am învățat alături de sora Silvia ce sunt tehnicile de animare și cum trebuie să le folosim. Am învățat tehnici precum dramatizarea, jocurile de cunoaștere, ghemul, puzzle, masa rotundă și altele. Ne-am pregătit astfel pentru jocul de cunoaștere ce avea să urmeze: Măștile.

Următorul moment ne-a reunit pe toți în biserică, unde ne-am rugat împreună Ora medie, rugăciune pregătită de pr. Claudiu, aducându-i mulțumire lui Dumnezeu pentru darul de a fi acolo.

A urmat apoi prânzul și am ajuns la al doilea moment formativ, prezentat de pr. Florin Sescu. Acesta a constat în explicarea motoului și a figurilor educative: animator, educator, formator. Am învățat astfel că nu putem cunoaște persoanele de lângă noi, și pe copii, decât privindu-i cu atenție; trebuie să rămânem într-un raport continuu cu ei și apoi să devenim un exemplu de viață pentru ei. Fiecare dintre noi are un dar pe care trebuie să-l folosească în slujba celorlalți. În grupuri am aprofundat mai bine imaginile educatorilor, comparând imaginile ideale cu cele existente în parohie. Am reușit astfel să vedem unde trebuie să mai "lucrăm" fiecare dintre noi, pentru a fi un bun educator și animator.

Ultimul moment a atins tehnicile catehetice pe care trebuie să le cunoaștem în calitate de animatori și educatori ai copiilor. Pr. Felix ne-a arătat cum este un animator de cinci stele care trebuie să țină cont de cunoaștere, climat, caritate, colaborare și comunicare. Acestea formează cinci raze ale unei stele, care îl are în centru pe Cristos. De asemenea, ne-a prezentat cum este animatorul-catehet.

La finalul zilei a avut loc și un mic consiliu pentru zona Roman. Parohiile participante la acest curs au fost: Iași "Sf. Anton", "Sf. Tereza", Pașcani, Butea, Huși "Sf. Anton", Poiana Micului, Roman "Isus, Bunul Păstor", "Inima neprihănită a Mariei", "Sfânta Tereza", "Fericitul Ieremia", Piatra Neamț "Sf. Tereza", Adjudeni, Barticești.

"A fost o zi super, care mă va ajuta să pot deveni un bun animator. Mi-a plăcut faptul că am învățat ce este un animator ce este un educator: care sunt asemănările și diferențele dintre ei". Marius ("Sf. Anton", Pașcani)

"Ziua de azi a fost foarte tare. Am învățat multe și programul a fost foarte bine gândit. A fost o zi destul de organizată. Toți cei care ne-au învățat au atins niște subiecte importante, făcând astfel un curs educativ și formativ. Mi-a plăcut foarte mult și abia aștept cursul de la Luncani". Alexandra ("Sf. Tereza", Piatra Neamț)

"Cred că ziua petrecută la Cursul de formare ACC a fost una rodnică pentru toată lumea. Fiecare am avut ceva de învățat, ne-am putut da seama de multele lucruri pe care le avem la îndemână, dar nu întotdeauna știm să le utilizăm în folosul celui de lângă noi. A fost o bună ocazie pentru a ne întâlni cu cei pe care nu i-am mai văzut de mult. Mulțumim sr. Silvia, pr. Florin și pr. Felix pentru ceea ce ne-au prezentat, cred că au fost atinse toate obiectivele și sperăm ca astfel de activități să se repete!" Monica ("Inima Neprihănită a Mariei", Roman)

Alexandra Cojan


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat