Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Datele călătoriei papei în Țara Sfântă

Au fost confirmate oficial primele date ale călătoriei lui Benedict al XVI-lea în Țara Sfântă, prevăzută pentru jumătatea lunii mai, care-l va duce în vizită în Iordania, Israel și Teritoriile Palestiniene. Nunțiul în Israel afirmă că e vorba de o "călătorie pastorală".

După anunțul făcut la 15 februarie 2009 de către primul ministru israelian Ehud Olmert că Benedict al XVI-lea va vizita statul ebraic, fără a specifica totuși data exactă, purtătorul de cuvânt al Bisericii catolice din Iordania, părintele Rifaat Bader, a precizat marți că vizita papală în țara sa se va desfășura între 8 și 11 mai 2009.

Iordania va fi prima etapă a pelerinajului papei, care apoi va vizita Israelul, așa cum a confirmat părintele Bader într-un comunicat primit de redacția arabă a agenției Zenit.

În Iordania, este prevăzut ca papa să viziteze muntele Nebo (40 km sud de Amman), loc din care Moise a privit Țara Promisă, și punctul râului Iordan în care tradiția afirmă că Isus a fost botezat de Ioan Botezătorul. Pe malurile fluviului, Pontiful va inaugura o biserică.

Conform purtătorului de cuvânt, este prevăzută și o reuniune cu conducătorii islamici iordanieni în moscheea regelui Hussein (Amman).

Cât privește călătoria în Israel, încă nu au fost făcute cunoscute detaliile vizitei, chiar dacă premierul Olmert a afirmat că președintele țării, Shimon Peres, "îl va însoți în diferite locuri" și și-a exprimat speranța ca vizita "să se desfășoare în ambientul corespunzător și să aibă succes asemenea vizitelor precedente ale Pontifilor".

Nunțiul apostolic în Israel, Mons. Antonio Franco, a comentat la agenția SIR că "Vizita papei este aceea a conducătorului spiritual al comunității catolice, deci el vine să-i viziteze pe fiii săi care sunt aici, îndeosebi în Iordania și în Țara Sfântă, așadar Israel și teritoriile palestiniene".

Vor fi trei întâlniri cu comunitățile catolice, "una la Ierusalim, una la Betleem și una în Galileea", a afirmat el, adăugând că "nu este în program" o vizită la Gaza, deși comunitatea catolică din zonă va fi prezentă la întâlnirile papale.

Prelatul a confirmat că papa îi va întâlni și "pe liderii celorlalte religii, islam și ebraism", și "pe responsabilii statului în Iordania, în Israel și teritoriile palestiniene unde există o autoritate palestiniană".

Cu privire la ipoteza unei vizite la Zidul Plângerii, așa cum a făcut Ioan Paul al II-lea în anul 2000, nunțiul nu a confirmat nimic dar a constatat că "vom vedea și vom revedea multe imagini".

Monseniorul Franco s-a referit apoi la polemica recentă cu privire la declarațiile despre holocaust din partea episcopului lefebvrist Williamson, unul dintre cei patru episcopi cărora papa le-a iertat excomunicarea la 24 ianuarie.

"Reacțiile sunt mereu un pic emoționale", a recunoscut el. "Papa a repropus în manieră incontestabilă poziția care este deja parte din viața și din patrimoniul Bisericii".

"Cu privire la continuitatea dintre Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea nu existau îndoieli nici înainte referitor la magisteriul Bisericii cu privire la aceste puncte și poziții. Dacă ar fi avut cineva semnale neclare datorate interpretărilor date altor gesturi ale papei acum are o afirmație categorică și clară", a subliniat el.

(După Zenit, 17 februarie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat