Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria papei la Ierusalim, "o decizie curajoasă"

În contextul actual, determinarea lui Benedict al XVI-lea de a voi să meargă la Ierusalim este "o decizie curajoasă", a afirmat purtătorul de cuvânt al Vaticanului.

Pr. Federico Lombardi SJ, director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, a analizat vizita anunțată a Sfântului Părinte în Țara Sfântă în editorialul "Octava Dies", săptămânalul Centrului de Televiziune al Vaticanului, condus de el însuși.

Conform informațiilor ce provin de la Roma și Ierusalim, călătoria va atinge Iordania, Israel și teritoriile palestiniene și se va desfășura în a doua jumătate a lunii mai.

Benedict al XVI-lea a revelat că pregătește această călătorie, la 12 februarie, când a primit în audiență pe membrii Conferinței Președinților Organizațiilor Ebraice Majore din Statele Unite ale Americii.

"Este o veste frumoasă", a asigurat părintele Lombardi. "A merge la Ierusalim: este dorința tuturor israeliților și a tuturor creștinilor. Vechii israeliți urcau spre cetate cântând, Isus se îndreaptă spre ea cu hotărâre pentru a împlini acolo până la capăt voința Tatălui".

"Înseamnă a merge pelerini la locurile cele mai sfinte, locuri ale întâlnirilor dintre Dumnezeu și oameni care au marcat istoria mântuirii noastre".

"Și papa poartă în el această dorință. Deși a mai fost acolo înainte, simte importanța de a merge din nou ca și conducător al unei comunități de credincioși, care să poată peregrina în unire spirituală cu el și prin intermediul lui la locurile rădăcinilor credinței lor".

"Nu întâmplător, Paul al VI-lea a început chiar în Țara Sfântă seria călătoriilor internaționale ale papilor și Ioan Paul al II-lea i-a urmat pașii punând semne de neuitat de reconciliere și de speranță de pace".

"Acum este rândul lui Benedict - a continuat preotul iezuit - decizia sa este una curajoasă".

"Există incertitudinile situației politice, numeroasele diviziuni interne în diferite domenii. Există tensiunile continue ale unei regiuni străbătută de conflicte și foarte recent marcată de un război care a devastat Fâșia Gaza și a rănit profund poporul său".

Procesul de pace face cu greu pași de soluționare. Umbre sau neîncredere revin în mod obișnuit pentru a întuneca dialogul bine demarat între lumea ebraică și Biserica Catolică", a adăugat el.

"Dar tot trebuie mers - a spus părintele Lombardi - ba chiar, poate tocmai pentru toate aceste motive este urgent de mers acolo".

"Pentru a se ruga în punctele cele mai cruciale ale confruntării dintre ură și iubire: acolo unde reconcilierea pare omenește imposibilă", a comentat el.

"Pentru a aminti că numele și vocația Ierusalimului este de a fi «cetate a păcii», de întâlnire a popoarelor în numele unui Dumnezeu al mântuirii, al păcii și al iubirii față de toți", a încheiat el după aceea.

(După Zenit, 15 februarie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat